Trender & Tendenser Januari 2020 | Page 26

26 Trender & Tendenser, januari 2020

5. Du har givit ut boken "Så blir du bäst på digital marknadsföring - din guide till digital strategi med mätbar effekt". Kan du kort beskriva vad boken handlar om?

Ja, just det. Det är den svenska versionen som getts ut av Liber här i Sverige. Den internationella och något färskare versionen gavs ut förra året och kan hittas på Amazon (”How to Become a Digital Marketing Heroe”). I bägge fallen handlar det just om hur du som marknadsförare ska använda en väl beprövad modell för att ganska lätt skapa dig en digital strategi som kompass för din verksamhet. Och hur du sedan använder data som verktyg för att maximera effekten av din strategi.

Allt med en ganska enkel modell och metod som med extrem framgång experimenterats fram genom arbete med hundratals bolag både här i Sverige och internationellt.

6. Rufus, vilka förväntningar har du på 2020?

Åh herregud. Jag har i snart ett decennium skrivit digitala trendspaningar varje år (du hittar den på Rufus Linkedin, red anmärkn.) och varje år hållit en mångfald föredrag inom området både här i Sverige men även i andra delar av världen som Barcelona, London, Wien, Dubai, New York, Singapore och Ho Chi Minh etc.

Så det kommer framöver självklart en sådan trendspaning för 2020 också - men nu är det inte längre ett år som ska behandlas, utan ett helt decennium som både ska summeras och ytterligare ett som ska prognostiseras. Så den kanske inte bara tar lite längre tid den här gången, utan kanske till och med blir en bok (något jag fick en förfrågan om för någon månad sedan).

Men som en försmak så är kanske en av de allra viktigaste sakerna hur vi ännu mer får känna av förflyttningen från den här sidan av planeten med Europa och Amerika till andra sidan i Asien. Där finns redan nu 46% av BNP jämfört med Europas 20% och Nordamerikas 18% - och utvecklingen går i en rasande fart mot en ännu större obalans i samma riktning.

Och det här kommer ha konsekvenser för oss alla. Dels ekologiskt i termer av en allt större utmaning för vår planet när 1 miljard människor, liksom tidigare västvärlden, dubblar sin lön och sin konsumtion. 1 miljard människor som nu ska transportera sig med bilar och tåg. 1 miljard som det måste byggas skolor och bostäder för. 1 miljard som inte längre konsumerar närproducerad mat och annat från den lokala byn, utan kräver långa transporter av både människor, mat och material.

För oss som marknadsförare så kommer företagens del i den processen bli allt mer tydlig, och... farlig. Men det asiatiska övertagandet kommer även spela en ofantlig roll rent ekonomiskt, där den som lever kvar i tron att det är ”vi” som tänker och ”de” som gör det vi säger, lever minst lika farligt. För tvärtemot den föreställning som äldre generationer här i Europa ofta fortfarande lever kvar i, så är jag fortfarande stor fisk i litet stim när det gäller emerging technologies (AI, AR och blockkedja etc.) på alla events jag åker till i Europa. Men så fort jag är i städer som Singapore, Hong Kong, Ho Chi Minh, Jakarta och Manila, så måste jag kämpa av all kraft för att hålla toppositionen.

Den här nya asiatiska generationen är grymma, de ”väntar” inte på någonting, och de agerar med både kraft och snabbhet för att skaffa sig enorma teknologiska och kommersiella försprång. Och vet du vad? De lyckas också. Och all den här teknologiska och ekonomiska utvecklingen kommer få extrema konsekvenser för hur du inte bara bedriver din marknadsföring, utan även för hur du med framgång ens ska kunna driva ditt företag. Vare sig du är på köpar- eller säljarsidan.

För vad händer när vi ersätter din hjärna med en AI som gör ett dubbelt så bra jobb kring strategi, medieplanering och kreation som du själv? Vad händer när vi med hjälp av blockkedjan ersätter alla mellanhänder i en logistisk process inom både media, kommunikation eller distribution? Vad händer med ditt erbjudande och din marknadskommunikation när alla konsumenter som tidigare gått från att titta på tv och läsa tidningen några gånger per dag, först gick till att istället använda mobilen 150 gånger per dag. Och nu helt plötsligt istället kommer bli uppkopplade 24/7 där de ser hela världen genom sina AR-glasögon idag - och AR-linser imorgon?

Ingen av de här sakerna är längre science fiction, utan saker som företag jag jobbar med sitter och arbetar på i detta nu. Så jag är ledsen, men här måste jag bara vara rakt på sak – “brutally honest” som jag brukar kalla det för - den som inte fattat det här har inte fattat något alls. Och för den som är snabb på bollen så innebär allt det här ofantliga möjligheter, medan den som är långsam kommer få allvarliga problem.

I gryningen av det nya decenniet så misstänker jag personligen därför att det är ett flertal som kommer att behöva en gigantiskt wakeup call för att inte bara nå framgång, utan för att ens klara sig. För nu pratar vi inte längre om att stoppa huvudet i sanden i någon gradvis evolution. Nu pratar vi på ren och skär revolution.