Σχολειο της Νέας Ελληνικής Ελληνικά για πρόσφυγες ΣΝΕΓ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ | Page 21

παραγωγή προφορικού λόγου στην τάξη. Τρόπος εργασίας Εργασία σε ζεύγη, σε ομάδες, συζήτηση με όλη την τάξη, ατομική εργασία Διδακτικά μέσα Η / Υ με πρόσβαση στο διαδίκτυο για προβολή εικόνων, φύλλα εργασίας
Φύλλα εργασίας Φύλλα με κείμενο / διάλογοι και ασκήσεις, προετοιμασμένα όλα από τον διδάσκοντα / τη διδάσκουσα από το Υποστηρικτικό Υλικό( Support material) του Xenios Zeus ή από οποιοδήποτε εγχειρίδιο διδασκαλίας επιπέδου Α1.
Πορεία μαθήματος:
1 η φάση: Εισαγωγή- Αφόρμηση- Προσανατολισμός
Ο διδάσκων ξεκινά το μάθημα ρωτώντας ονόματα φαγητών, ποτών, γλυκών που γνωρίζουν οι σπουδαστές στα ελληνικά( ενεργοποίηση προηγούμενης γνώσης 11) και τις προτιμήσεις τους. Παράλληλα, μπορεί να δείχνει φωτογραφίες και να ονομάζει διαφορετικά ελληνικά φαγητά. Στη συνέχεια, μπορεί να ρωτήσει μερικά ονόματα φαγητών από τις χώρες προέλευσης και αν υπάρχουν στην Ελλάδα( ομοιότητες και διαφορές)( 5-10 λεπτά). 2 η Φάση: Παρουσίαση κειμένου / διαλόγου- Λεξιλόγιο Κείμενο-Διάλογος: Ο διδάσκων παίζει έναν διάλογο στην τάξη με βοήθεια εικόνων ή διαβάζουν έναν διάλογο 2-3 μαθητές παίζοντας τους ρόλους( κατανόηση γραπτού λόγου) ή ακούν έναν διάλογο από ηχητικό αρχείο( κατανόηση προφορικού λόγου) με σχετικό θέμα( 2-3 άνθρωποι παραγγέλνουν σε ένα καφενείο ή σε μια ταβέρνα) και μετά τον διαβάζουν και τον εξηγούν στην τάξη. Έπειτα, οι σπουδαστές μπορούν να διαβάσουν, « να παίξουν » τον διάλογο σε ζευγάρια / ομάδες ή / και να τον προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες και προτιμήσεις. Ο διδάσκων ακούει τα ζεύγη / ομάδες και βοηθά / διορθώνει προφορά και επιτονισμό, όπου χρειάζεται.( 5-10 λεπτά) Εξάσκηση λεξιλογίου: Δραστηριότητες: Οι σπουδαστές βλέπουν εικόνες από διαφορετικά μαγαζιά, καταλόγους με φαγητά και τιμές, φωτογραφίες με φαγητά, γλυκά και ποτά. Κάνουν τις δραστηριότητες που έχει ετοιμάσει ο διδάσκων για εμπέδωση λεξιλογίου. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να ενταχθεί σε ένα σενάριο, για παράδειγμα, πάμε στο καφενείο ή στην ταβέρνα παραγγέλνουμε φαγητό όλοι μαζί και μιλάμε ή λέμε τι μας αρέσει και τι δεν μας αρέσει.( 5-10 λεπτά)
11 Βλ. ενδεικτικά και Cummins 2005: 164-9.
Μ. Κοκκινίδου- Λ. Τριανταφυλλίδου, ΣΝΕΓ ΑΠΘ, 2017 21