Onderwijsinnovatie met 360 ° en VR : Instructional design voor het verrijken van 360 ° -video’ s
360 ° -video . Het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om met 25 studenten en een elektricien in een elektriciteitscabine te staan , terwijl het wel mogelijk is om het expertgedrag van de elektricien op te nemen in 360 °. Hierdoor krijgen alle studenten de mogelijkheid om het expertgedrag te analyseren . Ook verbanden bij het uitvoeren van procedures en processen , kunnen visueel worden aangetoond . Stel dat de elektricien aan de linkerkant van de elektriciteitscabine een stroomkring sluit , begint er plots aan de rechterkant van de elektriciteitscabine een lamp te branden . Hierdoor wordt de relatie tussen oorzaak ( sluiten van de stroomkring ) en gevolg ( de lamp gaat branden ) meteen inzichtelijk . Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld meerdere elektriciteitscabines te filmen die anders ingericht zijn . Zo wordt het mogelijk om actief rond kennistransfer te werken .
Het aanbieden van 360 ° -video ’ s kunnen op zichzelf tot de gewenste leerresultaten leiden , maar hier is misschien te veel toeval mee gemoeid . Het toevoegen van interactiepunten in de 360 ° -video vergroot het didactische potentieel van de 360 ° -video ’ s en breiden we ze uit tot 360 ° -videolessen :
• de aandacht van de lerende getrokken worden ;
• bijkomende begeleiding kan geïntegreerd worden ( Merril , 2002 )
• bijkomende informatie kan just-in-time aangeboden worden ( Van Merriënboer & Kirschner , 2013 )
• het leerproces kan gestuurd worden om zo de kans op effectief leren vergroten ( Kearney , Aubusson , Schuck & Burden , 2012 ).
Om een 360 ° -video te kunnen kneden tot een 360 ° - videoles werd er aan Hogeschool PXL een eigen software ontwikkeld . Vivista is een open source 360 ° -video software , om gestitchte 360 ° -video ’ s te verrijken en te bekijken . De software bestaat in twee vormen : de Vivistaeditor om verrijkingen toe te voegen aan gestitchte 360 ° - video ’ s en de Vivista-player om de verrijkte 360 ° -video ’ s te bekijken . Deze software wordt congruent met het instructional design voortdurend verder ontwikkeld , op basis van het ADDIE-model ( Branch , 2009 ).
FIGUUR 3 . LOGO VAN VIVISTA
Volgend schema geeft de verrijkingsmogelijkheden weer die Vivista op dit moment ondersteunt :
Hustinx , Empsen , Palmaers & Verbeke PXL Onderwijsinnovatie & Smart ICT
FIGUUR 4 . OVERZICHT VAN DE INTERACTIEPUNTEN
De ontwerper bepaalt het type interactiepunt , de plaats in de 360 ° -omgeving , het tijdstip van verschijning en uiteraard de informatie die met een informatiepunt gepaard gaat . Wanneer een gebruiker ( een lerende ) deze interactiepunten opent , pauzeert de 360 ° -video en zal de lerende de inhoud van het interactiepunt te zien krijgen . Bovendien is het mogelijk om als ontwerper te bepalen of een interactiepunt al dan niet verplicht te bekijken is door de lerende .
Het is mogelijk om een zoveel interactiepunten toe te voegen als gewenst , maar ieder interactiepunt kan slechts één bepaalde invulling krijgen :
• Tekst : biedt de mogelijkheid om tekst toe te voegen aan een interactiepunt .
• Afbeelding : biedt de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen aan een interactiepunt .
• 2D-video : biedt de mogelijkheid om een 2Dvideo toe te voegen aan een interactiepunt .
• Audio : biedt de mogelijkheid om audio toe te voegen aan een interactiepunt .
• Zoekgebied : biedt de mogelijkheid om een hotspot aan te duiden in de 360 ° -video die een gebruiker zal moeten zoeken en aanklikken .
• Meerkeuzevraag – tekst : biedt de mogelijkheid aan de ontwerper om een meerkeuzevraag toe te voegen aan een interactiepunt , waarbij de antwoordmogelijkheden tekstueel worden ingegeven . Een correct antwoord wordt aangeduid met een groene kleur , terwijl een foutief antwoord wordt aangeduid met een rode kleur . De lerende krijgt zo onmiddellijke , geautomatiseerde feedback .
• Meerkeuzevraag – afbeeldingen : biedt de mogelijkheid om een meerkeuzevraag toe te voegen aan een interactiepunt , waarbij de antwoordenmogelijkheden bestaan uit afbeeldingen .
• Meerkeuzevraag – zoekgebied : dit biedt de mogelijkheid aan de ontwerper om een meerkeuzevraag toe te voegen aan een interactiepunt , waarbij de mogelijke antwoorden bestaan uit zoekgebieden .
3