VR-leerfabriek
geplaatst , zodat een dubbelzijdige overgang ontstaat . Men kan een overgang echter ook alleen toepassen op het begin of het einde van een beeld , zodat een eenzijdige overgang ontstaat , zoals een vervaging naar zwart .
Enkele VR-effecten zijn interessant om te vermelden . Met het effect ‘ VR Rotate Spere ’ wordt de beginpositie of het midden van het beeld aangepast ( figuur 5 ). De beginpositie is de positie die men als eerste ziet wanneer de video wordt geopend , al dan niet kijkend door een VRbril .
Vivista
Verbeke & Stouten PXL Smart ICT & PXL Green & Tech
Voor het maken van de VR-leermodules werd in Hogeschool PXL een eigen softwaretool ontwikkeld , genaamd Vivista .
Vivista is gratis , open source 360 ° -videosoftware voor het creëren en bekijken van verrijkte 360 ° -video ’ s . De software bestaat uit twee pakketten : de Vivista-editor en de Vivista-player .
De Vivista-software biedt de mogelijkheid om gestitchte 360 ° -video ’ s te verrijken en vervolgens te bekijken . De functionaliteit van de software verschilt voor de ‘ editor ’ en de ‘ player ’.
De Vivista-editor kan gebruikt worden om de gestitchte 360 ° -video (‘ s ) te verrijken . Deze 360 ° -video dient als basis en moet een mp4-formaat zijn . Verrijkingen zijn interactiepunten die men kan toevoegen aan de video , waar bepaalde functionaliteiten aan gekoppeld kunnen worden ( figuur 7 ).
FIGUUR 7 . INTERACTIEPUNTEN IN VIVISTA-EDITOR
FIGUUR 5 . EFFECT VR ROTATE SPHERE WAARBIJ HET MIDDEN VAN HET BEELD MET 90 ° IS GEDRAAID .
Een ander effect dat aandacht verdient , is het effect ‘ VR Color Gradient ’. Deze wordt gebruikt om een deel van het beeld onzichtbaar te maken . Denk hierbij aan een persoon die handelingen uitvoert , maar niet herkenbaar wil zijn op de video ( figuur 6 ).
FIGUUR 6 . EFFECT VR COLOR GRADIENT WAARBIJ HET HOOFD VAN DE PERSOON ONHERKENBAAR WORDT GEMAAKT .
Na het toepassen van de verschillende effecten , is men klaar om de totale video te exporteren naar een 360 ° - mp4-video . Hierbij moet men expliciet aanduiden dat het een VR-video is met een monoscopisch beeld waarbij het horizontale gezichtsveld 360 ° is en het verticale gezichtsveld 180 °.
Nu is men klaar om van de gemaakte 360 ° -video een VRleermodule te maken .
Bij het openen van de video in de editor , zal er een overzichtsscherm verschijnen dat de mogelijke verrijkingen toont . De voorlopig beschikbare verrijkingen kunnen de volgende vorm aannemen :
- Tekst : dit biedt de mogelijkheid om tekst te verbinden met een interactiepunt . Wanneer een gebruiker dit interactiepunt opent , zal hij / zij de tekst te zien krijgen die jij hebt getypt .
- Afbeeldingen : hiermee kan je een afbeelding koppelen aan een interactiepunt . Dit kan je doen door een afbeelding te selecteren in je bestanden of door een link naar een online afbeelding te kopiëren en te plakken . Zodra een gebruiker dit interactiepunt opent , wordt de afbeelding die jij hebt gekozen , gepresenteerd .
- Video ’ s : een gewone 2D-video kan worden toegewezen aan een interactiepunt . Dit kan je doen door een video te selecteren in je bestanden of door een link naar een online video te kopiëren en te plakken . Bij het openen van dit interactiepunt zal de gebruiker deze 2D-video te zien krijgen en zelf kunnen navigeren ( terugspelen , pauzeren , doorspoelen ).
- Audio : dit biedt de mogelijkheid om audio toe te voegen aan een interactiepunt . Ook dit kan je doen door een audiofragment te selecteren in je bestanden of door een link naar een online audiofragment te kopiëren en te plakken . Zodra een
9