Πηγές ασβεστίου
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου . Υπάρχουν επίσης μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών , στα δημητριακά , στα φρούτα και λαχανικά , στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα κόκαλα τους , στο ταχίνι , στα αμύγδαλα , στα σύκα και σε τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο . Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου .
Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα απολαμβάνετε , υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα , όπως ο ασβέστιοεμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού , δημητριακά και γάλα σόγιας . Όμως το ασβέστιο που προστίθεται στα ποτά σόγιας μπορεί να μην απορροφάται τόσο καλά όπως από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα , έτσι μπορεί να χρειαστείτε μεγαλύτερες ποσότητες ποτών σόγιας .
Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες . Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες :
- Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται στη διατροφή τους 1000mg ( δηλαδή 1 γραμμάριο ) ασβεστίου και 400-800 IU ( Διεθνείς μονάδες ) βιταμίνη D , καθημερινά .
- Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται αντιστοίχως , 1200 mg ασβεστίου και 1000 IU βιταμίνης D σε καθημερινή βάση
Στις αναγραφόμενες ποσότητες συνυπολογίζονται οι ποσότητες ασβεστίου που προσλαμβάνονται τόσο από τις τροφές όσο και από τα συμπληρώματα διατροφής .