Co-teaching implementeren in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van lectoren
Jolien Quinten PXL-Education
• 95 % van de studenten geeft aan dat de samenwerking tijdens de uitvoering goed verliep . Op basis van deze gegevens kunnen we vaststellen dat de samenwerking tijdens de uitvoering beter verloopt dan tijdens de voorbereiding . Het is dus belangrijk om te blijven inzetten op de samenwerking tijdens de voorbereiding .
• 60 van de 68 studenten voelden zich bekwaam om aan co-teaching te doen . Dit kan mogelijks te verklaren zijn omdat we tijdens de eerste intervisies wel gericht inzetten op waarom er aan co-teaching wordt gedaan en op welke manier dit vorm krijgt .
• 61 van de 68 studenten geven aan zich goed te voelen tijdens de duo-stage , dit is een belangrijk component aangezien we in het departement welbevinden hoog in het vaandel dragen .
• Feedback geven en ontvangen is belangrijk in de opleiding . Er zijn nog steeds 24 studenten die aangeven geen feedback te krijgen van hun duopartner .
• 60 van de 67 studenten geven aan het leren van en met elkaar als positief te ervaren . We hopen deze positieve trend verder te zetten tijdens de komende ervaringen met co-teaching .
Groeilijn als fundament
Het belangrijkste resultaat van dit onderzoek is een groeilijn / leerlijn co-teaching voor de betrokken opleidingen . In de hele lerarenopleiding PXL-Education leggen we dezelfde focus om te groeien . In het eerste jaar hebben de duo-stages als belangrijkste doel om te leren van en met elkaar in een veilige context . Deze doelstelling evolueert in trajectschijf 2 ( semester 2 ) geleidelijk naar inzetten en omgaan met differentiatiemogelijkheden , in trajectschijf 3 is de hoofdfocus van co-teaching om in te zetten op maximale ontwikkelingskansen van alle leerlingen in de klas . Dit is een mooie groei die studenten doormaken in het departement om zich te ontplooien tot excellente leerkrachten . Graag lichten we de groeilijnen nog in detail toe .
Educatieve bachelor voor lager onderwijs
Wijziging in 2019-2020
Op basis van de resultaten van het onderzoek in jaar 1 ( 2018-2019 ), besloten we om volgende wijzigingen door te voeren in academiejaar 2019-2020 :
Educatieve bachelor voor lager onderwijs
• Het hoekenwerkmodel werd gewijzigd naar het parallel lesgeven in LLO1 ( zie resultaten beschrijvende statistiek + bevestiging in focusgesprek ).
• De keuze van het model en de consequenties / aanpak voor het samen lesgeven werden opgenomen in de lesvoorbereiding .
• Er wordt een praktijkschrift ontwikkeld zodat de bevindingen en reflecties over het samen lesgeven meer worden genoteerd ( om o . a . consequenter te observeren ).
• Co-teaching in LLO2 wordt besproken en ingevoerd .
• Beginselen coaching invoeren
Educatieve bachelor voor secundair onderwijs
• De keuze van het model en de consequenties / aanpak voor het samen lesgeven werden opgenomen in de lesvoorbereiding .
• Reflectiedagboek wordt ingevoerd .
• Alle studenten LSO1 zullen in duo stage lopen .
• Actie om vaklectoren meer te betrekken ( infovergadering over wijzigingen in het curriculum ).
• Aanpak in LSO3 wordt besproken en ingevoerd .
FIGUUR 2 . GROEILIJN CO-TEACHING LAGER ONDERWIJS
In de stage van trajectschijf 1 ( stage 1 ) lopen alle studenten in duo stage , bij voorkeur met een medestudent . Tijdens de snipperstages passen ze 2x het observatiemodel en 2x het assistentiemodel toe , tijdens de weekstage 1x observatiemodel , 1x assistentiemodel en 1x parallel lesgeven . Omdat dit de meest eenvoudige modellen zijn , is dit een bewuste keuze om als startpunt te nemen . Tijdens de weekstage kunnen ze al eens experimenteren met het parallel lesgeven , waar ze in twee groepen dezelfde leerstof geven . Het observatiemodel is een belangrijk model om te leren van en met elkaar , het assistentiemodel is een belangrijk model om te leren samen voorbereiden . Dit wordt eveneens extra ingeoefend tijdens het parallel lesgeven . De hoofdfocus van stage 1 is daarmee ook dat ze leren van en met elkaar , in een veilige context ( namelijk met
16