Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 75

Duaal leren als middel voor boundary crossing in graduaatsopleidingen
Michielsen , Empsen , Haeck , Hustinx & Croes PXL-Onderwijsinnovatie en Dienst Onderwijs worden . Het evaluatiegesprek , ten slotte , vindt plaats aan het einde van het duale traject . Dit is een driehoeksgesprek tussen de leercoach , de werkplekcoach en de student . In dit gesprek gebeurt er een summatieve beoordeling van de werkprestaties en -kwaliteiten van de student . Evidentie vindt men onder meer in het portfolio Werkplekleren ( bestaande uit een logboek , een reflectieen een opdrachtenportfolio ) en in verslagen van ontwikkelingsgesprekken .
De onderzoeksresultaten tonen dat alle gesprekstypes over het algemeen positief onthaald worden , maar dat vooral het functioneringsgesprek en het evaluatiegesprek een grote meerwaarde betekenen voor de verdere ontwikkeling van de student . Het ontwikkelingsgesprek wordt door studenten duidelijk als minder waardevol ingeschat in vergelijking met werkplekcoaches . Volgens de bevraagde studenten zijn de dagelijkse informele gesprekken met de werkplekcoach waardevoller dan het ontwikkelingsgesprek . Ze geven hierbij aan dat het ritme van de ontwikkelingsgesprekken te hoog ligt en relatief weinig bijdragen bovenop de dagelijkse informele gesprekken . Dit wijst op het grote belang van informeel leren in de duale trajecten .
elkaar aanvullen . Dit betekent dat opleidingen en werkplekken identificeren en afbakenen welke verantwoordelijkheid ze opnemen bij het opleiden en begeleiden van studenten . Het tweede leermechanisme verwijst naar het proces van coördinatie , ofwel het mogelijk maken van effectieve samenwerking door objecten of procedures te ontwikkelen en in te zetten in de praktijk ( Bakker & Akkerman , 2014 ). Een concreet voorbeeld hiervan is het portfolio Werkplekleren . Reflectie , het derde leermechanisme , betekent dat de verschillende partijen zich bewust worden van hun eigen perspectief en door het perspectief van de andere naar hun eigen praktijk kunnen kijken ( perspective making en perspective taking ) ( Bakker & Akkerman , 2014 ). Een concreet voorbeeld hiervan zijn de driehoeksgesprekken , waar zowel de student , de leercoach als de werkplekcoach hun eigen perspectief duidelijk maken en dat van de ander trachten te begrijpen . Boundary crossing kan ook het proces van transformatie omvatten . Dit houdt in dat het contact tussen de verschillende partijen leidt tot veranderingen in bestaande praktijken of tot het ontstaan van nieuwe praktijken . Figuur 6 visualiseert de vier verschillende leermechanismen .
Er vinden tijdens het Werkplekleren ook verschillende groepsintervisiemomenten plaats . Het doel van deze tweewekelijkse intervisiemomenten is het bespreken van o . a . werkervaringen , professionele kennis , vaardigheden en attitudes met medestudenten . Dit gebeurt steeds onder leiding van een leercoach en / of de graduaatscoördinator . De resultaten laten zien dat het intervisiemoment duidelijk meer wordt geapprecieerd door leercoaches dan door studenten . Ze maken hierbij wel de nuance dat het niet altijd haalbaar is om tweewekelijks een intervisiemoment in te plannen en dat het niet altijd mogelijk is om structurele begeleiding te garanderen .
Om de leer- en werkplekcoaches terdege voor te bereiden op de taken en verwachtingen in het werkplekleren , richtte Hogeschool PXL een professionaliseringsaanbod in . Uit de resultaten blijkt echter dat het merendeel van de leer- en werkplekcoaches niet deelnamen aan deze vormingen . De meest voorkomende redenen hiervoor zijn dat de respondenten niet op de hoogte waren van het aanbod of dat ze hier geen tijd voor konden vrijmaken in hun agenda . Beide partijen geven echter wel aan nood te hebben aan navormingsessies omtrent coaching , evalueren etc .
Mechanismen van boundary crossing
Zoals eerder omschreven , zijn er in de boundary crossingtheorie vier verschillende leermechanismen te onderscheiden . Het eerste leermechanisme , identificatie , verwijst naar hernieuwd inzicht in hoe verschillende praktijken of rollen zich van elkaar onderscheiden of
FIGUUR 6 . SCHEMA LEERMECHANISMEN BOUNDARY CROSSING
In dit onderzoek trachtten we om een antwoord te bieden op de vraag welke van de vier leermechanismen zich daadwerkelijk manifesteren bij studenten en in welke mate . Dit topic werd bevraagd bij studenten zelf , maar ook bij de leercoaches en de werkplekcoaches . De resultaten tonen aan dat er duidelijke verschillen zijn in de perceptie van leercoaches enerzijds , en van studenten en werkplekcoaches anderzijds . De leercoaches schatten in dat de vier types van boundary crossing minder vaak
70