Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 15

VR-leerfabriek
gebruiker dit interactiepunt opent , zal hij / zij de audio te horen krijgen .
- Meerkeuzevragen : hiermee kan je één of meerdere meerkeuzevragen verbinden met een interactiepunt . Wanneer een gebruiker dit opent , zal hem / haar dus gevraagd worden om het juiste tekstantwoord , de juiste afbeelding of een juist gebied in de video aan te duiden . Zodra een antwoord is geselecteerd , wordt door een groene of rode kleur aangegeven of het antwoord correct of fout was .
- Zoekgebied : dit biedt de mogelijkheid om een bepaald gebied in de 360 ° -video te selecteren . Concreet betekent dit dat je punten kan aanduiden in de 360 ° -video , die vervolgens automatisch met elkaar worden verbonden . Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld aan de gebruiker de vraag te stellen ‘ Klik de sleutel aan die je nodig hebt om een band te vervangen ’ of ‘ Zoek het verkeerslicht in de video en klik het aan ’. Hierdoor kan je de gebruiker feedback geven of hij al dan niet het juiste gebied ( en dus bijvoorbeeld het juiste instrument ) heeft aangeklikt .
De interactiepunten zijn standaard opgesplitst in 3 categorieën . De verschillende categorieën worden weergegeven met een volgnummer in verschillende kleuren en symbolen :
1 . Instructie door een gele driehoek :
Verbeke & Stouten PXL Smart ICT & PXL Green & Tech
De volgnummers van de interactiepunten worden door de software zelf bepaald , afhankelijk van de startposities van de punten . Wanneer bij het aanpassen van de leermodule een interactiepunt wordt verwijderd , toegevoegd of verplaatst , zullen de volgnummers automatisch aangepast worden .
De interactiepunten kunnen aanvullende informatie bevatten , maar kunnen ook verplichte ( E . mandatory ) informatie geven die op een later tijdstip in de leermodule geëvalueerd kan worden . Dit kan aangegeven worden per interactiepunt en heeft invloed op het verloop van de video . Indien de gebruiker een verplicht interactiepunt niet opent , zal de video automatisch pauzeren . Pas vanaf het moment dat dit interactiepunt is bekeken , zal de video hervatten .
De Vivista-player wordt gebruikt om vervolgens de verrijkte 360 ° -video ’ s te bekijken . Het is dan ook in deze ‘ player ’ ( figuur 9 ), waar gebruikers aan de slag gaan met het leren in en van een verrijkte 360 ° -video , de zogenaamde VR-leermodule . Bovendien wordt de mogelijkheid ondersteund om de video zowel in 360 ° te bekijken met een VR-bril , als in 2D op bijvoorbeeld het beeldscherm van een computer . Deze 2D-variant kan gebruikt worden voor personen die ziek of misselijk worden tijdens het bekijken van een 360 ° -video met een VR-bril , de zogenaamde ‘ Simulator Sickness ’, zodat ze alsnog de leermodule comfortabel kunnen bekijken .
2 . Just-in-time informatie door een groene rechthoek :
3 . Evaluatie door een blauwe cirkel :
Het is eveneens mogelijk om af te wijken van de standaardcategorieën en eigen gepersonaliseerde categorieën van interactiepunten te gebruiken . Dit doet men in de ‘ Tag Manager ’. Elke categorie krijgt dan een eigen naam , symbool en kleur .
De categorisering van interactiepunten is bedoeld om het leerproces te structureren . Zodra de gebruiker weet wat bijvoorbeeld een gele driehoek betekent , worden de verwachtingen meteen duidelijk en weten ze al dat het om een instructie gaat .
Op de tijdlijn onderaan in het beeld van de editor kan men overzichtelijk zien wanneer en hoe lang elk interactiepunt zichtbaar is ( figuur 8 ).
FIGUUR 9 . VIVISTA-PLAYER
Wanneer een interactiepunt wordt aangeduid , wordt de informatie die het punt bevat weergegeven op een zwarte , brede band die volledig rondom het beeld gaat ( figuur 10 ). Hierdoor kan je de prikkels uit de 360 ° - omgeving voor een stuk reduceren , zodat de gebruiker zich kan focussen op de inhoud van het interactiepunt . De video stopt eveneens en gaat automatisch verder wanneer het punt gesloten wordt .
FIGUUR 8 . INTERACTIEPUNTEN EN TIJDLIJN IN VIVISTA-EDITOR
FIGUUR 10 . WEERGAVE VAN EEN INTERACTIEPUNT IN VIVISTA- PLAYER
10