Onderwijsinnovatie met 360 ° en VR : Instructional design voor het verrijken van 360 ° -video’ s
Het aanbieden van meerdere interactiepunten die er allemaal hetzelfde uitzien in de 360 ° -video , kan ervoor zorgen dat een lerende niet weet wat er van hem / haar wordt verwacht . De instructor moet ervoor zorgen dat de verwachtingen ten aanzien van de lerende steeds duidelijk zijn , gezien dit reeds een omgeving is met veel prikkels . Daarom is er de mogelijkheid om de interactiepunten te classificeren .
Hustinx , Empsen , Palmaers & Verbeke PXL Onderwijsinnovatie & Smart ICT
Het is dus mogelijk om interactiepunten toe te voegen aan de 360 ° -video en deze te structureren naargelang de leerdoelstellingen ..
Het just-in-time aspect betekent dat een interactiepunt pas zichtbaar wordt op het moment dat de inhoud echt relevant kan zijn voor de lerende . Het punt verdwijnt weer wanneer het niet langer van toepassing is . Om dit mogelijk te maken is er in de Vivista-editor een werkbalk met bijhorende tijdslijn aanwezig . Hierdoor kan men bepalen wanneer een bepaald interactiepunt verschijnt , hoe lang het aanwezig blijft en op welk moment het weer verdwijnt .
FIGUUR 5 . CLASSIFICATIE VAN INTERACTIEPUNTEN
Een tag is een bepaalde vorm en kleur die aan het interactiepunt worden toegekend . Wanneer een lerende een bepaalde tag ziet , kan hij / zij aan de hand van de vorm en kleur meteen afleiden wat de verwachtingen zijn . Bij het ontwerpen van deze figuren , werd rekening gehouden met kleurenblindheid . De kleuren zijn hier dus ook op afgestemd , waarbij er bijkomstig werd gekozen om ook te werken met verschillende vormen . Deze dragen dus ook bij tot het herkennen van het onderscheid tussen de verschillende classificaties .
Het is verder mogelijk om zelf tags vorm te geven en aan te maken , maar er zijn ook reeds drie voorgeprogrammeerde ‘ tags ’ beschikbaar , waarvan we vinden dat ze minimaal aanwezig moeten zijn als verrijkingspunten :
• Een gele driehoek ( ) wijst erop dat een gebruiker een bepaalde instructie zal ontvangen ( bv . let op de witte auto en beslis of de bestuurder een verkeersovertreding maakt ).
• Een groen vierkant ( ) indiceert dat een gebruiker informatie zal ontvangen ( bv . uitleg over de stopstreep ).
• Een blauwe cirkel ( ) geeft aan dat de gebruiker een test zal ontvangen .
FIGUUR 7 . SCREENSHOT VAN DE WERKBALK IN DE VIVISTA-EDITOR
Typologie van 360 ° -videolessen
De manier waarop de 360 ° -video al dan niet wordt verrijkt zal vaak afhangen van het gebruiksdoel . Op basis van ervaringen uit zowel Europese ( bv . ‘ SEPA360 – Supporting Educators ’ Professional Activities with 360 ° video ) als nationale projecten ( bv . ‘ VR-Leerfabriek ’), hebben we aan Hogeschool PXL een typologie ontwikkeld . Deze is niet definitief , aangezien nieuwe mogelijkheden zich kunnen aanbieden , maar de typologie biedt alvast een kader om verrijkte 360 ° -videolessen te structureren . Zoals figuur 8 aantoont gaat ieder scenariotype gepaard met een bepaald niveau van sturing en flexibiliteit .
Onderstaande screenshot toont aan hoe dit er in de 360 ° - videoles uitziet .
FIGUUR 8 . TYPOLOGIE VAN 360 ° -VIDEO ' S
FIGUUR 6 . SCREENSHOT VAN CLASSIFICATIE IN EEN 360 ° -VIDEO
• Een gestuurde rondleiding verwijst naar een scenario waarbij er bijvoorbeeld een gids aanwezig is in de 360 ° -video . Dus die persoon maakt deel uit van de basisvideo en geeft uitleg over de omgeving waarin hij / zij staat . De sturing is inherent aan de video , maar tegelijk is de herbruikbaarheid eerder laag en is de les erg leraargestuurd .
• Een variant hierop is het modelleren , waarin een expert een aantal vaardigheden
4