Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 26

LEAN in het hoger onderwijs : onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd
De vier deelnemende opleidingen behoren tot drie verschillende departementen , verschillen sterk in het aantal studenten dat ingeschreven is voor het opleidingsonderdeel bachelorproef ( variërend tussen de 20 en 150 ), kennen een sterk uiteenlopend aantal studiepunten toe aan het opleidingsonderdeel bachelorproef en verschillen sterk in de praktische aanpak van het opleidingsonderdeel .
Dataverzameling
In het kader van dataverzameling werden verschillende bronnen benut om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag .
Bevraging studenten en promotoren
Om inzicht te krijgen in de verschillende uitdagingen die stakeholders in het proces ‘ maken van een bachelorproef ’ ervaren in de verschillende opleidingen , werd een online bevraging uitgestuurd naar alle studenten en promotoren van professionele bacheloropleidingen aan Hogeschool PXL . Beide groepen kregen dezelfde set vragen voorgelegd , lichtjes anders verwoord . De volgende vragen werden gesteld aan de promotoren :
1 . In welke mate biedt de bachelorproef zoals deze momenteel wordt ingericht binnen uw opleiding een meerwaarde aan de opleiding ?
2 . Welk rapportcijfer zou u het opleidingsonderdeel bachelorproef zoals het momenteel wordt ingericht binnen uw opleiding geven ?
3 . Welke punten vindt u positief aan het opleidingsonderdeel bachelorproef ?
4 . Welke verbeterpunten ziet u aan het opleidingsonderdeel bachelorproef ?
De antwoorden op deze vragen vormden input voor de sessies met de designteams .
Bij een van de vier deelnemende opleidingen werd na interventie een vergelijkbare bevraging uitgevoerd . De vier vragen uit de eerste bevraging worden hierbij herhaald en een vijfde vraag werd toegevoegd :
1 . In welke mate biedt de bachelorproef , zoals deze momenteel wordt ingericht binnen jouw opleiding , een meerwaarde aan de opleiding ?
2 . Welk rapportcijfer zou je het opleidingsonderdeel bachelorproef , zoals het momenteel wordt ingericht binnen je opleiding , geven ?
3 . Welke punten vind je positief aan het opleidingsonderdeel bachelorproef ?
4 . Welke verbeterpunten zie je aan het opleidingsonderdeel bachelorproef ?
5 . Geef je oordeel over : a . Het aantal deadlines in het OLOD bachelorproef
Gilis , Lem & Hustinx PXL Bouw en Energie & PXL Onderwijsinnovatie
b . De deadlines in het OLOD bachelorproef ondersteunen mij bij het afronden van mijn bachelorproef c . Het krijgen van een indicatief cijfer voor tussentijdse versies in het OLOD bachelorproef ervaar ik als positief d . Ik zou het leerrijk / interessant / geruststellend vinden de verdediging van een andere student te zien in een filmpje , aan het begin van het derde jaar e . Ik zou het leerrijk / interessant / geruststellend vinden de verdediging van een andere student te zien in een filmpje , vlak voor mijn eigen verdediging f . Ik zou het leerrijk / interessant / geruststellend vinden goede bachelorproeven van voorgaande jaren te kunnen inzien
De extra toegevoegde vraag kon worden beoordeeld met respectievelijk te veel / goed / te weinig of akkoord / neutraal / niet akkoord en polste specifiek naar de perceptie van de respondenten in functie van de uitgewerkte veranderingen in het proces ‘ maken van een bachelorproef ’.
Bij een andere deelnemende opleiding wordt een alternatieve tweede bevraging uitgevoerd . Door het betreffende designteam werden potentiële veranderingen uitgewerkt welke in zes stellingen omschreven werden en via een tweede bevraging voorgelegd aan studenten . De volgende vragen werden hier gesteld :
1 . Wat vond je het moeilijkst aan de bachelorproef ?
2 . Vind je dat er verplichte tussentijdse deadlines moeten opgelegd worden voor een bachelorproef ?
3 . Tijdens het academiejaar werden enkele intervisiesessies ingericht door de BP coördinator . Zou je een verplichte deelname aan deze sessie als positief ervaren ?
4 . Hoe ziet volgens jou de ideale begeleiding door je PXL promotor eruit ?
5 . Hoe ervaar je de aansluiting tussen het OLOD DIGI-taal in Onderzoek en het OLOD bachelorproef ?
6 . Hoe ervaar je het gebruik van het handboek ' Praktijkonderzoek in de school '?
Bij de eerste vraag kon de student een rangschikking geven van moeilijk naar makkelijk voor acht voorgedefinieerde items : planning – een onderwerp kiezen – schijven van de BP – testen van het resultaat – ontwerpen – literatuurstudie - de onderzoeksvraag bepalen – verdedigen . De antwoorden op deze vragen
21