Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 17

VR-leerfabriek
Een tweede VR-leermodule werd gemaakt rond het meten van ruwheden van bewerkte metalen oppervlakten . Met deze leermodule leert de gebruiker hoe de ruwheidsmeter werkt en welke stappen er uitgevoerd moeten worden om op een correcte manier de ruwheid van een oppervlakte te meten . Daarnaast werd er in de leermodule ook de noodzakelijke theoretisch achtergrond verwerkt .
Deze meettechniek wordt niet alleen toegepast binnen Punch Powertrain , maar ook als laboproef uitgevoerd binnen de opleidingen professionele bachelor elektromechanica afstudeerrichting onderhoudstechnologie en graduaat elektromechanische systemen van Hogeschool PXL . De leermodule wordt dan ook gebruikt binnen deze opleidingen .
De ruwheidsmeter die in de leermodule werd gebruikt is de Mitutoyo Surftest SJ-301 ( figuur 14 ). Hiermee kan men ruwheden meten over een maximale afstand van 12,5 mm met een meetbereik van 100 micrometer voor de Raparameter . De meter beschikt over een touchscreen waarmee je met een bijgeleverd pennetje of je vinger verschillende meetinstellingen kan aan- of uitvinken .
Verbeke & Stouten PXL Smart ICT & PXL Green & Tech
Het touchscreen van de oppervlakteruwheidsmeter is te klein om rechtstreeks te zien in de opgenomen 360 ° - beelden . Indien noodzakelijk werden er 2D-video ’ s gemaakt van de bediening op het touchscreen en als interactiepunten toegevoegd in Vivista .
Aangezien deze VR-leermodule dient als voorbereiding op het uitvoeren van een werkelijke meting werden er bij de interactiepunten met evaluatievragen geen vragen gesteld over de bediening van het meettoestel zelf , maar wel over de theoretische achtergrond van oppervlakteruwheid .
Bevraging
De VR-introductietour van Punch Powertrain werd getest door leerlingen van het zevende jaar computergestuurde werktuigkunde van PISO in Tienen ( figuur 16 ).
FIGUUR 16 . EEN WERKPLEKSTUDENT MAAKT VIRTUEEL KENNIS MET DE PRODUCTIEOMGEVING VAN HET BEDRIJF PUNCH POWERTRAIN .
Iedere leerling kreeg zowel een werkelijke tour doorheen het bedrijf als de kans om de virtuele tour te beleven . Daarna werden een aantal vragen gesteld aan de leerlingen . De vragen werden opgesplitst in 3 delen .
FIGUUR 14 : MITUTOYO SURFTEST SJ-301 RUWHEIDSMETER
De opnameset-up was voor deze VR-leermodule één van de eerste stappen die bekeken werd . Rond de ruwheidsmeter , die op een gereedschapskar stond waarin deze na gebruik wordt opgeborgen , werden drie whiteboards geplaatst met daarop theoretische kernwoorden die in de leermodule worden gebruikt ( figuur 15 ). Met deze opstelling kon niet alle lichtinval tegengehouden worden , maar het resterende lichtinval had verder geen storend effect op de module .
FIGUUR 15 . SET-UP VR-OPPERVLAKTERUWHEID
In het eerste deel ging de bevraging over de algemene kennis van digitale tools en VR . De leerlingen gaven aan dat ze wel ervaring hadden met digitale tools zoals smartphone , smart TV en spelconsoles maar dat ze allemaal nog geen ervaring hadden met virtual reality .
Het algemeen gebruik van VR-leermodules en de VRopstelling werd in het 2 de deel bevraagd . Ondanks het feit dat de leerlingen weinig of geen ervaring hadden met virtual reality gaven ze aan geen technische ondersteuning nodig te hebben voor het gebruik van een VR-opstelling . De leerlingen waren er ook van overtuigd dat ze met VR-leermodules nieuwe kennis en vaardigheden kunnen leren . Ze zeiden ook dat de VRleermodules voordelen bieden ten opzichte van de klassieke manier van leren . Het zou volgens hen zelfs motiverend werken . Ze haalden ook aan dat ze minder snel afgeleid zijn wanneer ze de VR-bril op hebben .
In het derde deel werden er vragen gesteld over de vergelijking tussen de werkelijke en de virtuele tour ( figuur 17 ). Hieruit bleek dat de virtuele tour wel dezelfde informatie gaf als de werkelijke tour , maar dat het stellen van vragen op de werkvloer wel een meerwaarde biedt . Toch vonden ze de VR-tour interessant genoeg om het
12