Co-teaching implementeren in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van lectoren
Jolien Quinten PXL-Education een medestudent ). Indien een student alleen stage loopt , neemt de mentor de rol over . We bieden de mentoren een handleiding aan om deze rol gemakkelijker over te nemen . Tijdens stage 2 semester 1 oefenen ze de reeds gekende modellen nogmaals in tijdens de stage van de eerste graad . In semester 2 hebben ze ook al meer kennis vergaard rond differentiatie en kunnen ze al iets complexere modellen toepassen ( hoekenwerk , aangepast lesgeven en team teaching ). Deze modellen vragen een complexere en intensievere vorm van samenwerken . De studenten staan met twee in een stageschool en kunnen in overleg met de stageschool beslissen of ze de acties in duo met een student en / of met een mentor uitvoeren . We leggen deze aantallen op om alle studenten te verplichten deze ervaring op te doen . Na stage 2 hebben ze alle vormen uitgeprobeerd , dat wilt zeggen dat ze tijdens stage 3 zichzelf verder kunnen verdiepen in deze modellen . Studenten zouden tijdens deze stage gericht de verschillende vormen moeten kunnen inzetten , met het oog op maximale ontwikkelingskansen voor alle leerlingen . Op deze manier bouwen ze samen met hun mentor en / of medestudent aan een inclusieve leeromgeving .
Educatieve bachelor voor secundair onderwijs
In de opleiding secundair onderwijs is tijdens stage 1 de duo-stage verplicht voor alle studenten van alle onderwijsvakken . Concreet geven ze 4u per onderwijsvak en passen ze het observatiemodel en assistentiemodel toe samen met hun duo-partner . Omdat de studenten twee onderwijsvakken volgen , hebben ze dus twee duopartners . Ook hier ligt de focus op het leren van en met elkaar , in een veilige context .
In stage 2 krijgen de studenten de vrije keuze om aan coteaching te doen , we hopen dat er de komende jaren steeds meer studenten zullen kiezen voor deze optie . Ze geven maximum 6u in co-teaching en passen de verschillende modellen toe , bij voorkeur niet observatieen assistentiemodel . We willen de studenten namelijk al snel de complexere modellen laten toepassen zodat ze binnen de 6 uur ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben over de klasgroep . In stage 2 krijgen de studenten binnen de opleiding theoretische kaders rond differentiatie , deze kunnen ze inoefenen aan de hand van co-teaching . In stage 3 mogen de studenten opnieuw kiezen om in coteaching stage te lopen , maximum 10 uur . Indien de student kiest voor werkplekleren dan worden ze wel verplicht om aan co-teaching te doen met de mentor . Op deze manier wordt het samenwerken en samen opleiden ook versterkt .
FIGUUR 3 . GROEILIJN CO-TEACHING SECUNDAIR ONDERWIJS
Conclusie
De implementatie van co-teaching is ondertussen in de hele lerarenopleiding PXL-Education ingevoerd , dit is zeker een sterkte . Het is belangrijk om dit te blijven evalueren en verder uit te rollen , rekening houdend met de context en de steeds veranderende ( onderwijs ) maatschappij .
Een belangrijk aandachtspunt is dat we altijd voldoende het congruent opleiden voor ogen moeten houden zodanig dat we voldoende concrete voorbeelden meegeven aan onze studenten . Op deze manier bouwen we samen aan excellente leerkrachten !
Referenties
Coubergs , C ., Struyven , K ., Engels , N . Cools , W . & De Martelaer , K . ( 2013 ). Binnenklasdifferentiatie . Divergende differentiatie ( pp . 35-59 ). Leuven : Acco .
Fluijt , D . ( 2018 ). Passend onderwijs met co-teaching . Global Academic Press .
Fluijt , D ., Struyf E ., Bakker C . ( 2016 ). Samen lesgeven , Co teaching in de praktijk .
Meirsschaut , M ., & Ruys , I . ( 2017 ). Team teaching : Wat , waarom , hoe en met welke resultaten ? Een verkenning van de literatuur . Eindrapport literatuurstudie . Steunpunt Onderwijsonderzoek , Gent .
17