18
Bu nedenle Türkçe dil eğitimleri, yetişkin Suriyeliler için dayanıklılıklarını artırmak, yeni iş ve geçim kaynakları geliştirmek, ekonomiye katkıda bulunmak ve komşuları ile etkileşimde olabilmek için büyük bir fırsat sunuyor.
Yetişkinlere yönelik Türkçe dil eğitimleri ile, Türkiye’de yaşayan 18 yaşından büyük Suriyelilerin ekonomik entegrasyonunun desteklenmesi ile sosyal ve kültürel uyuma katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede; Türkçe dil eğitimleri, Geçici Koruma kapsamındaki Suriyeli bireylerin ekonomik, sosyal ve toplumsal hayata katılımlarının desteklenmesi için ihtiyaç duyacakları dil becerilerini kazanacakları şekilde, Avrupa Dil Portfolyosu’nda belirlenen dört temel dil becerisini –okuma, dinleme, konuşma ve yazma– esas alarak düzenlendi. Eğitimlere katılacak yetişkin Suriyeli bireylerin yüzde ellisinin de kadın olması hedefleniyor.
Bu şekilde, Türkiye’de ikamet eden Geçici Koruma
kapsamındaki Suriyeli kadınların ekonomik ve toplumsal
hayata katılımlarının da desteklenmesi amaçlanıyor.
Her bir kur için 10 hafta boyunca, haftada 3 gün, günde 3 saat olarak gerçekleşecek eğitimler ile 18-57 yaş arasındaki Suriyeli bireylere A1, A2 ve B1 seviyelerinde Türkçe dili
eğitimi verilecek. Bu amaçla, katılımcılar için
farklı seviyeleri dikkate alan yeni çerçeve
programlara uygun eğitim içerikleri de hazırlandı.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa yüz yüze ve uzaktan öğrenme yöntemlerinin bir arada kullanıldığı “Harmanlanmış Eğitim” modeline uygun bir Öğretim Yönetim Sistemi de geliştirilip kullanıma sunuldu. Yeni sistem, Türkçe dil eğitimlerinden faydalanacak bireylerin uzaktan erişebilecekleri içerikleri e-öğrenme yoluyla takip edebilecekleri, aynı zamanda Halk Eğitimi Merkezlerindeki sınıflarda alacakları yüz yüze eğitimleri birleştiriyor.