• Câştigătorul Chefi la cuţite , Cristi Şerb , a creat un preparat de sezon , pornind de la dovleac . Tânărul chef a gătit piept de raţă tras în tigaie cu mousse de dovleac , mousse de ţelină , chips de dovleac , biscuite zdrobit de dovleac şi gulie colorată cu şofran şi cu sfeclă .
Momente TCT
• Invitatul special al evenimentului , moment posibil cu ajutorul Unilever Food Solutions , a fost Christian Sturm-Willms , chef cu o stea Michelin care lucrează la restaurantul Yunico din Bonn , cu specific de fine dining japonez . Renumitul chef a pregătit trei feluri de mâncare asiatice în prepararea cărora a utilizat bazele pentru mâncăruri din gama Unilever Food Solutions . Primul preparat a fost ton cu piure de avocado şi cremă curry . Al doilea a fost supă japoneză cu pastă de miso ( soia fermentată ), alge , ciuperci shimeji , cubuleţe de tofu , ţelină verde , salată de creson , mirin ( vin dulce din orez ) şi sake . La final a pregătit langustine cu mango flambat , pesto asiatic cu ghimbir şi scorţişoară , piure de mango , ceapă roşie şi suc de yuzu ( lămâie japoneză ).
• Liviu Preda - Maestru de ceremonii , furnizorul de echipamente profesionale pentru horeca Fresco Expert a prezentat tehnologiile reprezentative pentru gama Electrolux Professional și cum acestea pot susține eforturile de optimizare a activității în bucătăriile moderne . Liviu Preda a pus accentul si pe avantajul oferit de Fresco Expert prin intermediul celei mai extinse rețele naționale de servicii de mentenanța în garanție și post garanție .
• Ciprian Nicolescu , executive chef Ramada Plaza Craiova a realizat două preparate care s-au completat reciproc pe care le-a intitulat „ The sea meets the earth “ ( Marea întâlneşte pământul - n . r .). Preparatul care a întruchipat marea a avut ton , panna cotta din suc de stridii , cracker din sepia şi tapioca , pietre comestibile după reţeta de la Mugaritz şi spumă . Preparatul care a reprezentat pământul a avut cocoș de munte gătit la sous-vide şi ars cu lampa , gel de ciuperci , piure fin de cartofi , cracker din tapioca , pământ comestibil , morcovi fosilizaţi şi bezele de sfeclă .
Pledoarie pentru bucătăria românească
• Virgil Dumitrașcu , somelierul de cafea al Nespresso , a vorbit despre aromele , gusturile şi intensitatea cafelei , pregătind capuccino şi cafe latte din cafea de origini . Alături de el , chef Ciprian Zobuian , artisan patisier chocolatier , a creat un desert cu tiramisu , mousse de mascarpone cu pralinet de migdală , biscuite cu ciocolată de Ecuador şi jeleu de cafea .
Întors de mai bine de trei ani în țară , Nico Lontras a vorbit despre nevoia de recuperare a bucătăriei româneşti . Chiar dacă a început şi la noi să se investească în restaurante , cheful crede că mai este mult de lucrat . Un adevărat susținător al sarmalelor ca preparat tradiţional românesc , Nico a arătat că există preparate similare în diferite bucătarii europene , iar acest lucru nu trebuie văzut ca un dezavantaj pentru promovarea sarmalelor . El a mai spus că prima reţetă de sarmale de pe teritoriul României este din 1695 şi a apărut într-o carte scrisă în limba maghiară . A vorbit și despre prima carte de bucate scrisă în limba română , apărută în Moldova în 1841 , scrisă de către Costache Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu , în care apare și o descriere a ceea ce astăzi numim plating - aşezarea preparatului pe farfurie . Cheful consideră că nu putem spera să avem în România un restaurant cu stele Michelin dacă nu avem nici măcar un restaurant de fine dining cu specific românesc . „ La zece restaurante cu specific italian care se deschid , sunt închise patru-cinci cu specific românesc . Avem nevoie să lăsăm mai multă libertate bucătarilor să se exprime în farfurie şi să reinterpreteze preparate româneşti . Mi-aş dori ca măcrişul , ştevia şi leurda să devină ingrediente vedetă în restaurantele din România “, a mai spus Nico Lontras .
www . trendshrb . ro 7