Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 19

Co-teaching implementeren in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van lectoren
Jolien Quinten PXL-Education

Co-teaching

implementeren in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van mentoren
JOLIEN QUINTEN
In het onderwijs van vandaag neemt samenwerking in brede zin een prominente plaats in . In de maatschappelijke context wordt steeds meer nadruk gelegd op werkplekleren , authentiek onderwijs en samenwerkend leren . In de onderwijs-cao van 23 februari 2018 staat het voornemen om in een volgend cao afspraken vast te leggen rond loonsverhoging , snellere benoeming en meer begeleiding . Binnen dit laatste aspect wil men beginnende leerkrachten meer coachen door ze onder andere in co-teaching ervaring te laten opdoen . Als lerarenopleiders moeten we ervoor zorgen dat onze afgestudeerden een positieve ervaring hebben met co-teaching en een positieve houding hebben ten aanzien van samenwerking zodat ze ook sneller op de arbeidsmarkt terecht kunnen .
In academiejaar 2018-2019 startte het onderwijsinnovatieproject ‘ Implementeren van coteaching in het departement lerarenopleiding en inzetten op professionalisering van mentoren ’ aan Hogeschool PXL . Dit project ontstond uit een succesvolle implementatie van duo-stages in de opleiding kleuteronderwijs . De context van lager- en secundair onderwijs in de lerarenopleiding is zodanig verschillend dat deze een specifieke aanpak vragen . De belangrijkste doelstelling hierbij was om te kijken hoe de duo-stages ( en co-teaching in het algemeen ) kunnen geïmplementeerd worden in de opleidingen .
Ook de mentoren opleiden zal de implementatie van coteaching ten goede komen omdat er dan minder weerstand komt van het werkveld en we ten volle samen opleiden . In wat volgt , beschrijven we welke methodologie werd gebruikt tijdens het project , alsook de resultaten met de groeilijn als belangrijkste uitwerking .
Co-teaching : definitie en methodologie
Er zijn tal van definities te vinden over co-teaching , na een grondige literatuurstudie kiezen we voor :
“ Meerdere onderwijsprofessionals werken op gestructureerde wijze samen , gedurende een langere periode , op basis van een gedeelde visie , en nemen daarbij gezamenlijk de verantwoordelijkheid van goed onderwijs en de ontwikkeling van alle leerlingen in de groep .”
Fluijt , Bakker & Struyf ( 2016 )
Er zijn eveneens een aantal ordeningskaders om de vormen van co-teaching in onder te verdelen . Wij kiezen het model van Meirsschaut & Ruys ( 2017 ), omdat dit het meest toepasbaar is in het huidig onderwijsveld ( figuur 1 ). In lerarenopleiding PXL-Education spreken we niet van meerdere leerplekken maar wel van hoekenwerkmodel , omdat dit begrip veelzeggend is en ook in lager onderwijs ingebed zit in de didactiek van de lerarenopleiding .
Model 1 : student X geeft les , student Y observeert ( one teach , one observe )
Model 2 : Student X geeft les , student Y assisteert ( one teach , one assist )
FIGUUR 1 . ORDENINGSKADER ( VISUALISATIE DOOR GO !)
Model 3 : parallel lesgeven ( parallel teaching )
Model 4 : meerdere leerplekken ( station teaching ) Model 5 : aangepast lesgeven ( alternative teaching ) Model 6 : team teaching ( teaming )
In academiejaar 2018-2019 startte de opleiding lager onderwijs met ( verplichte ) duo-stages in trajectschijf 1 ( TS1 ). De opleiding secundair onderwijs koos ervoor om
14