Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 68

Excellentieprogramma Communicatiemanagement : motivatie is de sleutel
eigenschappen die hogescholen vaak in dat generieke profiel vervatten .
De opleiding legde dat standaardprofiel voor aan Annelies De Witte , Business Manager bij Secretary Plus , een HRkantoor dat een goed zicht heeft op profielen van starters en communicatiestudenten . We legden haar een lijst met competenties voor die excellente studenten moeten bezitten . Die lijst was een samenvatting van wat Nederlandse hogescholen – die al veel verder staan met zulke programma ’ s – in zo ’ n profiel vervatten . Samen hebben we gedefinieerd welke van die competenties bij een excellente student Communicatiemanagement passen .
• Inhoudelijke profilering : door een ondernemende en assertieve instelling laat de student zich duidelijk opmerken en onderscheidt die zich zo van anderen .
• Innovatievermogen : De student heeft het vermogen om nieuwe , creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken te ontwikkelen en om in samenwerking met anderen innovatieve oplossingen te realiseren .
• Reflectief vermogen : De student kan reflecteren over zijn of haar professionele persoonlijkheid , professionele omgeving en beroep . Hij of zij reflecteert ook systematisch op de eigen ontwikkeling , neemt die zelf ter hand en stuurt bij waar nodig .
• Leiderschap : De student durft risico ’ s te nemen en is zelfbewust , kritisch en assertief . Hij of zij kan anderen overtuigen en motiveren .
• Vakinhoudelijk
overstijgend
zijn :
De
student
specialiseert
zich
en / of
maakt
zich
brede
vakinhoudelijke
kennis
uit
eigen
en
andere
disciplines eigen .
• Maatschappelijk bewustzijn : De student is gericht op maatschappelijke ontwikkelingen en denkt bij de
Jeroen Schreurs PXL-Media & Tourism
uitwerking van projecten aan de internationale oriëntatie en ethische aspecten .
Studenten die aan het EP deelnemen , moeten dus aantonen dat ze uitblinken op deze zes competenties . Die gelden voor elke student die in het EP stapt , ze bieden op die manier een duidelijk kader .
Dit zijn natuurlijk abstracte omschrijvingen . Die worden voor de start van het project praktisch toegespitst op de concrete situatie van elke deelnemende student .
Ter illustratie : in het proeftraject werkte een student , K . S ., aan het project Smart Experience Campus bij de instelling PXL Innovatief Ondernemen . Hij moest daar de communicatiepoot van de IT-afdeling ondersteunen . Zijn takenpakket omvatte o . a .
• Een artikel schrijven voor PXl eXperts , het digitale expertisemagazine van PXL-Research en PXL-Congress .
• Een community van believers creëren die interesse hebben in het project en het mee helpen uitdragen .
• Andere projectpartners – die vaak van communicatie geen kaas hebben gegeten - overtuigen om ideeën rond communicatie in de praktijk om te zetten .
• Expertise opbouwen in enkele niches op communicatievlak die nodig zijn voor het project , maar ook op het vlak van SMART ICT .
• Lesgeven aan medestudenten over een onderwerp dat hij heeft uitgediept en dat voor hen ook interessant kan zijn .
• Een student journey in kaart brengen ( met persona ’ s ) waarbij hij de focus legt op klantenervaring . Bekijken welke struikelblokken ‘ klanten ’ ervaren bij de omslag naar een Smart Experience Campus
In het contract dat de opleiding met K . S afsloot , verbonden we verschillende concrete taken met één van de abstracte competenties . Figuur 1 geeft hiervan een uitgewerkt voorbeeld rond de vaardigheid ‘ inhoudelijke profilering ’.
63