Het 3D ² -raamwerk voor professionele ontwikkeling en zelfherkenning op vlak van Open Educational Practice ( OEP )
Hustinx , Empsen , Palmaers PXL Onderwijsinnovatie & Smart ICT
Digitaal vertrouwen
De tweede centrale dimensie binnen het 3D ² kader is dat van digitaal vertrouwen . Het niveau van digitaal zelfvertrouwen van docenten zal namelijk van invloed zijn op de mate waarin ze educatieve technologie zinvol en effectief integreren in de onderwijsleeromgeving . Bij het overwegen van bestaande modellen die dit herkenningskader zouden sturen , was het belangrijk om er een te kiezen die was ontworpen rond een positieve taal . Het concept vertrouwen werd benadrukt in plaats van het meer evaluatieve of zelfs oordelende ‘ competentie ’. Hoewel uitgebreide digitale competentiekaders en evaluatie-instrumenten zorgvuldig werden overwogen ( bijv . Zoals het Europees kader voor de digitale competentie van leraren : DigCompEdu ), was het ook belangrijk voor ons om een eenvoudig en intuïtief model te kiezen dat een breed publiek kon aanspreken , om de bruikbaarheid en bruikbaarheid van ons raamwerk . het steeds complexere digitale landschap waarin we nu allemaal leven . Het uitgangspunt van het All Aboard - project weerspiegelt dat van SHOUT4HE , namelijk dat voor duurzaamheid en schaalbaarheid raamwerken moeten worden omarmd door de ‘ gebruikers ’ gemeenschap ( AllAboard , 2015 , p . 34 ):
The ethos of All Aboard is to promote engagement and generate the feeling of a participatory ‘ campaign ’. More traditional approaches to effect change or promote development within academic contexts usually involve complex committee structures , policy documents , metrics , etc ., which whilst embodying a professional ( and legitimate ) approach run the danger of being added to a raft of other such policy initiatives and have little impact on changing the prevailing culture which so often shapes practice .
Het raamwerk voor digitale vaardigheden en vertrouwen All Aboard
( http :// www . allaboardhe . ie /) voldoet aan deze criteria . Het is het resultaat van een project in de Ierse hoger onderwijscontext en presenteert de vaardigheden en competenties die docenten en studenten moeten ontwikkelen om inzicht te krijgen in
FIGUUR 2 . GEBIEDEN VAN HET ALL ABOARD-KADER
28