Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 54

Het excellentieprogramma in de opleiding Toegepaste Informatica
Sam Agten PXL-Digital technologie eigen moeten maken maar ook een nieuwe manier van denken .
Game development bedrijven kunnen over het algemeen niet veel aanvangen met het profiel zoals we dat vooropstellen in het regulier traject en een grondige herscholing is in dat geval noodzakelijk . Om de studenten klaar te stomen om mee te kunnen werken aan zo een project , lasten we een extra opleidingsonderdeel van 3 studiepunten in dat de excellente studenten moesten volgen voor de aanvang het IT-Project . Drie studiepunten is enkel voldoende om de basiskennis wat aan te scherpen en van onze excellente studenten verwachten we dan ook dat ze zelf nog extra bijscholing volgen .
Het IT-Project is typisch een groepsproject van 8 personen en het excellentieprogramma volgt dat model . Het Fraunhofer instituut werkt nauw samen met de universiteit van Paderborn . Omdat internationalisering een belangrijk aspect vormt van de x-factor en bijgevolg niet kan ontbreken in een excellentieprogramma , is het project een samenwerking tussen 4 studenten van de PXL en 4 internationale studenten van de universiteit van Paderborn . Het project zelf zal 2 keer gepresenteerd worden voor een internationale jury . Een eerste keer tijdens een tussentijdse presentatie in november waar de studenten de kans krijgen om feedback te krijgen op hun project . De laatste presentatie is de evaluatie van hun applicatie en die verdedigen ze tegenover een jury van Duitse onderzoekers en collega ’ s van de PXL in Paderborn . Het is belangrijk om te vermelden dat we voor de evaluatie van het excellentieprogramma gebruik hebben gemaakt van de processen die gebruikt worden door het Fraunhoferinstituut en niet de evaluatiematrixen die we typisch hanteren voor het reguliere programma . Die beslissing is enerzijds praktisch omdat een groot deel van de evaluatie van het IT-Project afhangt van enkele schoolopdrachten die de studenten krijgen tijdens het opleidingsonderdeel en anderzijds omdat hierdoor onze studenten beoordeeld worden op dezelfde manier als een masterstudent die zijn masterthesis moet presenteren op een Duitse universiteit . Dat de studenten zich op deze manier kunnen meten op een internationaal toneel sluit naar ons inzien goed aan bij de doelstellingen van een excellentieprogramma . Daarnaast grijpen we deze kans ook als instelling om ervaringen uit te wisselen met een andere universiteit .
Samengevat zijn dit dus de raakvlakken met de pijlers van een excellentieprogramma :
• Community : Het excellentieprogramma is een samenwerking tussen de PXL en het Fraunhoferinstituut . De studenten moeten niet alleen in een team van 8 leren functioneren , maar jongleren ook nog de wensen van 2 internationale klanten ( de PXL en het Fraunhoferinstituut ). Door middel van contactmomenten leren de studenten ook van hun Duitse collega ’ s .
• Competentie : Het excellentietraject verwacht niet alleen dat de studenten snel kunnen werken met nieuwe technologie maar doet een kwartslag richting game-development . De studenten moeten ook zelf de punten identificeren waar ze hun tijd in willen investeren en geven zelf invulling aan de wensen van de klant .
• Vrijheid : De opdracht voor het excellentieprogramma is niet rigide . We vertrekken vanuit een probleemstelling en de studenten moeten zelf een oplossing kunnen formuleren en ontwikkelen . Hier kiezen de studenten zelf hoe ze de communicatie willen opzetten en hoe ze aan projectmanagement willen doen . Dat is niet het geval in de reguliere traject waar de communicatie het management gebeurt aan de hand van schoolopdrachten .
Uitwerking en resultaten van het proefproject
Door middel van een selectieproces in augustus 2019 hebben we een team samengesteld van 4 studenten . De selectie gebeurde op basis van studieresultaten , een interview en een korte motivatiepresentatie die de student moest opstellen . We hadden in totaal 12 studenten die zich aangemeld hadden voor het excellentieprogramma . Van de 4 profielen die we geselecteerd hebben , kozen we voor 2 eerder technische profielen en 2 profielen die uitblonken op vlak van managementvaardigheden .
Omdat het Duitse schooljaar niet gelijkloopt met het Belgische systeem hebben de studenten voor het eerst hun Duitse partners ontmoet in oktober . Ter voorbereiding hebben de studenten een opleidingsonderdeel gevolgd van 3 studiepunten op 2 weken tijd . De focus in dit onderdeel lag op gameontwikkeling , de game engine Unity en VR-ontwikkeling . Het eerste contactmoment met de Duitse partners was op Hogeschool PXL en duurde drie dagen . Gedurende die dagen hebben onze studenten kennisgemaakt met hun Duitse collega ’ s en een workshop gekregen van Fraunhofer over Design Thinking . Ter afsluiting hebben de Duitse studenten ook nog een cursus Unity gekregen van een PXL collega om ook hun in de juiste richting te duwen . Ze hebben dan voor het eerst in teamverband samengewerkt om een escape room te bouwen in VR .
Het is vooral de workshop Design Thinking die belangrijk is om te vermelden . De workshop diende als introductie om de probleemstelling te kunnen kaderen . Anderzijds is de workshop ook gebruikt als tool om tot oplossing te komen . De studenten hebben zelf het proces van Design Thinking gebruikt om een oplossing voor te stellen voor het probleem . We hebben het team vrij gelaten in het
49