Excellentieprogramma PXL-Education : leraren met excellente X-factor
Hanne Luts PXL-Education
HANNE LUTS
Inleiding
Naar aanleiding van een oproep binnen Hogeschool PXL voor het lanceren van excellentieprogramma ’ s als aanvulling op het engagement uit het onderwijsbeleid om junior-collega ’ s te laten uitgroeien tot excellente professionals , startten we binnen PXL-Education met het vormgeven van een excellentieprogramma dat specifiek is voor onze doelgroep van excellente toekomstige leraren .
In eerste instantie was het essentieel om het belang van een excellentieprogramma voor een lerarenopleiding aan te tonen . De snel veranderende maatschappij waarop leraren onze jeugd moeten voorbereiden en het door het maatregelendecreet superdivers en uitdagend worden van de leerlingengroepen wordt het onderwijs een alsmaar complexere context en wordt er van leraren alsmaar meer verwacht .
Het belang van excellentie en excellentieprogramma ’ s is sterk verbonden met de vraag naar innovatiekracht uit de beroepspraktijk en laat die innovatiekracht nu net de sleutel zijn tot een succesvolle lerarencarrière ( Veerman , 2010 ).
Uiteraard is het de permanente doelstelling binnen PXL- Education om ervoor te zorgen dat al onze studenten bij het afstuderen excellente professionals zijn met al de nodige competenties en skills om het werkveld te versterken .
Toch blijken sommige studenten om verschillende redenen nood te hebben aan verdieping en verbreding van hun opleiding .
Soms blijken studenten nood te hebben aan gespecialiseerde skills die specifiek zijn voor het lerarenprofiel waar zij aan willen voldoen ( bv . specialist in het opleiden van jongeren met behulp van tablets ), willen ze zichzelf uitdagen op een hoger niveau om zo te proeven van het universitair hoger onderwijs ( bv . een opleidingsonderdeel volgen in een universiteit ) of willen ze hun kennis op het vlak van specifieke topics verbreden en verdiepen ( bv . specialiseren in autisme ).
Deze studenten krijgen binnen PXL-Education met het excellentieprogramma de kans om verder te gaan dan de reguliere opleiding en hun horizonten op die manier te verleggen .
Om een optimale afstemming te krijgen tussen het excellentieprogramma in de opleiding en de noden van het werkveld deden we een bevraging in het werkveld om te peilen naar hun verwachtingen . Uit deze bevraging bleek dat de brede topics ‘ klasmanagement ’ en ‘ zorg ’ erg naar voor komen , maar dat ook de soft-skills als initiatief , leiderschap en ondernemingszin hoog in het vaandel gedragen worden .
Om aan de verwachtingen van alle stakeholders te voldoen , kozen we er binnen PXL-Education uit om studenten binnen een door het ontwerpteam opgesteld kader van competenties en thema ’ s veel vrijheid te geven in het samenstellen van hun programma .
Naast de competenties die we nastreven , bespreekt men in dit artikel ook de selectie en de evaluatie van de studenten , het verloop van het excellentieprogramma voor het academiejaar 2019 – 2020 en de bijsturingen voor het academiejaar 2020 – 2021 .
Welke competenties ?
Binnen PXL-Education werken we op verschillende niveaus met verschillende soorten competenties en doelstellingen . Eerst en vooral zijn de lerarenopleidingen geënt op het beroepsprofiel van de leraar en zijn tien basiscompetenties . Specifieker werkt men met decretale leerresultaten en opleidingsspecifieke leerresultaten en ten slotte met doelstellingen voor elk OLOD . Daarnaast zijn er ook nog vakoverschrijdende speerpunten waaraan gewerkt wordt .
De opdracht voor het excellentieprogramma is om die competenties en doelstellingen te selecteren die nodig zijn om excellentie te bekomen . Vermits het gaat om een opleiding met een zeer specifiek beroepsprofiel komen deze competenties ook voor in het regulier aanbod , maar streven we in het excellentieprogramma na dat studenten op een hoger niveau ( op vlak van zelfstandigheid ,
36