Η ΜΕΛΕΤΗ | Page 18

TTIP: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
προϊοντων και εκεινη της Αμοιβαιοτητας.
Η συστημικη επιδιωξη ολης αυτης της διεθνους καμπανιας κανονιστικων και θεσμικων προσαρμογων ειναι ξεκαθαρη: η διευκολυνση της τασης αναπτυξης του διεθνους εμποριου μεσω της σταδιακης αποδυναμωσης της κρατικης παρεμβατικοτητας και της δημιουργιας ενος διεθνοποιημενου πλαισιου που καθοριζει σε ενα ανωτερο, διεθνικο επιπεδο τις απαραιτητες διευθετησεις. Η βαθυτερη πολιτικη επιδιωξη ομως παραμενει αντικειμενο ιδεολογικης και επιστημονικης αντιπαραθεσης: μπορουμε ολοι-ες να συμφωνησουμε στην θετικη επιπτωση της επεκτασης του εμποριου, της μερικης χωρικης εξειδικευσης και της συνεχους αναπτυξης της ποικιλιας προϊοντων και υπηρεσιων. Αντιθετα, ως προς το αν η « απελευθερωση » θα βοηθησει τους αδυναμους η αντιθετως την ασυδοσια των δυνατων και των ολιγοπωλιων οι αποψεις διιστανται.
2.1.2 Νεότερα Χρόνια
Στη νεα αυτην περιοδο η οικονομικη διεθνοποιηση εξελισσεται μεσω διαπραγματευσεων που απο την ιδρυση της GATT λαμβανουν χωρα στο πλαισιο των λεγομενων « γυρων »: εως το 1994 διεξηχθησαν 8. Απο το 2001 μεχρι σημερα βρισκονται σε εξελιξη οι διαπραγματευσεις της Ντοχα( Γυρος της Χιλιετιας), των οποιων η σημασια ενισχυθηκε απο τις αναγκαιοτητες που γεννησε η προσφατη χρηματοπιστωτικη κριση και το συνεπακολουθο κυμα προστατευτισμου. Ο γυρος αυτος εκτος των παραδοσιακων θεματων συμπεριλαμβανει νεοτερα ζητηματα, οπως τις εμπορικες διευκολυνσεις, τις περιφερειακες συνεργασιες, το περιβαλλον, το ηλεκτρονικο εμποριο, την εμπλοκη των μικρων οικονομιων στο διεθνες γιγνεσθαι, τη μεταφορα τεχνολογιας και το εμποριο των υπηρεσιων, τις γεωγραφικες ενδειξεις για ειδικα προϊοντα( Miner, 2007 και Παττα, 2009).
Τον Ιανουαριο του 1995 συστηνεται ο Παγκοσμιος Οργανισμος Εμποριου( ΠΟΕ) προκειμενου να θεσμοθετηθει και να κατοχυρωθει διεθνοπολιτικα το εν λογω πλαισιο. Ο ΠΟΕ, ο οποιος αριθμει σημερα 162 κρατη μελη, κομιζει μια ριζικα νεα ημερησια διαταξη για το παγκοσμιο εμποριο με τους ακολουθους τρεις βασικους αξονες:
α) Η λεγομενη « φιλελευθεροποιηση » του εμποριου υπηρεσιων( GATS- Γενικες Συμφωνιες για το Εμποριο και τις Υπηρεσιες). Προκειται για δομικη αλλαγη που συναρταται αμεσα με τη σταδιακη ενισχυση της σημασιας και ως εκ τουτου της( διεθνο-) πολιτικης δυναμης των χρηματοπιστωτικων κεφαλαιακων συγκεντρωσεων, καθως οι χρηματιστικες υπηρεσιες αντιμετωπιζονται ως " εμπορευμα " προκειμενου να δικαιολογηθει θεωρητικα και πολιτικα η ανοχη στην ελευθερη κυκλοφορια των κεφαλαιων και στην ασυδοσια της κερδοσκοπικης συμπεριφορας.
β) Μια αποφασιστικης σημασιας επεκταση των δικαιωματων πνευματικης ιδιοκτησιας, οπου κηρυσσεται παρανομη η εμπορια των προϊοντων που ενσωματωνουν τεχνολογικες ανακαλυψεις των τελευταιων εικοσι ετων-δηλαδη, σχεδον ολωνεκτος αν ο δικαιουχος της ανακαλυψης ορισει διαφορετικα. Προκειται ισως για την πιο αποκαλυπτικη κανονιστικη πρωτοβουλια της διεθνους των μονοπωλιακων- ολιγοπωλιακων συμφεροντων( συμφωνα με τον Mihevic, 1995, σε κατοικους του τριτου κοσμου ανηκει μολις το 0,16 % των υφισταμενων διπλωματων ευρεσιτεχνιας).
γ) Η παγιωση ενος συστηματος εμπορικων συσσωματωσεων, το οποιο ευνοει τις " Ζωνες Ελευθερων Συναλλαγων "( ΖΕΣ) και τις τελωνειακες ενωσεις των κυριαρχων καπιταλιστικων χωρων( EU, ΝΑFTA, APEC) εξαιρωντας τες ρητα απο τα μετρα που επιβαλλονται σε ολα τα λοιπα μελη του ΠΟΕ.( Το αρθρο 24 της GΑΤΤ θεσπιζει βεβαια αυστηρες προϋ ποθεσεις, τις οποιες πρεπει να καλυπτει μια ΖΕΣ, αλλα οι προϋποθεσεις αυτες δεν τηρουνται ποτε).
Όπως γινεται ευκολα αντιληπτο, και οι τρεις συνιστωσες της συγχρονης πολιτικης πρακτικης του ΠΟΕ αποδεικνυουν οτι η καμπανια καταργησης των κρατικων παρεμβασεων δεν αφορα στο επικοινωνιακο επιδικο της απελευθερωσης του εμποριου γενικως και αοριστως, αλλα συγκεκριμενα στην υποκατασταση της εστω εμμεσης δημοκρατικης νομιμοποιησης των αστικων κρατων απο την υπερεθνικα δομημενη και τεχνοκρατικα νομιμοποιημενη εξουσια των ισχυρων. Ζητουμενα ειναι η διασφαλιση των « συμφεροντων » των κεφαλαιακων( υπερ-) συγκεντροποιησεων, ειτε προκειται για χρηματοπιστωτικα funds ειτε για εμπορικους / παραγωγικους επιχειρηματικους κολοσσους, και η συνεπακολουθη αναγκαιοτητα μετατοπισης της συγκροτησης και ασκησης της πολιτικης εξουσιας απο το στενο πια εθνικο / αστικο πλαισιο σε ενα διακρατικο επιπεδο.
2.1.3 Εμπορικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς
Αυτην τη βαθυτερη δομικη μετουσιωση της αστικης κοινωνιας και της καπιταλιστικης οικονομιας, καθως και την επιτακτικη αναγκη εφαρμογης των πολιτικων της νεοφιλελευθερης αναδιαρθρωσης δεδομενης της εμμενουσας διεθνους συστημικης κρισης, συναντα ο ως ανω περιγραφομενος επαναπροσανατολισμος του ΠΟΕ και οι λεγομενες « εμπορικες συμφωνιες νεας γενιας ». Αυτες προσδιοριζονται με τις εξης δυο βασικες παραμετρους: πρωτον, δεν υποκεινται στο παραδοσιακο συστημα εμπορικων
18