Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 74

Duaal leren als middel voor boundary crossing in graduaatsopleidingen
Michielsen , Empsen , Haeck , Hustinx & Croes PXL-Onderwijsinnovatie en Dienst Onderwijs
Matchingsproces
De tweede fase , het matchingsproces , bestaat uit de werkplekscan , het handshake-event en de uiteindelijke match tussen de student en de werkplek .
Aan het einde van het handshake-event geven de aanwezige werkplekken en de aanwezige studenten onafhankelijk vijf voorkeuren door . De graduaatscoördinator gaat vervolgens aan de slag om geschikte matches te maken . Uit de resultaten blijkt dat de coördinatoren zich als voldoende competent beschouwen om een match te maken , maar administratieve ondersteuning wensen voor dit tijdrovende werk . Verder zien we dat zowel studenten als werkplekken het gevoel hadden dat er rekening gehouden werd met hun voorkeuren . Bovendien waren ze op het moment van de matching tevreden over de toegewezen werkplek of student . Het grootste deel van de studenten zou achteraf bekeken opnieuw voor dezelfde werkplek kiezen . Het is hierbij wel van belang om op te merken dat er grote verschillen zijn tussen de opleidingen inzake ( on ) tevredenheid bij werkplekcoaches en studenten omtrent het matchingsproces .
Fase van mentoring , opvolging en evaluatie
De fase van mentoring , opvolging en evaluatie bestaat uit
verschillende
( driehoeks ) gesprekken ,
intervisiemomenten
en
documenten
m . b . t .
werkplekleren .
FIGUUR 4 . SCHEMA MATCHINGSPROCES
De werkplekscan is een instrument dat bepaalt welke competenties en opleidingsspecifieke leerresultaten ( OLR ) op een bepaalde werkplek ontwikkeld kunnen worden . Het oorspronkelijke opzet was dat de graduaatscoördinatoren de werkplekscan samen met de werkplekcoach op de werkplek zouden vervolledigen . In dat geval kadert de werkplekscan binnen de definitie van een boundary object ; een grensobject die een brugfunctie vervult tussen verschillende praktijken ( Bakker & Akkerman , 2014 ; Star & Griesemer , 1989 ). Echter , in tegenstelling tot deze oorspronkelijke intentie tonen de onderzoeksresultaten dat de meerderheid van de werkplekcoaches de werkplekscan alleen invulde . Op die manier fungeerde de werkplekscan niet altijd als boundary object . Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat graduaatscoördinatoren aan de start van het academiejaar nauwelijks tijd vrij kunnen maken om de werkplekscan in samenwerking met de werkplek in te vullen .
Tijdens een handshake-event gaan studenten in gesprek met kandidaat-werkplekken om zo tot een geschikte match tussen beide partijen te komen . De organisatie van dit event wordt door alle partijen als zeer positief gescoord . Bovendien voelden de studenten zich goed voorbereid en hielden ze een goed gevoel over aan dit event . Dit ligt niet volledig in lijn met de ervaringen van werkplekcoaches , die stellen dat sommige studenten geen initiatief nemen of enkel in groep op gesprek komen .
69
FIGUUR 5 . SCHEMA FASE VAN MENTORING , OPVOLGING EN EVALUATIE
Elk opleidingsonderdeel Werkplekleren start met een planningsgesprek , waarin de verwachtingen ten aanzien van de student , concrete afspraken en het verdere verloop van het werkplekleren besproken worden . Zowel de leercoach , de werkplekcoach als de student nemen deel aan dit gesprek . In tweewekelijkse ontwikkelingsgesprekken , georganiseerd tussen de werkplekcoach en de student , geeft de werkplekcoach feedback , tips en advies aan de student . Ongeveer halverwege het werkplekleren vindt het functioneringsgesprek plaats waarin de werkprestaties en -kwaliteiten van de student formatief beoordeeld