Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 43

Excellentieprogramma PXL-Education : leraren met excellente X-factor
Hanne Luts PXL-Education
• past de opgedane inzichten toe in praktijksituaties .
• zoekt en leest op eigen initiatief naar relevant onderwijsonderzoek , verwerkt deze resultaten zelfstandig en communiceert hierover .
• kijkt zelfkritisch uit naar allerlei manieren om zijn functioneren ter discussie te stellen en bij te sturen en vergelijkt verschillende alternatieven .
Deze competenties en doelstellingen vormen een kader voor de studenten die deelnemen aan het excellentieprogramma . Elke student die deelneemt geeft afhankelijk van zijn persoonlijk samengesteld traject een specifieke invulling aan deze vooropgestelde doelen aan het begin van het traject wanneer hij / zij het programma voorstelt aan de coach . Aan het einde van elk opleidingsonderdeel geven studenten aan de hand van een mondelinge verdediging met eigen geselecteerde bewijsstukken weer op welke manier ze voldoen aan de vooropgestelde competenties .
Selectie
Om studenten te selecteren die voldoen aan de verwachtingen die we hebben van excellente studenten in spe voorzien we verschillende selectierondes waarbij we telkens op een ander aspect focussen .
Naast motivatie en goesting om de tanden in het excellentieprogramma te zetten , is het ook van belang dat studenten in hun studieloopbaan aantonen dat ze die extra inspanning die het excellentieprogramma vraagt in hun curriculum aankunnen .
Daarom kiezen we ervoor om in de eerste fase de studenten te selecteren die op het einde van trajectschijf één een totaalpercentage van 70 % behalen , zonder onvoldoendes en met het volledig behalen van trajectschijf één .
De studenten die aan bovenstaand criterium voldoen worden uitgenodigd op een infosessie waarin ze geïnformeerd worden over het doel , de opzet en het verloop van het excellentieprogramma . Studenten krijgen in deze fase en in elke latere fase de mogelijkheid om gerichte vragen te stellen over hun specifieke situatie . Indien studenten niet aanwezig kunnen zijn op de infosessie , maar ze wel geïnteresseerd zijn , worden ze face-to-face benaderd en geïnformeerd . In deze fase focussen we op het bieden van transparantie zodat studenten goed op de hoogte zijn van wat het programma voor hen kan betekenen en wat ze zeker niet moeten verwachten .
Aan het einde van de infosessie krijgen de studenten de opdracht om door te geven of ze interesse hebben . Ze starten vervolgens met het uitwerken van het een programma . De coach biedt hier op regelmatige tijdstippen ondersteuning en studenten kunnen ook vraaggestuurd extra begeleiding vragen . In deze fase
focust men op enkele beroepscompetenties zoals
leergierigheid ,
beslissingsvermogen
en
kritische
ingesteldheid .
In een volgende fase komen de studenten op intakegesprek bij de coach . In dit gesprek bespreken de coach en de student het voorgelegde programma . Studenten even in dit gesprek ook weer wat hun motivatie is om deel te nemen aan het excellentieprogramma , waarom ze denken dat zij hiervoor in aanmerking komen en op welke manier het excellentieprogramma voor hen een meerwaarde kan zijn voor hun toekomstplannen .
In de laatste selectieronde van de tweede trajectschijf bekijkt men aan het einde van het eerste semester opnieuw naar de examenresultaten . Indien de student geen onvoldoendes behaalt , kan er gestart worden met het extracurriculaire opleidingsonderdeel ‘ PXL honours : minor ’ van drie studiepunten .
Aan het einde van de tweede trajectschijf volgt er een mondeling examen bij de coach . Hierbij geeft de student weer op welke manier hij de vooropgestelde competenties bereikte en welke meerwaarde het programma tot nu toe al dan niet had . De student geeft in dit gesprek ook al een eerste blik op zijn idee voor het vervolg van het excellentieprogramma . Op basis van dit gesprek bepaalt men een cijfer voor het opleidingsonderdeel en bepaalt men samen met de student over het al dan niet verder zetten van het excellentieprogramma .
Evaluatie
Vermits ruimte voor zelfstandigheid en ondernemingszin belangrijke kernwaarden van een exellentieprogramma zijn , is het belangrijk om de evaluatie hierop af te stemmen .
Door de uitgebreide selectieprocedure bouwen we voor de echte start van het excellentieprogramma al enkele formatieve evaluatiemomenten ( begeleidingsgesprekken bij het vormgeven van het programma , intakegesprek ) in waarbij we samen met de student kunnen beslissen of het opportuun is om verder te gaan met het excellentieprogramma .
Ook voor de summatieve evaluatie na de tweede trajectschijf krijgt de student de nodige verantwoordelijkheid . Het kader dat door de opleiding vastgelegd wordt , zijn de te bereiken competenties en de examenvorm , namelijk portfolio met mondelinge verdediging voor de coach . In deze mondelinge verdediging bewijst de student dat hij de competenties bereikte .
Tijdens de summatieve evaluatie op het einde van de derde trajectschijf verdedigt de student opnieuw mondeling een portfolio maar hier kiezen we voor een jury waarin naast de begeleidende coach ook het
38