17
Aylarca süren hazırlıklar, Türkiye’nin on ilinde ortaklarla gerçekleştirilen toplantılar, kursların düzenleneceği Halk Eğitimi Merkezlerinin (HEM) belirlenmesi, ihtiyaç analizlerinin gerçekleştirilmesi, dersliklerin donatılması, eğitim içeriklerinin hazırlanması, 280’in üzerinde usta eğiticinin eğitimlerinin tamamlanması, kurslara katılacak Geçici Koruma altındaki Suriyelilere ulaşılması sonrası; sürdürülebilir kalkınma ve dayanıklılığı güçlendirmek için en anlamlı misyonlardan birinin – Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nda müstesna bir yere konulduğu üzere- hayata geçmesinin zamanı geldi.
Türkiye’de ikamet eden Geçici Koruma altındaki yetişkin Suriyeli bireylere yönelik Türkçe dil eğitimleri 25 Mart 2019 tarihinde başladı. Eğitimler Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP)” kapsamında hayata geçiyor. Büyük ölçekli bu eğitim girişimi çerçevesinde Türkiye’de on ilde 53 Halk Eğitimi Merkezinde toplamda 52,000 yetişkin Suriyeli birey Türkçe dil eğitimi alacak. TDP’nin “Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni”; T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (MEB HBÖGM) ve UNDP iş birliğinde yürütülüyor.
Tüm finansmanı Avrupa Birliği (AB)
tarafından sağlanan proje Türkiye’nin on ilini (Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Mersin ve Şanlıurfa) kapsıyor. Bu çerçevede, Halk Eğitimi Merkezleri (HEM) aracılığıyla 52 bin yetişkin Suriyeli bireyin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarının desteklenmesi için Türkçe dil eğitimlerinden faydalanması ve yeni hayatlarını kurmalarına destek olunması hedefleniyor.
Araştırmalara göre Türkiye’de yaşayan Geçici Koruma altındaki Suriyeli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarının önündeki en büyük engel, dil bariyeri. Türkiye’de ikamet eden Suriyeliler, kendi kendilerine yeter hale gelmek; ekonomik, toplumsal, kültürel ve sosyal hayata tam anlamıyla katılmak için yeni bir dili öğrenmek durumunda. Karşılaştırmalı veriler sokakta yaşıtlarıyla oyun oynayabilen, okula ve eğitime erişimi olan çocukların Türkçeyi yetişkinlere göre kolayca öğrenebildiklerini ortaya koymakta. Çocukların birçok ortamda aileleri adına komşuları ile iletişim ve etkileşimde aracı olduklarını görebilirsiniz. Peki yetişkinler, özellikle ev dışına çıkma imkanı olmayan, dışarıdaki günlük hayata karışamayan kadınlar ve yaşlı bireyler için neler yapılabilir?