BUSINESS
Model
>
HRB
Primul restaurant de clătite din Capitală
ANDRA ILIAȘ
Maison des Crepes este mai mult decât o clătitărie , este un restaurant al cărui meniu se învârte în jurul clătitelor . Micul lanţ , care momentan reunește două locaţii și este în căutarea celei de-a treia , a avut o creștere considerabilă în jumătatea de an de când a apărut pe piaţă .
Valentin și Ruxandra Strugaru își doreau un business de profil . El , cu o experiență managerială în horeca de peste 12 ani , voia un restaurant , în vreme ce Ruxandra , îndrăgostită de clătitele franțuzești , își dorea o clătitărie . Astfel , au îmbinat cele două dorințe și au pus pe hârtie planul primului restaurant de clătite din București , care funcționează după toate normele unui restaurant obișnuit . Clienții nu primesc doar o clătită umplută cu ceva , ci primesc o farfurie lucrată pe loc , ce servește pe post de fel principal și / sau desert , programul de funcționare și meniul complex , reușind să acopere toate nevoile oaspeților , de la micul dejun la cină și de la apetitul gurmanzilor , la cel al vegetarienilor , de exemplu .
Business-planul pentru clătite
Aflat la cea de-a cincea afacere horeca pe care o deschide , prima proprie însă , Valentin Strugaru și-a construit un plan ce se află încă în desfășurare . Consideră că investiția inițială încă nu s-a terminat pentru că și-a dorit de la început să pornească cu trei locații , un laborator și un sediu de birouri , iar deocamdată a deschis , în decembrie 2016 , primul restaurant și în aprilie , anul acesta , cel de-al doilea , fiind acum în căutarea celorlalte spații . Cu toate acestea , un fenomen rar întâlnit , cheltuielile realizate sunt sub previziunile făcute pe hârtie până în acest moment . Investiția în bucătărie nu este una mare pentru că dotările au însemnat un cuptor , două plite de clătite și o plită cu inducție , la care se adaugă o masă rece , o masă caldă și frigidere . De amenajarea sălilor s-a ocupat arhitectul Adrian Stănică , de la Gost Design , pe care le-a decorat minimalist , pentru a crea o atmosferă curată și relaxantă . Tot pentru a obține această senzație de relaxare , au dorit ca restaurantele să fie situate pe străzi adiacente zonelor cu trafic . Ambele locații sunt amplasate la aproximativ 50 m de colțul unei străzi perpendiculare pe câte un bulevard mare . Spațiile sunt mici , însă chiriile sunt mari , pentru că și-au dorit zone potrivite produsului lor . „ Ai două variante , fie alegi zona și vii cu un produs corespunzător ei sau ai produsul și alegi zona în funcție de acesta . Noi aveam produsul și ne aflăm în două zone cu oameni frumoși “, susține managerul Maison des Crepes . Prima locație se află în Dorobanți , iar cea de-a doua este situată în apropierea pieței Charles de Gaulle . Chiar dacă sunt destul de apropiate spațial , odată cu deschiderea celui de-al doilea restaurant , nu le-au scăzut deloc vânzările la prima locație , iar în a doua deja vânzările sunt aproape la fel ca în prima . După cea de-a treia „ casă a clătitelor “ din București , Valentin planifică și deschiderea uneia în alt oraș . Toate cele patru locații își dorește să îi aparțină , nu se pune problema , deocamdată , de francizarea businessului . Consideră că patru locații sunt maximum , astfel încât să li se poată dedica , la care se adaugă și laboratorul ce va aproviziona în fiecare dimineață locațiile cu produsul aproape finit , urmând ca în restaurante să se realizeze doar partea de finisare , astfel încât să existe o calitate constantă în toate restaurantele Maisons des Crepes . La acestea se adaugă și un sistem operațional bine pus la punct , pe care Valentin Strugaru l-a învățat și perfecționat în anii în care a lucrat ca manager în cadrul unor lanțuri mari de restaurante .
32 iunie 2017