Dacă vrei să scapi de agitația și de aglomerația orașului există un loc în București în care totul pare că a încremenit, ca și cum timpul ar fi înghețat. Anotimpurile se succed impasibil, anii trec imperceptibil, însă aici există lucruri ce nu par să se schimbe. Pe "ulița" Șerban Vodă a urbei dâmbovițene se găsește o grădină frumoasă, cu monumente și alei din vremuri apuse, o "gradină a sufletelor": Cimitirul Bellu.
Împrejurimile ne amintesc în ce secol ne aflăm: un mall și un bulevard îmbâcsit, pe care circulă mașini, cu viteza secolului XXI. Dincolo de porțile care se impun prin solemnitate, istoria Bucureștiului se odihnește însă în tăcere.
Pășești pe aleile umbroase ale cimitirului, cu un sentiment de respect și teamă, ca nu cumva să perturbi liniștea și armonia mormintelor așezate umăr la umăr. De-o parte și de alta, monumente, cavouri, statui și busturi își deapănă fiecare, în taină, povestea sa. Aici găsim o adevarată colecție de artă a marilor sculptori ai secolului XIX: Karl Storck, Ion Mincu, Cornel Medrea, Raffaelo Romanelli, Dumitru Paciurea.
Cu mai bine de două secole în urmă, pe locul unde astăzi se află cimitirul, familia de origine aromână Bellu avea, se spune, o livadă de portocali. În București, celebra familie deținea terenuri și proprietăți întinse care, în mare parte, au fost donate statului roman. Printre ele, și gradina de pe "ulița" Serban Voda, pe care Barbu Bellu, ministrul Cultelor si Justiției, o donează în 1853 Sfatului Orășenesc, adică Administrației Publice Locale. Până în 1850, locuitorii Bucureștiului își înmormântau decedații în cimitirele parohiale, de pe lângă bisericile de care aparțineau. În afara Bucureștiului nu se găseau decât câteva cimitire, mai mult ale săracilor. Dupa ce guvernul a hotărât deshumarea și mutarea osemintelor celor îngropati pe lângă bisericile parohiale, familiile instărite și boierii orașului își aduc strămoșii în cimitirul Bellu. Cantacuzino, Rosetti, Văcărescu sunt doar cateva dintre familiile de renume care își găsesc lăcașul în cel mai vestit cimitir al României.
"Micul Pere Lachaise" al Bucureștiului se întinde astăzi pe 28 de hectare, și a fost adăugat anul acesta pe harta obiectivelor turistice europene. Vizitatorii, din ce in ce mai mulți, sunt impresionați de colecția de artă din cimitirul-muzeu, pe lângă care, până mai ieri, treceau nepăsători.