Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 20

Co-teaching implementeren in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van lectoren
Jolien Quinten PXL-Education te starten in trajectschijf 2 en zo te kijken welke mogelijkheden er zijn in TS1 en TS3 . In de opleiding secundair onderwijs kregen de studenten de keuze om aan co-teaching te doen . In het hele departement bestaat de duo-stage in jaar 1 bij voorkeur uit student-student , in jaar 2 kan dit student-student of mentor-student zijn en in jaar 3 wordt de drempel om samen les te geven met de mentor kleiner . Om te kijken welk verbeterpotentieel in deze organisatie zit , voerden we een kwalitatieve en een kwantitatieve analyse uit .
Kwalitatief : we namen een online vragenlijst af bij de studenten die aan co-teaching deden om naar hun bevindingen te peilen ( kwantitatief ). Uit deze resultaten trokken we een aantal beschrijvende analyses ( zie verder ).
Kwantitatief : de resultaten van de vragenlijst werden besproken tijdens focusgesprekken met de mentoren , lectoren en studenten zodat het concept vanuit drie perspectieven werd bekeken . Naast de focusgesprekken vonden er ook intervisies plaats . In beide opleidingen startte ik de intervisies op samen met de collega ’ s . In de opleiding lager onderwijs gaf ik de intervisie mee vorm en gaf ook de eerste sessie , zodat de collega ’ s hiervan konden leren . Er was steeds voldoende overleg over de inhoud en de aanpak wat dit ook een sterk onderdeel maakt .
In de opleiding secundair onderwijs moesten de studenten warm gemaakt worden om in duo stage te lopen , aangezien dit een vrije keuze was . We maakten een opname om het project toe te lichten , we organiseerden een infosessie en de vakcollega ’ s spoorden de studenten ook aan . Uiteindelijk liepen er ongeveer 26 studenten duo-stage tijdens academiejaar 2018-2019 . Gedurende het hele academiejaar ondersteunde ik deze studenten , we kwamen op regelmatige basis samen om te bespreken wat goed en minder goed liep . Tijdens deze sessies kon er dan ook feedback worden gegeven op de aanpak en de documenten die als ondersteuning werden aangeboden ( bv . een reflectiedagboek ).
Tot slot geven we jullie even inkijk in de aanpak van het professionaliseringstraject voor mentoren . In 2017-2018 deden we een oproep bij de mentoren ( leerkrachten waarbij onze studenten stage lopen ) kleuteronderwijs om deel te nemen aan een ( eenmalig ) gratis traject coteaching tijdens academiejaar 2018-2019 . Er waren 21 deelnemers , het maximum aantal deelnemers . Tijdens academiejaar 2019-2020 rolden we dit traject uit naar leerkrachten lager en secundair onderwijs . Omdat de ontwikkelbasis ligt bij het traject in 2018-2019 focus ik me hierop om het kort toe te lichten .
Het traject bestond uit 4 sessies en elke deelnemer kreeg een bewijs van deelname – hieronder schets ik kort de inhoud ( die werd vormgegeven in overleg met de deelnemers ):
Startmoment Kennismaking
theoretisch
kader
co-teaching
vormen / modellen – Team Anker Portret – Gedeelde visie
ontwikkelen
Sessie 1 Supervisie over visieontwikkeling – vormen toepassen en uitwisselen praktijk
Sessie 2 Inhoudelijke sessie over binnenklasdifferentiatie en inclusieve leeromgeving – praktijkvoorbeelden – casus
Sessie 3 Ze kregen de opdracht om zichzelf te filmen tijdens een co-teachingsmoment – intervisie hierover
Resultaten
Tijdens het academiejaar 2018-2019 werd de online bevraging afgenomen , namelijk bij de studenten die duostage LLO1 liepen tijdens academiejaar 2018-2019 . Ook de studenten van LSO2 die in duo stage liepen , namen deze bevraging af .
De bevraging vulden ze in tijdens een ingepland lesmoment zodat de respons zo hoog mogelijk was . Normaliter namen we deze bevraging in academiejaar 2019-2020 opnieuw af zodat er bijkomende beschrijvende gegevens waren . Door corona zijn de duostages niet meer doorgegaan en is deze afname ook niet meer gebeurd . In de toekomst kan deze zeker opnieuw worden afgenomen en geanalyseerd .
Voor de opleiding secundair onderwijs was de respons echter te laag ( n = 6 ) om deze resultaten te gebruiken . Omdat we uit de kwalitatieve methodologie wel veel haalden , vormt dit geen hiaat in het onderzoek .
Voor de opleiding lager onderwijs was de respons 88 % ( n = 68 , + - 77 studenten liepen stage ). In wat volgt , noteren we een aantal belangrijke resultaten . Voor een uitgebreide analyse verwijzen we graag naar het eindrapport .
• Van de respondenten geven 59 van de 68 studenten aan dat de duo-stage helemaal geslaagd of eerder geslaagd was .
• 57 van de 68 studenten geven aan dat het assistentiemodel het meest succesvolle model is , dit werd ook bevestigd tijdens de focusgesprekken .
• 77,9 % van de studenten geeft aan dat de samenwerking tijdens de voorbereiding goed verliep .
15