Προφήτης της Νέας Σμύρνης τεύχος 41 Ιούνιος 2017 Ο Προφήτης τεύχος 42 Ιούλ-Αυγ-Σεπτ 2017 | Page 7

7 ΑΠΟΨΗ

7 ΑΠΟΨΗ

23 Σεπτεμβριουίου 2017
του θα οδηγήσει σε αγωγές αποζημίωσης για τις βλάβες που θα προκληθούν και μηνύσεις για γενοκτονία και εσχάτη προδοσία . Φυσικά το εξώδικο είναι εξώδικο και μπορεί κανείς να απαιτεί με αυτό ότι θέλει !
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ , Νίκος Κατσαρός , σε συνέντευξή του στα « Επίκαιρα » είχε πει πως ο Codex Alimentarius δεν συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων , αλλά στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών .
Οργανωμένο έγκλημα
Η νοθεία τροφίμων και ποτών είναι μία από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις παγκοσμίως για το οργανωμένο έγκλημα όπως έχει επισημάνει η Interpol , αναφέροντας πως η νοθεία αφορά ακόμα και προστατευόμενα προϊόντα προέλευσης .
Τα κέρδη από τη νοθεία τροφίμων και ποτών υπολογίζεται πως είναι τριπλάσια από τα κέρδη διακίνησης κοκαΐνης .
Η National Food Crime Unit της Αγγλίας κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα ,
αναφέροντας το ανυπολόγιστο κόστος τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα βρετανικά ταμεία .
Διατροφικά σκάνδαλα μεγάλης κλίμακας ξεσπάνε περιοδικά για να μας θυμίσουν πως ο έλεγχος της βιομηχανίας τροφίμων είναι απαραίτητος για τη δημόσια υγεία , κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο , παρόλα αυτά όμως μόνο με αυστηρό έλεγχο και αυστηρή εφαρμογή νόμων μπορεί να προστατευθεί .
Τι τρώμε ;
Με κορωνίδα το πιο πρόσφατο σκάνδαλο με την απόσυρση μολυσμένων με φυτοφάρμακα αυγών αλλά και προϊόντων στην παραγωγή των οποίων
είχαν χρησιμοποιηθεί , έχουν προηγηθεί εντόσθια κοτόπουλου σε φορμόλη , ελιές με θειικό χαλκό , μολυσμένη με διοξίνη
μοτσαρέλα , νοθευμένο ελαιόλαδο , κρέας με ηπατίτιδα Ε , « ψεύτικα » αυγά από την Κίνα , αναψυκτικό με βενζόλιο και αυτά είναι μόνο μερικά .
Τεράστια σκάνδαλα , είτε λόγω νοθείας ή λάθους ή αμέλειας , είτε ακόμα λόγω έλλειψης γνώσεων , έχουν
σημαδεύσει κατηγορίες ολόκληρες τροφίμων και έχουν εγγραφεί στο υποσυνείδητό μας υπενθυμίζοντας μας πως , τελικά , όσοι και αν είναι οι έλεγχοι , τελικά κάτι – ή και πολλά – θα ξεφύγουν . Χωρίς τέλος ! Το 1996 οι τρελές αγελάδες και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια συνδέθηκαν με τη μετάδοση της νόσου Κρόιτσφελντ- Γιάκομπς στους ανθρώπους , σηματοδοτώντας την αρχή της εποχής των μεγάλων διατροφικών σκανδάλων .
Το 1999 σειρά είχαν τα αυγά με διοξίνες ,
με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την αγορά αυτά , κοτόπουλα και ζωοτροφές .
Το 2008 αποσύρθηκαν μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου με ορυκτέλαιο με χώρα προέλευσης την Ουκρανία , αλλά και ιρλανδικά προϊόντα από χοιρινό με διοξίνες που έφταναν έως και 200 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο .
Το 2010 4.700 κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν στη Γερμανία μετά από τον εντοπισμό διοξίνης στις
ζωοτροφές που οφειλόταν σε χρήση βιοντίζελ .
Το 2011 αποσύρθηκαν πολλοί τόνοι γάλακτος από την Κίνα που περιείχαν μελαμίνη .
Τ ο 2 0 1 3
εντοπίστηκε αλογίσιο κρέας σε μπιφτέκια , κεφτεδάκια και κατεψυγμένα λαζάνια .
Αυτά τα σκάνδαλα αφορούσαν μεγάλο αριθμό χωρών στις οποίες είχε γίνει εισαγωγή των προϊόντων αυτών και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία δεν μπορούν να υπολογιστούν καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από χρόνια καθώς οι ουσίες αυτές δρουν συσσωρευτικά και έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις . Τελικά ; Ο Codex Alimentarius και τα μέσα εφαρμογής των κανόνων του έχουν δαιμονοποιηθεί με αμέτρητα άρθρα και δημοσιεύσεις και του έχουν προσαφθεί κατηγορίες που κάποιες ήταν σαφώς ψευδείς και για κάποιες δεν μπορούμε να ξέρουμε . Η ενημέρωση
γύρω από τους κανόνες του και την εφαρμογή τους δεν μπορεί να γίνει μέσω μερικών άρθρων αλλά μόνο μέσω μελέτης του ίδιου του κώδικα και των νόμων και οδηγιών που θεσπίζονται για την εφαρμογή του .
Όταν έχουν προηγηθεί τόσα διατροφικά σκάνδαλα – και πόσα ακόμα δεν έχουν ανακαλυφθεί ή αποκαλυφθεί – είναι σαφές πως χρειάζεται ένας φορέας που να θέτει κανόνες , πρέπει να υπάρχουν νόμοι μέσω των οποίων να εφαρμόζονται οι κανόνες αυτοί , τοπικοί φορείς που να λειτουργούν ως όργανα ελέγχου διεξάγοντας έρευνες και εξετάσεις , επιβάλλοντας ποινές …
Και είναι
γεγονός βέβαια πως πίσω από κάθε μεγάλη κίνηση για την προστασία οποιουδήποτε δικαιώματος , δεν γίνεται να μην υπάρχουν συμφέροντα πάνω στα οποία χτίζονται οι προσπάθειες αυτές γιατί μόνο με την υπεράσπιση οικονομικών συμφερόντων τελικά δημιουργείται το υπόβαθρο για την
προστασία δικαιωμάτων που θα έπρεπε να μην έχουν τιμή .
Καταλήγουμε τελικά να πιστεύουμε πως η έκφραση που λέει : « καλύτερος ο διάολος που ξέρεις από αυτόν που δεν ξέρεις » είναι σωστή ! Προφητείες !
Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τον Κοσμά τον Αιτωλό και τις προφητείες του : « Θα ‘ ρθει καιρός που θα ‘ χετε απ ’ όλα
τα αγαθά , αλλά δεν θα κοτάτε
( τολμάτε ) να τα φάτε », « Τα πιάτα σας θα είναι γεμάτα , αλλά τα φαγητά δεν θα τρώγονται »!
διαφημίσου ΕΔΩ αν θέλεις και άλλοι να κοιτάζουν όπως ΕΣΥ