Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 23

LEAN in het hoger onderwijs : onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd
Gilis , Lem & Hustinx PXL Bouw en Energie & PXL Onderwijsinnovatie

LEAN

in het hoger onderwijs : onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd
HEIDI GILIS , STEPHANIE LEM & WOUTER HUSTINX
Abstract
Lean is een managementfilosofie die zijn ontstaan kent in productieorganisaties , maar die de laatste jaren steeds vaker in andere sectoren wordt toegepast . In dit artikel beschrijven we het verloop van het onderwijsinnovatieproject LEAN4HEd dat werd uitgevoerd aan Hogeschool PXL en waarbij deze filosofie werd geïmplementeerd in een opleidingsonderdeel van een professionele bacheloropleiding in het hoger onderwijs . Meer specifiek pasten we Lean-principes toe om het opleidingsonderdeel Bachelorproef in vier opleidingen anders vorm te geven . Via bevragingen , het maken van procesmappen en leersessies met design teams werd toegewerkt naar een proces met minder verspillingen . De aanpak en de verbeteringen werden positief onthaald bij de deelnemers , maar de toekomst zal moeten uitwijzen in hoeverre de aanpassingen effectief tot blijvende veranderingen zullen leiden . We kunnen concluderen dat , mits het afstemmen op het DNA van de organisatie , de Lean-filosofie toepasbaar is op onderwijsleerprocessen aan Hogeschool PXL .
opleidingsonderdeel bachelorproef bij vier professionele bacheloropleidingen .
Wat is Lean ?
Lean is een managementfilosofie die ontstond bij het Japanse bedrijf Toyota . Womack , Jones en Roos ( 1990 ) definieerden Lean als " steeds meer doen met minder - minder menselijke inspanning , minder middelen , minder tijd en minder ruimte – met als doel de klanten precies dat te bieden wat ze willen ". Ook Jones en Mitchell ( 2006 ) geven aan dat typische Lean-technieken en -tools resulteren in een verbeterde kwaliteit en veiligheid , een hogere leverbetrouwbaarheid en een verbeterde workflow zonder extra inspanningen .
Inleiding
Documenten die op verschillende plaatsen bewaard worden en vaak net niet helemaal hetzelfde zijn , communicatie die via verschillende kanalen gebeurt waardoor mogelijk een update of deadline gemist wordt , begeleiding of evaluatie die door de verschillende promotoren anders aangepakt wordt ,… Dit zijn maar een paar voorbeelden van zaken waar zowel lectoren als studenten regelmatig mee geconfronteerd worden tijdens het maken van een bachelorproef .
Lean is een managementfilosofie die staat voor slimmer en efficiënter werken . Met een Lean-bril naar onderwijs kijken , zou dus kunnen helpen om dergelijke problemen te vermijden . In dit onderwijsinnovatieproject aan Hogeschool PXL is de Lean-filosofie toegepast op de onderwijsleerprocessen binnen het
FIGUUR 1 . ANDERS WERKEN - NIET HARDER WERKEN ( SKOPOS
RENDEMLENSTBOUWERS , 2020 )
Liker en Morgan ( 2006 ) zien Lean als een systeembenadering die technologie , mensen en processen effectief integreert . Ook Wackerbarth et al . ( 2015 ) halen het belang van de menselijke kant van Lean aan . Zij geven aan dat Lean-projecten niet alleen inzicht vereisen in systeembrede processen maar vooral moeten gebruik maken van interdisciplinaire teams , waarbij de aanpak van en door deze teams zelfs mogelijk de grootste
18