Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 13

VR-leerfabriek
dubbel , voor 360 ° -foto ’ s of -video ’ s , gebruikt kan worden . De resolutie van deze camera is 4K Ultra HD . Er zitten ook 2 microfoons in de camera voor het opnemen van geluid .
De GoPro Fusion 360 bevat eveneens een dubbele camera waarmee men 360 ° - opnames in 5,2K maken . Daarnaast beschikt de camera ook over 4 microfoons die een bereik van 360 ° hebben . Ook onderwater kan men 360 ° -opnames maken . De camera is waterdicht tot 5 meter diep zonder behuizing .
De gebruikte camera ’ s kan je eveneens verbinden en bedienen met een smartphone . Dit heeft als voordeel dat je onmiddellijk de hele 360 ° -omgeving kan zien op het scherm van de smartphone .
Bij de opnames zelf plaatst men het best de camera op ooghoogte . Het beeld dat de camera ziet is uiteindelijk het beeld dat gezien wordt wanneer men een VR-bril zou opzetten . Het is heel storend als de camera te laag of te hoog staat .
Om de juiste hoogte te hanteren gebruikt men een statief waarop de 360 ° -camera gemonteerd wordt . Zorg ervoor dat het statief een kleine basis heeft . Zo is het statief nauwelijks zichtbaar en geeft het geen storend effect in het beeld ( figuur 3 ). Men kan ook later in de verwerkingssoftware het statief wegwerken , maar dit is weer een extra stap die uitgevoerd moet worden .
FIGUUR 3 . STOREND EFFECT BIJ GEBRUIK VAN STATIEF MET BREDE
BASIS .
De opnames verschillen afhankelijk van welk type VRleermodule je wil maken . Bij een rondleiding of een introductietour zal je eerder op meerdere locaties een 360 ° -foto nemen , terwijl bij een kennis- of kundeleermodule je op één locatie een 360 ° -video opneemt .
De aanwezigheid van personen in de 360 ° -beelden is eveneens een belangrijke factor . De algemene regel hierbij is dat enkel het minimaal aantal noodzakelijke personen in het beeld aanwezig mogen zijn . Ze moeten bij wijze van spreken deel uitmaken van het beeld dat men wil laten zien . Een persoon die stilstaat in een 360 ° -foto van een rondleiding is vervelend en niet wenselijk , maar het is noodzakelijk dat de persoon die uitleg geeft in een 360 ° -video wel in beeld wordt gebracht .
Een andere storende factor kan de lichtinval zijn , zeker wanneer men binnenopnames maakt dichtbij een venster of een lichtbron . Probeer enerzijds , indien mogelijk , de lichtinval te verwijderen door bijvoorbeeld het venster te
Verbeke & Stouten PXL Smart ICT & PXL Green & Tech
verduisteren , maar anderzijds ook te zorgen dat er nog voldoende licht is zodat de opgenomen beelden nog duidelijk zichtbaar zijn .
Verwerking
Beelden gefilmd op 360 ° -camera ’ s kunnen niet altijd direct worden bewerkt en geüpload voor directe weergave na opname . Deze camera ' s hebben verschillende methoden voor het weergeven van beeldmateriaal . Zo zijn er camera ’ s die de beelden van elke cameralens afzonderlijk opslaan als een foto- of videobestand , maar er zijn ook camera ’ s die de twee beelden in één bestand opslaan . De twee beelden moeten worden gecombineerd met behulp van verwerkingssoftware zodat het beeld één verbonden , zichtbaar 360 ° -beeld wordt ( figuur 4 ). Deze stap noemt men in het Engels ‘ stitchen ’.
FIGUUR 4 . STITCH VAN BEELD UIT FIGUUR 4 .
Deze automatisering maakt het leven opmerkelijk gemakkelijker : ze genereert snel een enorme hoeveelheid 360 ° -inhoud , maar dat gaat soms wel ten koste van onnauwkeurige steeklijnen . Steeklijnen of stitch lines zijn de overlappende gebieden tussen de lenzen die aan elkaar zijn genaaid . Bij de laatste nieuwe 360 ° -camera ’ s zijn deze lijnen bijna niet meer zichtbaar .
De volgende stap in de verwerking is het maken van de basis 360 ° -mp4-video die verder geïmporteerd wordt in de tool Vivista . Men kan hiervoor de software gebruiken die bij de camera hoort , maar men kan ook kiezen voor meer gesofisticeerdere software zoals bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro .
Wanneer de 360 ° -video ’ s zijn bijgesneden en de 360 ° - foto ’ s op tijdsduur zijn aangepast , plaats je deze in de juiste volgorde op een tijdlijn ( E . sequence ) waarna de video nog aangepast en bewerkt kan worden met tekst en effecten .
Het plaatsen van tekst in een tijdlijn is eigenlijk het plaatsen van een titel in een tijdlijn .
Met video-overgangen kan men het ene beeld met een overgangseffect vervagen terwijl men het volgende beeld geleidelijk weergeeft , of men kan het begin of het einde van één beeld stileren . Een overgang kan subtiel zijn , zoals een cross-fade , of krachtiger , zoals een pagina die wordt omgeslagen of een draaiend molentje . Overgangen worden meestal op een snijding tussen twee beelden
8