LEAN in het hoger onderwijs : onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd
standaard sjabloon worden gedeeld . Door een document voor het indienen van bachelorproefonderwerpen via Microsoft Forms te delen , kunnen alle stakeholders zelf alle data voor een potentieel onderwerp invullen . Dit bespaart de bachelorproefcoördinator enerzijds tijd - dubbel werk en anderzijds maakt deze manier van werken ook het risico op defecten of onvolledigheid door verkeerdelijk kopiëren van data kleiner .
Deadlines voor studenten en promotoren : rode en gele deadlines
Deadlines en structuur helpen zowel studenten als promotoren om flow in hun werkzaamheden te krijgen . Deadlines vormen een richtlijn voor het plannen van werkzaamheden , ze geven inzicht in de tijdsbesteding die gemiddeld nodig is om de verschillende taken af te werken . Deadlines helpen om overbelasting en overbewerking te voorkomen . Voor de student kunnen meerdere type deadlines worden gebruikt . Bijvoorbeeld rode deadlines moeten absoluut door elke student gehaald worden om voor het opleidingsonderdeel te kunnen slagen in eerste zit . Gele deadlines zijn richtdata die sterk aanbevolen worden te volgen . Het niet nakomen van deze gele deadlines betekent bijvoorbeeld geen of pas op een later moment feedback op een bepaald onderdeel , maar zij vormen niet noodzakelijk een rechtstreekse doorverwijzing naar tweede zit . Ook voor de promotoren kunnen vaste deadlines bepaald worden : bijvoorbeeld binnen een tijdspanne van vijf dagen na het verstrijken van een deadline voor de student het ingeleverde werk van feedback voorzien .
Gebruik van visuele communicatie
Het gebruik van visuals versnelt de leesbaarheid van de informatie . Het maken van een visual doet de maker doorgaans ook langer nadenken over de keuze van zijn beelden waardoor ook de kwaliteit van de boodschap verhoogt . Informatie die visueel wordt weergegeven , wordt beknopter en duidelijker getoond . Hierdoor verkleint de kans op overbelasting en defecten ; ook omdat stakeholders de informatie nu daadwerkelijk ‘ lezen ’, wat bij gebruik van veel tekstuele informatie niet altijd het geval is . Hieronder een voorbeeld van een visuele instructie voor het uploaden van data naar de talentenkrant die vanaf volgend academiejaar zal gebruikt worden in de communicatie met de studenten .
FIGUUR 3 . VISUELE INSTRUCTIE UPLOADEN TALENTENKRANT
Gilis , Lem & Hustinx PXL Bouw en Energie & PXL Onderwijsinnovatie
Eén communicatieplatform toegankelijk voor alle stakeholders
Aan Hogeschool PXL worden in het opleidingsonderdeel Bachelorproef verschillende communicatiekanalen , zoals e-mail , EPOS en blackboard gebruikt . Door alle informatie op één plaats te verzamelen , kan er efficiënter gewerkt worden en loopt men minder risico op dubbel werk of vergeten werk . Voor de bachelorproefcoördinator die alle communicatie coördineert , betekent dit ook minder kans op overbelasting , defecten en ongewenste variatie in de informatie . Tevens maakt communicatie via één kanaal dat niet alleen studenten beter weten wat er van hen verwacht wordt maar kunnen ook andere stakeholders hier inzicht in krijgen .
FIGUUR 4 . HET GEBRUIK VAN WEEBLY ALS ENIGE COMMUNICATIEPLATFORM
De hiervoor vermelde quick wins zijn slechts enkele van de verbeteringen die door de designteams uitgedacht en of uitgewerkt werden . Tevens werden ook nog niet alle potentiële proceswijzigingen in de praktijk gezet . We kunnen daarom slechts de ervaringen van een of enkele docenten of opleidingen meegeven , maar tot op heden zijn deze allen zeer positief . Uit de door een beperkt aantal studenten ingevulde effectbevraging , kunnen we voorzichtig concluderen dat de wijzigingen positief worden onthaald door de studenten . Daarnaast zijn bij bovenstaande opsomming ook geen lange termijn verbeteringen opgenomen . Deze zijn wel reeds uitgedacht maar dienen nog doorgesproken te worden met de dienst onderwijsondersteuning van Hogeschool PXL en vragen om beleidsbeslissingen die niet op niveau van individuele opleidingen genomen kunnen worden .
Conclusie
Dit onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd werd uitgevoerd aan Hogeschool PXL in het opleidingsonderdeel Bachelorproef bij vier professionele bacheloropleidingen . Via bevragingen , groepsgesprekken , informele discussies , leersessies en designteams werd getracht verspillingen volgens de Leanprincipes in het proces te reduceren of te elimineren . Uit de effectmetingen blijkt dat de aanpak en de verbeteringen die werden doorgevoerd positief onthaald werden bij de verschillende stakeholders , maar de toekomst zal moeten uitwijzen in hoeverre de
23