Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 59

Het excellentieprogramma in de pBa-opleiding Toerisme en recreatiemanagement ( TRM )
- Of naar keuze opleidingsonderdeel uit de opleiding
Communicatiemanagement
- ICT
- Honours Tourism Professionals : 6 studiepunten - Honours Tourism Experts : 4 studiepunten - Naar keuze opleidingsonderdeel uit de opleiding
Toegepaste informatica
Vrije module
- Honours Tourism Professionals : 6 studiepunten - Of Honours Tourism Experts : 4 studiepunten - Zelf te kiezen case / project , kan gelinkt zijn aan een ander opleidingsonderdeel - O . a . Honours bachelorproef - opleidingsonderdeel andere opleiding vrij te kiezen
Implementatie - pilot
In semester 1 van academiejaar 2019-2020 nam 1 derdejaarsstudent deel aan het honoursprogramma . Vanaf semester 2 van datzelfde academiejaar werd het honoursprogramma ook gevolgd door 2 studenten uit trajectschijf 2 . In academiejaar 2020-2021 zal 1 van deze 2 studenten het programma verderzetten .
Pilot – plan van aanpak
De eerste pilot betrof een derdejaarsstudent in de opleiding Toerisme en recreatiemanagement . Zijn programma bestond uit de opleidingsonderdelen Honours Tourism Experts en Honours Bachelorproef . Het was voor hem niet haalbaar om extra curriculair een vak op te nemen . Het derde jaar is een druk ingevuld jaar : in semester 1 volgen de studenten opleidingsonderdelen voor een totaal van 33 studiepunten . In semester 2 gaat de junior-collega voltijds op stage en over het hele academiejaar werken ze aan de bachelorproef . Er was m . a . w . geen ruimte om een extra vak op te nemen . Het opzet van het honours programma is een spreiding over 2 academiejaren : semester 2 van trajectschijf 2 en semester 1 van trajectschijf 3 .
Daarom werd het programma als volgt ingevuld :
- Honours Tourism Experts : praktijkgericht opleidingsonderdeel met authentieke opdrachten , 4 studiepunten zoals het reguliere opleidingsonderdeel .
- Honours bachelorproef : meer academisch gerichte bachelorproef , 10 studiepunten i . p . v . 7 voor het reguliere opleidingsonderdeel .
De inhoud van beide opleidingsonderdelen werd aan elkaar gekoppeld .
Het proces van dit project verliep zeer vlot . De juniorcollega werd veel vrijheid en ruimte voor eigen initiatief gegeven . Hierdoor kon hij zelf de weg uitstippelen en zelf een plan van aanpak uitwerken . Tijdens regelmatige
Christel Maenen PXL-Media & Tourism
overlegmomenten werd de stand van zaken en de voortgang van het project besproken met de lector . Dit gebeurde ofwel op initiatief van de junior-collega of van de lector .
Voor het project binnen Tourism experts ontwikkelde de student een designtool waarmee bestemming samen met de stakeholders ( bewoners , bezoekers , ondernemers ) een duurzaam toerisme kan uitbouwen . De designtool is gebaseerd op een ontwerp van Ruth Stevens genaamd : “ Building Storey / ies : A scenario card game to architecturally Design for Human Flourishing ”. Hiervoor verdiepte de junior-collega zich in het theoretisch kader van een designtool , ontworpen voor stadsontwikkeling . Dit kader werd vervolgens aangepast aan het vakgebied Toerisme . Toeristische reismotivaties en klantenprofielen werden onderzocht en dienden als bouwstenen van het nieuwe kader . Vervolgens werden de verschillende elementen van de designtool aangepast aan het toeristische werkveld . Het eindresultaat is een designtool die aan de hand van de participatie van alle stakeholders ( bewoners , bezoekers , ondernemingen , beleid ) toelaat concreet te werken aan de uitbouw van een florerende bestemming . Deze tool zal binnen de opleiding ingezet worden als onderzoeks- en ontwerptool in authentieke leertaken .
In het bachelorproefonderzoek spitste de junior-collega zich toe op de bewoners van een toeristische bestemming , i . c . Genk . Er werd een enquête uitgewerkt , aansluitend op eerder gelijkaardig onderzoek in de Vlaamse kunststeden . De enquête peilde naar de mening van de inwoner van Genk over toerisme . Deze bachelorproef werd op academisch niveau uitgevoerd . Een student van de opleiding ‘ Master in Toerisme ’ ( KULeuven ) voerde hetzelfde onderzoek uit in Deinze . Zowel de opleiding , de excellente junior-collega , het werkveld ( Toerisme Vlaanderen ) als de academische wereld ( prof Jan van der Borg , Master in Toerisme ) staan versteld van de kwaliteit en praktische werkbaarheid van de door de junior-collega ontwikkelde designtool .
In semester twee van academiejaar 2019-20 startten twee nieuwe studenten .
Een eerste student volgt het programma met de focus op communicatie :
- Honours Tourism Professionals ( sem . 2 ) - Storytelling ( sem . 2 CMA ) - Honours Tourism experts ( sem . 1 AJ 2020-21 ) - Honours Bachelorproef ( sem . 1 + 2 AJ 2020-21 )
De tweede student volgt het programma met de focus op ondernemen :
- Honours Tourism Professionals ( sem . 2 ) - Business Essentials ( sem . 2 Business ) - Honours Tourism experts ( sem . 1 AJ 2020-21 )
54