Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 55

Het excellentieprogramma in de opleiding Toegepaste Informatica
Sam Agten PXL-Digital formuleren van een eigen oplossing . De oplossing die de studenten voorstelde kwam ook uit onverwachte hoek .
Een onderdeel van Design Thinking is de prototype fase . Het is de fase waarin je een idee zo snel en ruw mogelijk probeert uit te werken om zo ook snel conclusies te kunnen trekken over de werkbaarheid van de oplossing . Fraunhofer doet deze prototyping fase op een heel uiteenlopende manieren : legoblokjes , raspberry pi , knutselen , paper prototyping , etc .
VR gebruiken om deze fase te ondersteunen lijkt dan ook de meest logische keuze . De studenten kozen er echter voor om een andere fase te belichten : de ideation fase . In de ideation fase schrijf je in groep verschillende ideeën op post-its neer alvorens je die verzamelt en groepeert . Het is uit deze groepen van ideeën dat je uiteindelijk tot een oplossing moet komen die je dan prototyped in de prototype fase .
Tijdens de workshop over Design Thinking merkten de studenten vooral daar een gemis en een kans om iets bij te dragen .
Eind november moesten de studenten een eerste versie presenteren in Paderborn . Het is erg opvallend hoe procesmatig de studenten van de PXL te werk zijn gegaan . De eerste weken hebben de studenten geïnvesteerd in het opzetten van communicatiekanalen maar ook in een peer-review systeem . Code die geschreven werd door een teamlid moest eerst goedgekeurd worden door een teamlid van de andere school . Daarna werden die aanpassingen automatisch geüpload naar een server die dan ook meteen een nieuwe versie compileerde van het project . Op die manier had het team steeds een werkende versie die gecontroleerd werd door beide partijen . Ze gebruikten versiecontrolesystemen om verschillende versies van de applicatie te managen .
De kloof tussen een bachelorstudent en een masterstudent was hier ook erg merkbaar . Ondanks dat de studenten van de PXL maar een korte stoomcursus hadden gekregen in de technologie waren zij de dragende kracht van het project . Niet alleen uitvoerend blonken onze studenten uit maar ook de management van het project kwam vooral op de schouders van onze studenten terecht .
De studenten werkten elke donderdag en vrijdag aan het project , maar werkten vaak door in het weekend en kwamen ook met regelmaat werken op woensdag .
De studenten hebben de technologie gebruikt om de ideation fase gemakkelijker te kunnen uitvoeren vanop afstand . De kern van de oplossing is als volgt : het is mogelijk om met verschillende personen samen te komen in een virtueel bos . De deelnemers gebruik text-to-speech technologie om hun idee vorm te geven . Een idee neemt de vorm aan van een zaadje en door het zaadje op de grond te gooien , ontstaat er een boom . Een deelnemer kan ook het zaadje vasthangen aan een bestaande
“ ideeënboom ” in de vorm van een tak . Op die manier worden de ideeën gegroepeerd .
De feedback die de studenten kregen op de tussentijdse presentatie in november speelde vooral in op uitbreiding op dit idee . Omdat er in het begin van het project veel geïnvesteerd werd in het opzetten van processen was de vooruitgang tussen de tussentijdse presentatie en de eindpresentatie in februari 2020 aanzienlijk . Het team mocht veel lof ontvangen van de jury over het project dat ze gemaakt hadden .
De negatieve punten die aangehaald werden is dat de oplossing , hoewel mooi , nog veel kansen die de technologie biedt onaangeroerd laat . Een terechte vraag is of je dezelfde applicatie kan bouwen zonder VR en of je dan iets verliest .
Conclusie
De studenten die afstuderen aan onze hogeschool zijn een uithangbord voor toekomstige studenten . Het is dus belangrijk om te investeren in de studenten die willen uitblinken .
De getuigenissen van de studenten spreken boekdelen :
“[…] We programmeren en creëren functionaliteiten , maar de creativiteit ontbreekt ons soms . […] Het proces is niet altijd even makkelijk geweest , maar ook de groep waarmee ik heb mogen samenwerken , was een grote motiverende factor . Iedereen probeerde alles uit de kast te halen om het project te doen slagen . Al voelde ik me hier wel vaak achterop hollen en heeft dit me duidelijk gemaakt waar mijn grenzen liggen en waar er nog marge is om bij te leren .”
De motivatie van de studenten voor dit project kan niet onderbelicht worden . We hebben gemerkt dat het team elkaar aanspoorde om uit te blinken . De uitdaging voor de begeleiding was hier vaker om even op de rem te gaan staan om ongezonde werkritmes te voorkomen .
Uiteraard is het opzet van zo een excellentieprogramma veel werk en in dit geval hebben we er 4 studenten mee bereikt . De vraag of een excellentieprogramma die instapkost waard is , is geen misplaatste vraag . Het is daarbij waardevol om te vermelden dat het excellentieprogramma niet alleen voordelig is voor studenten . Het internationale karakter van het excellentieprogramma biedt ook kansen voor ons als instelling om nieuwe banden te smeden met zusterinstellingen . Fraunhofer was onder de indruk van onze studenten en wil graag de samenwerking verderzetten . Tijdens de gesprekken met Fraunhofer hebben we ook andere samenwerkingsmogelijkheden ontdekt voor bijvoorbeeld Smart ICT .
50