Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 70

Excellentieprogramma Communicatiemanagement : motivatie is de sleutel
Evaluatie Hoe beoordeelt de opleiding de deelnemers aan het EP ?
Eén van de kerndoelen van het EP is de keuzevrijheid in het kader van een maximale zelfontplooiing . Daaruit vloeit voort dat het EP flexibel moet zijn en een hoge mate van zelfregulatie kan verwachten ( en eisen ) van de student . Het was dan ook belangrijk om de evaluatie hierop af te stemmen en niet te rigide te maken . Met andere woorden : de student moet zelf kunnen bepalen op welke manier hij of zij aantoont dat hij of zij de competenties beschikt die verwacht worden van een excellente student . We kozen daarom voor een benadering met een portfolio . Dat portfolio , dat de student verdedigt op een jury , beschrijft hoe hij of zij heeft aangetoond over die excellente competenties te beschikken . De student krijgt dus een grote mate van vrijheid . Hij of zij wordt doorheen het traject wel bijgestaan door een coach die mee het proces en de uiteindelijke doelen in het oog houdt .
Inpassing Curriculum
Hoe past de opleiding het EP best in in het standaardcurriculum ?
Het EP kon niet bovenop het curriculum voor het 3 de jaar komen , maar moet daarin geïntegreerd worden . De opleiding koos er daarom voor om het EP voor 15 STP mee te laten tellen , in ruil daarvoor vallen drie vakken uit het standaardcurriculum weg ter waarde van 9 STP . De zes extra STP worden bovenop de 60 STP opgenomen , om zo tot een totaal van 66 STP te komen . Op die manier krijgt het EP een groot gewicht , maar de student moet dan ook veel tijd spenderen aan de invulling van het EP . De vakken die wegvallen , bespreekt de opleiding in samenspraak met de student .
Verloop proeftraject 2019 – 2020
Student K . S werkte aan het project Smart Experience Campus bij de instelling PXL Innovatief Ondernemen , waar hij de communicatiepoot van de IT-afdeling ondersteunde . Hij hield zoals afgesproken tijdens het project een portfolio bij , waarin hij zijn door zijn taken en verwezenlijkingen demonstreerde dat hij over die zes excellente competenties beschikt . Op een jury in januari verdedigde hij zichzelf voor een jury op basis van dat portfolio .
Het project verliep niet zo vlot als gehoopt , omdat de noodzakelijke en verwachte input van de IT-afdeling op zich liet wachten . Het beperkte tijdsvenster voor het EP – augustus tot januari , voor K . S . aan zijn stage begon – maakte dat K . S . in tijdsnood raakte om de nodige competenties aan te tonen . Hij voerde wel enkele voorbereidende taken uit , zoals een website opbouwen , maar rond eind oktober kon hij geen taken meer uitvoeren . Dat is een les voor de toekomst : studenten mogen in het EP niet te afhankelijk zijn van andere actoren om hun programma uit te voeren .
65
Jeroen Schreurs PXL-Media & Tourism
We losten dit probleem op via twee pistes :
• J . H , K . S zijn begeleider bij PXL Innovatief Ondernemen , schakelde hem in voor een ander project : MarCom KMO , waar hij mee een whitepaper schreef en hielp met de distributie van de resultaten ervan .
• K . S . organiseerde zelf en op zijn eentje een tweede editie van het Vegan-festival op PXL , een event dat hij vorig jaar ook organiseerde en dat een groot succes was .
Zeker dat laatste was een ideale manier om K . S . zijn zes excellente competenties te laten bewijzen . Hij moest onder andere het duurzaamheidsaspect van het festival verbeteren , standhouders en vrijwilligers begeleiden en aansturen , onderhandelen en contracten opmaken en zijn evenement via allerlei media in de kijker zetten .
De keuze voor veel vrijheid en flexibiliteit in de opzet van het EP bewees hier zijn nut . De coach kon het programma van de student immers vlot bijsturen , want het uiteindelijke doel is dat de student vlot aantoont dat hij die excellente competenties heeft . De manier waarop hij dat doel bereikt , moet in de loop van het traject aangepast kunnen worden .
K . S zat wekelijks een dag samen met zijn begeleider H . S . om te werken aan het project en tweewekelijks met mij om op te volgen of hij op koers lag om zijn competenties te behalen . K . S . gaf aan dat deze begeleiding zeker voldoende was en hem hielp om vooruit te raken met zijn project .
Eind januari presenteerde K . S . voor de jury , bestaande uit de coach , het departementshoofd van de opleiding en zijn begeleider bij de organisatie waar hij aan de slag was . Hij kon heel duidelijk aangeven hoe hij met die zes competenties aan de slag was gegaan en tot welke resultaten dat had geleid . Hij slaagde met brio voor het EP .
Bijsturing traject 2020 - 2021
In december 2019 startte de opleiding met een tweede excellentietraject , voortbouwend op de ervaringen van het proefjaar . Die ervaringen bundelde de opleiding in een SWOT-analyse , waarvan de voornaamste punten hieronder staan opgelijst :
Sterktes
Zwaktes
• Focus op vrijheid en zelfstandigheid , met eigenaarschap van de student Studenten die instappen in het EP hebben een hoge mate van intrinsieke motivatie en zelfsturing . Zij zijn gebaat bij veel vrijheid en zelfstandigheid en profiteren dan ook van een project zoals het EP .
• Beperkte doelgroep