Veniți în sprijinul investitorilor cu acest tip de analiză ? Suntem experţi în consultanță şi putem oferi experiența noastră atât în ceea ce priveşte un contract de manangement hotelier , cât şi de franciză , în funcţie de nevoile investitorului . Ulterior suntem alături de acesta de la început , de la designul tehnic şi până la deschidere . Investitorii vor avea sprijin on-site , pe şantier , prin traininguri , sfaturi zi de zi etc . Mai este , de asemenea , situaţia în care un investitor doreşte să convertească o proprietate deja existentă într-un brand Accor . În acest caz , avem câteva branduri care se potrivesc foarte bine prin flexbilitatea lor , Mercure sau Ibis Styles , deoarece nu sunt foarte standardizate , cum ar fi Novotel sau Ibis .
Ce hoteluri se vor deschide în următoarea perioadă în România ? Nu avem contracte semnate pentru toate proiectele , însă pot menţiona Ibis Styles în Arad şi Mercure Sighişoara , ce se vor deschide în trimestrul trei anul acesta . Cele două hoteluri , împreună , vor aduce 120 de camere pe piaţa din România . Mai există proiectul Ibis Styles din Bucureşti , care va fi deschis în 2019 şi va aduce 160 de camere . Există negocieri pentru mai multe locaţii pentru că suntem de părere că România este o piaţă foarte importantă . Strategia noastră presupune atât investiţii proprii , motiv pentru care suntem interesaţi să achiziţionăm teren poziţionat strategic în Bucureşti pentru dezvoltarea de hoteluri , dar şi de dezvoltarea unei reţele hoteliere prin investitori locali . Acest lucru se poate întâmpla în două feluri : dacă investitorul vrea să-şi folosească banii şi apoi să conducă hotelul , atunci le propunem un contract de franciză . Cealaltă posibilitate este contractul de management , care , de fapt , este şi cel mai folosit în prezent în România - dintre cele șapte hote luri existente în România în prezent , șase sunt gestionate de noi . În acest caz noi suntem managerii şi suntem responsabili în fața pro prietarului locaţiei , care însă nu intervine în operaţiunile de zi cu zi .
Construcţie din temelie sau renovarea unei clădiri ? Care modalitate este mai facilă ? E mai uşor să construieşti de la zero , chiar dacă durează mai mult timp şi presupune obţinerea tuturor autorizaţiilor , dar odată ce începi construcţia , nu te loveşti de suprize , cum se întâmplă în cazul remodelării unei clădiri existente . Din experienţa mea , aproape fără excepţie , un proiect de remodelare a unei clădiri vechi presupune , la un moment dat , o depăşire a bugetului alocat , pentru că te loveşti de factorul neprevăzut ce implică noi modificări şi , deci , necesită suplimentarea investiţiei . Uneori se întâmplă să ajungi la concluzia că , dacă ştiai de la început de câte surprize aveai să te loveşti în cazul unei clădiri existente în procesul de modernizare , poate era mai bine să renunţi la investiţie . În opinia mea , o investiţie de la zero , o clădire construită din temelii este întotdeauna o opţiune mai bună pentru că ştii exact cum o vei proiecta şi care va fi rezultatul final . Totuşi , în cazul unei clădiri istorice , de exemplu , este de preferat achiziţia acesteia , pentru că niciodată o clădire nouă nu va putea concura cu o clădire foarte cunoscută , istorică . Însă totul depinde de ce brand doreşti să introduci pe piaţă şi cum se va potrivi acest brand în locaţia respectivă . De obicei brandurile budget ( Ibis , Ibis Budget ) se construiesc de la zero , pentru cele de cinci stele se preferă o clădire bine întipărită în istoria oraşului .
Care este comportamentul turistului din anul 2017 ? Tehnologia defineşte astăzi comportamentul turistic , lucru observat în special pe segmentul business . Clienţii devin tot mai nerăbdători , au nevoie de un răspuns urgent , din partea hotelului , la solicitările lor . Încercăm să facem tot ce putem pentru a îndeplini aceste cerinţe , pentru a-i cunoaşte , pentru a anticipa nevoile lor şi a ne alinia la trendurile pieţei , pentru că nici concurența nu doarme şi toţi ne luptăm pentru aceiaşi clienţi . Aş spune că azi ne aflăm într-o poziţie confortabilă , deoarece numărul de clienţi care vizitează ţările Europei de Est este în creştere , aceste destinaţii devenind tot mai populare . Un alt aspect este acela că tot mai mai mulţi clienţi sunt din ce în ce mai pretenţioşi , îşi doresc ca procesul de check-in şi check-out să fie foarte rapid , vor să-şi folosească telefonul mobil pentru orice , de la rezervări la achiziţie . Nici măcar nu mai întreabă dacă hotelul are wifi , ci consideră că wifi rapid în hotel este un „ dat “. De asemenea , pe lângă interesul manifestat pentru locaţie , preţ , servicii , pe consumatorul hotelier îl interesează şi starea pe care o transmite hotelul . Aceasta este un factor decisiv în alegerea locaţiei , au nevoie de o echipă care zâmbeşte , este prietenoasă , poate să creeze o relaţie apropiată cu oaspetele . Pornind de la această tendinţă , compania noastră a dezvoltat un proiect numit „ my room “, prin care anumite camere din Novotel au un design creat de către angajaţi , astfel încât se diferenţiază . Clientul poate să facă cunoștință cu angajatul care s-a ocupat de design , iar feedbackul este unul pozitiv . O altă iniţiativă este crearea , de către angajaţii unui hotel , a propriei grădini cu legume , care , pe de o parte , este vizibilă oaspeţilor , iar pe de altă parte produsele sunt livrate proaspete către bucătăriile unităţii . Astfel se transmite un mesaj către oaspeţi , respectiv acela că ne pasă de mediul înconjurător , punem accent pe factorul „ verde “ şi avem ingrediente de calitate , proaspete . Este vorba de implicarea angajaţilor în activităţi care le dezvoltă creativitatea , dar care impresionează , în același timp , clienţii . De asemenea , tot pentru a rămâne în trend , avem un comitet consultativ format din generaţia „ millennials “, cu care purtăm discuţii şi schimbăm opinii înainte de a lua anumite decizii executive , pentru că este important să aflăm perspectiva tinerei generaţii , de până în 35 de ani , în diferite aspecte . Aceştia aduc o altă viziune asupra lucrurilor , care ne ajută să venim cu cele mai bune soluţii . Ei reprezintă , de altfel , categoria de vârstă cea mai importantă printre angajaţii noştri . Modul în care percep ei anumite decizii sau acţiuni face ca feedbackul lor să fie foarte valoros pentru sistemul nostru de conducere .
Ce puteţi spune de CSR ca şi tendinţă în acest sector ? Segmentul de Corporate Social Responsibility devine tot mai impor - tant în ochii clienţilor şi poate fi un factor decisiv în alegerea hotelu lui . Spre exemplu , noi avem un program prin care reducem cu 30 % risipa de hrană până în 2020 . Toate aceste iniţiative ne fac în ochii oaspeţilor o companie responsabilă , atentă la mediu şi la co mu nită - ţile locale , iar acest lucru se reflectă în decizia lor de a ne alege .
Care sunt trendurile în ospitalitate în această perioadă ? Tendinţele actuale se îndreaptă către destinaţii mai sigure . Siguranţa devine tot mai importantă pentru turiști şi , în viitor , vor alege o destinaţie care le oferă linişte . Un alt impact asupra ospitalităţii îl au spaţiile de cazare de tip „ sharing economy “, care fac concurență unităţilor de cazare clasice , cea mai cunoscută fiind AirBNB . Din păcate , clienţii nu se gândesc întotdeauna la toate aspectele sau surprizele neplăcute pe care le pot avea cu acest tip de cazare . Noi , hotelierii , nu ne opunem acestui tip de business , însă am vrea să avem parte de o concurenţă sănătoasă din partea lor . Dacă joacă pe aceeaşi piaţă , ne dorim să urmeze aceleaşi reguli ca şi noi . Nu în ultimul rând , tehnologia joacă un rol important din nou . Diseminarea informaţiei este instantanee , dacă un client are o experienţă neplăcută , o scrie în social media şi aceasta se răspândeşte incredibil de repede . Toată lumea va şti că nu trebuie să mai aleagă acel hotel . Există multe iniţiative pe piaţă , şi vor mai veni şi altele , care uneori pot ajuta , iar alteori pot distruge reputaţia unui hotel . Cu toţii trebuie să fim atenţi din acest punct de vedere . x
Aş spune că azi ne aflăm într-o poziţie confortabilă , deoarece numărul de clienţi care vizitează ţările Europei de Est este în creştere , aceste destinaţii devenind tot mai populare .
www . trendshrb . ro 31