Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 67

Excellentieprogramma Communicatiemanagement : motivatie is de sleutel

JEROEN SCHREURS
Inleiding
PXL formuleerde in haar missie als één van haar engagementen dat ze junior-collega ’ s helpt uitgroeien tot excellente professionals ( PXL , zd ). Het belang van excellentie en excellentieprogramma ’ s is sterk verbonden met de vraag naar innovatiekracht uit het werkveld . De excellente professional speelt hierbij een sleutelrol ( Veerman , 2010 ).
Enerzijds levert de opleiding Communicatiemanagement zulke competente en excellente professionals aan het werkveld en voldoet ze daarmee aan de gemiddelde vraag van de sector . Maar soms liggen de eisen van dat werkveld hoger .
Anderzijds zijn er sommige studenten die , hoewel het niveau van de opleiding voor de meerderheid uitdagend genoeg is , op hun honger blijven zitten in het laatste bachelorjaar . Zij kunnen en willen meer dan de gemiddelde student en wensen zich te onderscheiden , maar vinden daar binnen de opleiding niet altijd mogelijkheden toe .
De opleiding Communicatiemanagement pakte deze mismatch aan met een uitgewerkt excellentieprogramma ( EP ) om zo excellente studenten meer te bieden op het vlak van persoonlijke ontwikkeling . Het EP van de opleiding had daarom als concreet doel : excellente studenten verbinden met uitdagende projecten bij interessante bedrijven .
Zo biedt de opleiding die studenten meer op het vlak van persoonlijke ontwikkeling , terwijl het bedrijf zeker is dat het – door onze selectie – een sterke student aan zich bindt . Studenten kunnen ook zelf een project indienen , als zij in hun vrije tijd of bij een studentenjob al erg actief met communicatie bezig zijn .
De opleiding zag dus zeker potentieel in een EP , maar stootte daarbij op enkele vragen :
• Welke vaardigheden , kennis en competenties passen in zo ’ n programma ? Met andere woorden : welke ontwikkelingsmogelijkheden bieden wij nog niet aan die van een student een ‘ excellente student ’ kunnen maken ?
• Wat verstaat het werkveld onder excellerende werknemers ? Welke vaardigheden , kennis en competenties verbindt dat werkveld met zulke afgestudeerde studenten ?
• Wat is de beste manier om deelnemers voor zo ’ n programma te selecteren ? Op welk moment in hun opleidingstraject hak je daarover de knoop door ?
• Hoe beoordeelt de opleiding de deelnemers aan het EP ?
• Hoe past de opleiding het EP best in in het standaardcurriculum ?
Deze vragen beantwoord ik in dit artikel . Daarna ga ik dieper in op het proeftraject dat plaatsvond tijdens het academiejaar 2019-2020 . Ik kijk ook vooruit naar het recent gestarte tweede traject ( 2020-2021 ) en ga in op de bijsturingen t . o . v . het proeftraject .
Welke competenties ?
Welke vaardigheden , kennis en competenties passen in een EP ? Met andere woorden : welke ontwikkelingsmogelijkheden bieden wij nog niet aan die van een student een ‘ excellente student ’ maken ?
Een opleiding heeft al een uitgebreide basis van doelstellingen op het vlak van vaardigheden- , kennis- , en competentieverwerving . De uitdaging is om een aantal doelen te selecteren die de opleiding associeert met excellentie en die dus in het reguliere aanbod niet structureel aan bod komen .
Veel hogescholen kiezen volgens de literatuur rond EP ’ s ( Van Eijl , Pilot & Heemskerk , 2013 ) een generiek profiel waaraan potentiële studenten moeten voldoen , waarbij ze ruimte voor uitwerking laten aan de verschillende opleidingen of domeinen . De auteurs beschrijven welke
62