Tijdschrift voor innovatief hoger onderwijs nummer 1 - jaargang 1 - 2018 | Page 76

Virtual Reality in het onderwijs : een realiteit
verrijkingen vormen de sturingselementen die de aandacht van de deelnemer vestigt op specifieke onderdelen uit de VR-omgeving of hierover extra informatie geeft . Bijvoorbeeld bij een video van een werfbezoek kan je meer informatie geven over de gebruikte bouwmaterialen of zichtbare risico ’ s op de werf .
Door het toevoegen van verrijkingen kan er ‘ just-in-time-informatie ’ aangeboden worden . Er kan namelijk gekozen worden waar en wanneer de verrijkingen zullen verschijnen , alsook hoe lang deze in beeld zullen zijn . Door het toevoegen van deze verrijkingen worden onder meer visuele elementen toegevoegd aan de les . Dit kan zowel het begrip van de studenten bevorderen , alsook hun betrokkenheid op de les ( Brame , 2015 ). Belangrijk is ook dat de video kan pauzeren wanneer de deelnemer een verrijking oproept .
Indien je afbeeldingen of video ’ s wil gebruiken als verrijking , moet je eraan denken om tijdens de 360 ° -opname met een tweede toestel foto ’ s of video ’ s maken . Hiervoor kan een gewone camera gebruikt worden .
VR ingebed in een lesscenario
Door de combinatie van het basismateriaal en de verrijkingen kan je educatief sterke pakketten gaan uitwerken die de studenten confronteren met nieuwe leerstof , dan wel de student in staat stellen om gekende leerstof meer in de diepte te gaan bestuderen . Belangrijk om rekening mee te houden is dat het niet gaat om de VR-an-sich . VR is een middel om inhouden aan te bieden . Belangrijk hierbij is dat deze VR-lessen en / of -inhouden steeds ingebed zijn in een krachtige leeromgeving .
De VR-toepassing zit dus ingebed in een lesscenario . De VR-toepassing heeft in zichzelf ook een scenario . Dit kan gaan van een zeer vrije verkenning tot een zeer gedetailleerde , extern aangestuurd scenario dat iedere deelnemer verplicht moet doorlopen .
Als het scenario klaar is en de bronmaterialen aanwezig zijn , kan men de VR-les gaan vormgeven in de Vivista-editor . Na publicatie kunnen de studenten aan de VR-les deelnemen . anne Appeltans & simon Verbeke Expertisecentra Onderwijsinnovatie & Smart-ICT
de leerlingen een oefening , de oefening is in detail zichtbaar op de geopende verrijking .
FIGUUR 2 : SCREENSHOT EDUCATION-CASE
IMPLEMENT & EVALUATE Let ’ s test
Om een antwoord te verkrijgen op de vraag ‘ Welk effect kunnen we vaststellen van VR op leerprestaties ?’ hebben we een pretestposttest-design uitgewerkt voor de Educationcase . Bij de experimentele groep ( n = 45 ) zal de VR-interventie toegediend worden . De controlegroep ( n = 24 ) zal een gewone les met een 2D-video krijgen .
Er is slechts één belangrijke variabele waarin beide groepen verschillen van elkaar , dit is de onafhankelijke variabele die ontstaat door de experimentele manipulatie . Aangezien wij werken met bestaande klasgroepen , zullen de groepen niet gerandomiseerd zijn . We zijn ons bewust van het feit dat dit implicaties heeft voor de interne validiteit , maar omwille van praktische overwegingen kiezen we toch voor non-randomisatie . De afhankelijke variabele is enerzijds de kennis over het onderwijs , alsook opvattingen over virtual reality . We zullen beide bevragen in een voormeting ( pretest ), alsook in een nameting ( posttest ).
De controlegroep heeft de les als gewone video zonder verrijkingen individueel bekeken op hun laptop . Voor de experimentele groep hadden we een VR-klas gebouwd met een opstelling van 12 krachtige laptops en 12 VRbrillen , van het type Oculus Rift . Deze testing is ook gefilmd en live op Facebook uitgezonden , het fragment kan je via de volgende link bekijken : https :// www . facebook . com / HogeschoolPXL / vi deos / 1701363753279534 /
Onderstaande afbeelding toont het resultaat van dit ontwikkelproces . Het is binnen de Education-case , waarvoor we een les wiskunde uit het 5 de leerjaar van het lager onderwijs verrijkt hebben . Op de afbeelding bespreken
76