Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 72

Excellentieprogramma Communicatiemanagement : motivatie is de sleutel
Jeroen Schreurs PXL-Media & Tourism

Duaal

leren als middel voor boundary crossing in graduaatsopleidingen
LIEN MICHIELSEN , MICHAËL EMPSEN , MARIE HAECK , WOUTER HUSTINX & HEIDI CROES
Dit artikel beschrijft de resultaten het ESF-onderzoek omtrent duaal leren als middel voor boundary crossing in graduaatsopleidingen , uitgevoerd aan het Expertisecentrum PXL-Onderwijsinnovatie van Hogeschool PXL in het academiejaar 2019 .
Hogeschool PXL startte in september 2019 met de inrichting van zeventien graduaatsopleidingen , ter vervanging van de vroegere HBO5-opleidingen . Een graduaatsopleiding wordt gedefinieerd als een praktijken beroepsgerichte opleiding met werkplekleren als fundamenteel onderdeel . Werkplekleren betekent dat de student participeert aan een reële werkomgeving , met authentieke problemen als leermiddel . De student leert bijgevolg niet enkel op school , maar ook op de werkplek . Werkplekleren beoogt dus steeds een evenwichtige relatie tussen de student , de hogeschool en de werkplek . Onderstaande figuur toont de onderlinge relatie tussen de drie partijen .
vervat in vier concrete leermechanismen : identificatie , coördinatie , reflectie en transformatie ( Bakker & Akkerman , 2014 ). Onderstaande figuur brengt de verschillende leermechanismen in kaart .
FIGUUR 2 . LEERMECHANISMEN BOUNDARY CROSSING ( BAKKER &
AKKERMAN , 2014 ).
De literatuur leert ons dat het leren op de grenzen tussen de hogeschool en de werkplek leidt tot een krachtiger leerpotentieel . Niet enkel voor de student , maar ook voor de hogeschool en de betrokken werkplekken ( boundary people ). Maar hoe gebeurt boundary crossing effectief in de praktijk ? Hoe ervaren de verschillende partijen boundary crossing tijdens het proces van werkplekleren ?
FIGUUR 1 . MODEL WERKPLEKLEREN ( NAAR KELCHTERMANS , 2010 )
Probleemstelling en theoretisch kader
Het verbinden van wat studenten leren op deze verschillende plekken , vraagt uiteraard om het oversteken van grenzen en het overbruggen van verschillen tussen meerdere partijen . Dit laatste verwijst naar de boundary crossing-theorie , die stelt dat de grens tussen de hogeschool en de werkplek heel wat leerpotentieel in zich kan hebben . Dit leerpotentieel zit
Bovenstaande inzichten resulteren in volgende onderzoeksvraag : Op welke manier verloopt het boundary crossing-proces binnen de graduaatsopleidingen ?
− Hoe verloopt dit proces feitelijk ? − Hoe wordt dit proces ervaren ?
De onderzoeksvragen worden beantwoord volgens de verschillende fases die we in een duaal traject onderscheiden : ( 1 ) screening en instap , ( 2 ) matching , ( 3 ) mentoring , opvolging en evaluatie ( Verhaest et al ., 2018 ). De eerste fase , screening en instap , wordt in dit onderzoek vervangen door de oriënteringsfase ,
67