Vanhempainvartti | Page 23

kuva: TUOMAS PITKÄNEN

Luonnon vaikutus

lapsiin

teksti: TUOMAS PITKÄNEN

Luonnolla on suuri vaikutus mielenter-veyteen ja oppimiseen. Tutkimusten mukaan jo viiden minuutin oleskelu met-sässä vaikuttaa jaksamiseen. 20 minuutin jälkeen ihmisen verenpaine alkaa laske-maan. Luonnossa stressi lievittyy ja immuunijärjestelmä alkaa toimimaan tehokkaammin. Jo pelkkä metsän näke-minen ikkunasta virkistää mieltä.(1)Nykyajan hektisyys ja ihmisten kasvanut henkinen kuormitus on johtanut tutkimaan luonnon vaikutusta hyvinvointiimme. Tässä artikkelissa käsittelen luonnon posi-tiivisista vaikutuksista lasten kehitykseen.

Kirjailija Richard Louvin tutkimusten mukaan(2) liian vähäinen luonnossa vietetty aika on yhteydessä stressiin, ahdistunei-suuteen, masennukseen ja liikalihavuu-teen. Erityisesti lapset hyötyvät luonnosta. Luonnossa oleminen ja leikkiminen kehittää lasten luovuutta, keskittymis-kykyä ja kognitiivisia taitoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan koulut, jotka pitivät oppitunteja luonnossa ja hyödynsivät muita luontopohjaisia oppimismene-telmiä, korreloi suoraan parempiin tulok-siin biologiassa, kielissä, kuvataiteessa ja matematiikassa. Ajanvietto luonnossa voi myös lieventää merkittävästi lasten tarkkaavaisuushäiriön oireita. Luontoyhteydellä on suuri merkitys liikunnallisuuteen. Lapset, joiden kouluilla on luontaista ympäristöä, ovat fyysisesti aktiivisempia ja tietoisempia ravinnosta. Luonto vaikuttaa jopa lasten näköön positiivisesti. Tutkimuksen mu-kaan mitä enemmän lapset viettivät aikaa luonnossa, sitä vähemmän he kärsivät likinäköisyydestä. Pääsy viheralueille ja jopa pelkkä näköala viheralueelle rauhoittaa lapsia, jotka asuvat kaupunkien keskustoissa. Viheralueet myös parantavat lasten itsehillintää. Luonto kehittää sosiaalisia taitoja. Lapsien ajattelu kehittyy, he tulevat paremmin toimeen toisten kanssa, ovat terveempiä ja onnellisempia, kun heillä on mahdollisuus päästä säännöllisesti leikkimään vapaasti luonnossa. Varhaislapsuuden luontokokemukset vaikuttavat myös suuresti ympäristöarvojen muodostumiseen(3).

Vasta vähän aikaa sitten ihmiset viettivät suurimman osan ajastaan ulkona vahvassa yhteydessä luonnon kanssa. Kun kiellämme itseltämme tämän yhteyden, fyysinen ja henkinen terveytemme rapistuu. Samoin tavoin, kun eläimiä pidetään eläintarhoissa luonnottomissa olosuhteissa, me ihmisetkin heikennymme, kun olemme erossa luonnollisesta elinympäristöstämme.

Kuuntele luonnonääniä!

23