SEMINAR Inovaţii , soluţii şi trenduri în gastronomie
Cooperarea între bucătari și nevoia de a-i asculta și pe ceilalți și a vorbi pe o singură voce au fost principalele concluzii ale workshopului „ Inovaţii , soluţii şi trenduri în gastronomie “, dezbatere moderată de Laurenţiu Mâță , project manager , Top Hospitality și Chefs Network . Deși nu a fost un an ușor pentru el , după deschiderea restaurantului Joseph în 2013 , Joseph Hadad a anunţat inaugurarea unei braserii la finele acestui an . „ Un restaurant gourmet nu îl faci pentru bani , ci pentru sufletul tău , deoarece clienţii se câştigă în ani de muncă , după ce furnizezi aceeaşi cantitate şi calitate în farfurie ani şi ani de zile “, a afirmat Joseph Hadad . Ultimii ani au adus şi o schimbare pentru cei care lucrează în domeniul gastronomiei , în contextul în care sunt mulţi tineri și mulţi bucătari noi care îşi dau interesul . „ Am primit multe CV-uri de la tineri de 18-20 de ani care vor să înveţe . Este important ca tinerii să meargă să lucreze în străinătate timp de doi-trei ani , să vadă ce este acolo , unde se crește foarte rapid , şi apoi să se întoarcă în ţară “, consideră Joseph Hadad . Cheful consideră că mai sunt aspecte care trebuie îmbunătățite pentru a putea permite restaurantelor să ridice calitatea gastronomiei românești , unul dintre ele fiind colaborarea cu furnizorii care nu pot asigura tot timpul constanță în livrarea produselor . „ În Europa Occidentală nu există situaţia în care un ospătar să spună că nu are un preparat din meniu “, a mai precizat cheful . Adrian Hădean a făcut apel la umilinţă , pentru a crea un mediu care să permită bucătarilor să înveţe să se dezvolte . „ Am fost plecat în străinătate în multe locuri şi am revenit de fiecare dată acasă mult mai umil decât am plecat . Oamenii din topul gastronomiei mondiale nu au habar că noi existăm . Cu toate acestea , România stă mult mai bine decât în anii anteriori , fiind poziţionată în cel mai bun puct în care a fost în ultimii 30 de ani . Avem acces la toate tehnologiile , avem încă acces la ingrediente de bună calitate , suntem încă în cămara bunicii , dar trebuie să începem să scoatem ingredientele şi alimentele de acolo şi să le aducem în cămara restaurantului “, a afirmat cheful . Adrian Hădean consideră că oamenii vor merge mai des la restaurant dacă vor primi o mâncare decentă la un preţ corect . „ Să fim mai blânzi şi să ne judecăm mai puţin cred că ne va ajuta să facem o mâncare mai bună “, a încheiat cheful .
Pentru Florin Itu , co-fondator și partener Bucharest Street Food Festival și Bucharest Gourmet Festival , anul 2016 a însemnat ieşirea în stradă a pasionaţilor de mâncare bună , cei care au făcut un succes din festivalurile de street-food . Avantajul restaurantelor clasice care participă la astfel de evenimente este accesul mult mai facil al consumatorilor la mâncarea lor care , ulterior , vor dori să meargă să mănânce şi la restaurantele fizice . „ Zona de fine dining care la noi este în constituire are multe mituri care pot fi descompuse la un astfel de festival “, a mai spus organizatorul . Chef Ioan Florescu , primul român câştigător al medaliei de aur la Olimpiada Culinară , a explicat de ce trebuie investit într-o echipă naţională de bucătari . Medalia a fost câştigată împreună cu echipa regională de la Restaurantul Belvedere din Brașov , însă , pentru a face o echipă naţională , este nevoie de o investiţie mai mare şi de posibilitatea ca bucătarii să se poată antrena împreună pentru a se cunoaște mai bine și a putea să lucreze în echipă . Ioan Florescu a mai arătat că astfel de concursuri dau trendurile în gastronomie pentru următorii doi-trei ani .
Momentul cooperării
Top Culinary Trends a marcat și un moment important pentru perspectivele bucătarilor români , fiid anunțată oficial colaborarea între cele mai mari asociații de profil , Asociația Bucătarilor și Cofetarilor Profesioniști - Top Hospitality ( ABCP-TH ) prin reprezentantul Laurențiu Mâță şi Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism ( ANBCT ) prin reprezentantul Ștefan Bercea . Acestea vor căuta soluţii comune care să faciliteze realizarea de evenimente gastronomice naționale ( pentru a atrage tinerii în acest domeniu ), de concursuri profesionale , locale şi regionale , vor avea o voce comună în fața legislativului , vor lucra la proiecte educaţionale şi la o mai bună coordonare şi implicare în macroplanul de dezvoltare a industriei horeca .
www . trendshrb . ro 9