Trender & Tendenser Juni 2017 | Page 10

et är mer regel än undantag att genomgri-pande organisationsförändringar, som ägarbyte eller sammanslagningar blir starten på en nedgångsperiod för en byrå.

Kanske början på slutet till och med Men för Åkestam Holst stämmer inte den bilden.

Byrån har legat i topp i många år, både i Årets Byrå och när det gäller svenska och internationella ut-märkelser. En del har förklarat det med att byrån förblivit helsvenskt partnerägd och med grundar-gruppen vid rodret. Men 2014 slogs Åkestam Holst ihop med sju andra nordiska byråer och bildade the North Alliance - NOA. Byråerna i den nya gruppen blev delägare, med finansbolaget Capman som huvudägare.

FÖR KNAPPT TVÅ år sedan lämnade Göran Åkestam över vd-rodret till Petronella Panérus. Hon var tidigare vd på Great Works, som också gått in under det nya paraplyet.

Så, har kräftgången satt igång nu då? Det verkar inte så.

2016 gick byråintäkten för första gången över 100 miljoner kronor. Samma år fick man flest nomine-ringar någonsin av alla svenska byråer, i the One Show i New York. I senaste guldäggsutdelningen blev Åkestam Holst bästa byrå. Året innan låg man också i topp. Och i årets Cannes Lions är byrån bästa svensk, med ett Grand Prix och fyra brons-lejon.

”95 procent av alla mergers går åt skogen. Men vi jobbade länge med förberedelserna”, förklarar Petronella Panérus.

GENOM ÅREN HAR Åkestam Holst förstås uppvak-tats av internationella nätverk, som velat köpa verksamheten. Men grundarna kände aldrig att det passade byråns kultur och värderingar.

Med tiden ökade dock behovet av någon form av internationellt nät, eftersom en del större, företag kräver det av sina byråer.

Så partnergruppen funderade över olika lösningar. Det borde vara möjligt att ge svensk och nordisk reklam en starkare roll i en internationell konkurr-ens. Någon form av samarbete såg ut som ett vet-tigt steg. Under processen träffade man bland annat Thomas Høgebøl, tidigare Norge-chef för McCann och man insåg att man hade liknande tankar.

10 Trender & Tendenser, juni 2017

Åkestam Holsts värderingar styr rätt

Ambitionen har alltid varit att bli "den goda arbetsplatsen". Idag är det landets mest jämnställda byrå. Därtill främst i årets Guldäggstävling och Grand Prix-vinnare i Cannes.

D

Petronella Panérus, som tagit över vd-rollen på byrån är ensam svensk på Ad Ages prestigefyllda lista "Women to watch 2017".

Foto: Digge Zetterberg Odh