Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 38

PXL-Honours als middel om studenten uit te dagen

MARIE HAECK & HEIDI CROES
Binnen een veranderende samenleving worden steeds meer verwachtingen aan junior-professionals gesteld . Om deze veranderingen het hoofd te bieden , ontwikkelen alle studenten aan Hogeschool PXL de “ X-factor ”. Toch zijn er altijd een aantal studenten die meer kunnen en meer willen dan in het reguliere traject wordt aangeboden . Sommige studenten willen zo ’ n extra uitdaging aangaan in het kader van hun studie . Ze willen zich op de arbeidsmarkt onderscheiden en bij selecties een stapje voor hebben op anderen .
Daarnaast zien we dat het werkveld ook bijkomende specifieke skills verwacht van een aantal juniorprofessionals . Sommige bedrijven en organisaties blijven daarom enigszins op hun honger zitten en willen de kans krijgen om studenten in hun specifieke werkcontext uit te dagen en op te leiden .
Om deze mismatch rond specifieke verwachtingen uit het werkveld en specifieke skills van junior-collega ’ s te kunnen oplossen , maar ook om een aantal juniorcollega ’ s een bijkomende uitdaging te kunnen bieden , worden in een aantal PXL Bacheloropleidingen van september 2018 tot september 2020 excellentieprogramma ’ s ontwikkeld .
In dit artikel beschrijven we de principes die we hanteren bij het ontwikkelen van dergelijke programma ’ s . De concrete invulling van de PXL-Honours excellentieprogramma ’ s in de verschillende opleidingen , zijn terug te vinden in de individuele artikels . We ronden af met een toekomstperspectief voor de hogeschool .
Principes
De American National Collegiate Honours Council ( NCHC ) heeft een lijst met 17 kenmerken van succesvolle excellentieprogramma ’ s vastgesteld en heeft deze vertaald in een handleiding ' Basic Characteristics of a Fully Developed Honours Program ' ( NCHC 2010 ). Niet al deze Amerikaanse kenmerken kunnen worden gebruikt in onze Europese context , maar op basis van deze NCHCkenmerken kunnen we wel de drie belangrijkste kenmerken ontlenen , namelijk :
• Een
duidelijk
vooropgestelde
set
van
toelatingscriteria
( bijv .
puntencijfers ,
een
schriftelijke
motivatiebrief ,
verwachte
vooruitgang , enz .) om excellente studenten te
selecteren .
• Een duidelijk omschreven programma met
doelstellingen en verantwoordelijkheden .
• Het excellentieprogramma voldoet aan de
behoeften van studenten die meer kunnen en
meer willen door het aanbieden van speciale
cursussen ,
seminars ,
colloquia ,
ervaringsgerichte
leermogelijkheden ,
extra
onderzoeksmogelijkheden
of
andere
mogelijkheden zoals projecten .
Op basis hiervan wordt volgende definitie van excellentieprogramma ’ s gehanteerd :
Een excellentieprogramma is een speciaal ontworpen programma aangeboden aan junior-collega ’ s die meer kunnen en meer willen . Bepaalde junior-collega ’ s willen de verwachtingen gesteld in het reguliere programma overstijgen . Specifiek voor excellentieprogramma ’ s geldt dat ze duidelijke toelatingscriteria hebben en vooropgestelde doelen nastreven . Bovendien bieden excellentieprogramma ’ s extra leermogelijkheden aan die meer uitdagend zijn en meer van de junior-collega ’ s verwachten dan het reguliere programma ( Wolfensberger et al ., 2012 ).
1 . Competentiegericht en het reguliere curriculum overstijgend
Een eerste principe dat ook PXL-Honours hanteert , is de competentiegerichtheid van een excellentieprogramma . De bedoeling is dat het programma hogere doelen nastreeft dan de opleidingsspecifieke leerresultaten die op integratieniveau gelden voor iedere bacheloropleiding . Om dit in de onderwijskundige visie helder te definiëren is het noodzakelijk om de te bereiken competenties in het Excellentieprogramma éénduidig te formuleren . Deze competenties kunnen enerzijds verdiepend of anderzijds verbredend zijn ten opzichte van de opleidingsspecifieke competenties . Daarnaast nemen
33