Trender & Tendenser Januari 2020 | Page 25

Trender & Tendenser, januari 2020 25

Möt en av landets internationella digitala profiler –

Nu hjälper han svenska marknadsförare att lyfta sina digitala resultat!

3. Vilk

Samtidigt så är det ju en enorm massa medlemsföretag med en mängd spännande inriktningar, så jag är självklart ödmjuk inför processen, där varje medlem – kanske med något undantag - kan sin bransch och sitt företag bättre än jag. Mitt bidrag är den digitala delen, och då vad gäller såväl strategi som affärsutveckling - både allmänt men när så behövs på en internationellt ganska avancerad nivå om man så får säga.

Vilka utmaningar ser du att företag har inom digital marknadsföring?

Oj, jag skulle hemsk gärna vilja säga det digitala resultatet. Samtidigt är många företag som jag träffar tyvärr inte ens där. Så det jag nog ser mest av är nog faktiskt två helt andra saker. För det första så vet vi att det inte spelar någon roll hur fort man springer, om man springer åt fel håll. Så jag skulle nog ändå säga att det fortfarande handlar om digital strategi, allra helst med en dragning åt omnichannel. Och, faktiskt, ibland ända in i genomgripande affärsutveckling där man tar en helt ny take på att låta coola features inom ramen för de digitala kanalerna smälta samman med själva det värde som erbjuds. Samt, inte minst, att se till så att vår data hänger samman med allt det här, så att vi får en omnichannel data som går att optimera 360-grader med.

Men sedan kommer momentet med själva implementeringen av allt det här. I Sverige har vi här sett en enorm efterfrågan på digital kompetens. Nybakade studenter med något år på marknaden kan begära gigantiska löner för att de bara kan klämma in buzzwords som SEM, CVR och mCom i CV:t. Och det är ju bra att de kan – det är bara några år sedan det liksom inte fanns några digitalt utbildade talanger över huvud taget. Och en del av dessa är verkligen fantastiska, eller har åtminstone potential. Samtidigt är en del av dem fortfarande oerfarna talanger som är bra i teorin och oprövade i praktiken. Mer ”råvara” som behöver förädlas så att säga.

Inget av det här ser jag som några problem, utan mest som möjligheter. Det som är problem är att det existerande gardet av svenska marknadsförare i beslutsposition väldigt sällan har den kompetens som krävs för att avgöra vad som är vin och vatten, så att säga. Och det är däremot ett stort problem, inte bara för bolaget i termer av felrekrytering – ibland dyrbar sådan – men minst lika mycket för den anställda, som varken får den coaching eller den kompetensutveckling de behöver.

4. Om ett medlemsföretag behöver hjälp med de digitala verktygen eller med den digitala strategiprocessen eller den digitala mätningen. Hur ska de då gå tillväga?

Ja, det är enkelt. Du hör av dig antingen direkt till mig eller till förbundets projektledare, Bugge Woldner, och så kommer jag eller han att bestämma tid och plats för ett första möte, en så kallad ”sanity check”. Under 1,5 intensiva timmar kommer vi då att ta pulsen på ditt bolag och din digitala verksamhet. För dig som är medlem så är själva sanity checken dessutom gratis. Och vill du sedan gå vidare efter det så har du en exklusiv medlemsrabatt.