Tijdschrift voor Innovatief Hoger Onderwijs 2020 | Page 12

VR-leerfabriek
bijvoorbeeld een virtuele tafel bekijken en zo al voor de koop bepalen of hij in je huis past . Dat kan op 2 manieren : door te kijken naar een smartphone of tablet waarop live camerabeelden met toegevoegde AR-elementen te zien zijn , of door een speciale bril die AR-elementen voor je ogen projecteert .
Voorbereiding VR-leermodule
De meeste mensen zijn gewend om traditionele video ’ s te maken , met een smartphone , tablet , laptop , digitale camera enz . Je zou je dus kunnen afvragen : ‘ Waarom zou ik 360 ° -video ’ s maken , aangezien ik ook gewone video ’ s kan maken ?’
Dit is een terechte en juiste opmerking . Het is ook helemaal niet de bedoeling om alle traditionele video ’ s te vervangen door 360 ° -video ’ s . Traditionele video ’ s hebben zeker en vast hun waarde , maar in bepaalde situaties kunnen 360 ° -video ’ s een duidelijke meerwaarde bieden .
Enkele argumenten :
- Je kan een volledige 360 ° -omgeving filmen , zonder voortdurend de camera naar een bepaald perspectief te richten .
- Je kan perfect alleen een 360 ° -video maken , aangezien je de 360 ° -camera gewoon in de omgeving kan plaatsen . Je hebt dus niemand nodig die je heen en weer volgt met de camera .
- Je kan jezelf meteen begeven in een volledig nieuwe wereld , zonder fysieke verplaatsing .
- Met behulp van een VR-bril , voelt het net alsof je echt in de omgeving zit . Er is dus een hoge mate van authenticiteit en immersie .
- Je bent steeds in een veilige , doch zeer authentieke en realistische omgeving . Zo zijn er verschillende omgevingen die niet bereikbaar zijn voor de doorsneegebruiker . Denk aan cleanrooms , labo ’ s , archeologische sites enz .
- Expertgedrag kan keurig gemodelleerd worden in een 360 ° -omgeving . Denk bijvoorbeeld aan een expert die elektrische nutsvoorzieningen gaat aansluiten .
- De 360 ° -omgeving kan steeds opgeroepen en herbekeken worden .
Als je ervan overtuigd bent dat een 360 ° -video een meerwaarde biedt voor de leermodule , dan is de volgende stap het bepalen van de doelstelling van de leermodule . Wil je de kennis of kunde van de gebruiker trainen ? Of is het meer als een ervaringsmodule bedoeld ? En hoe zit het met de begincompetenties van de gebruiker ( s )? Hebben ze al voorafgaand informatie gekregen over het thema of is het volledig nieuwe materie ?
Verder is het nuttig stil te staat bij welke informatie men op welke manier wil aanreiken . Wat moet er zichtbaar zijn op de standaard 360 ° -video en welke informatie wil je ,
Verbeke & Stouten PXL Smart ICT & PXL Green & Tech
aan de hand van verschillende soorten interactiepunten , aan de video verrijken ?
Aangezien het een leermodule is , zijn evaluatievragen , al dan niet op het einde van de module , misschien ook noodzakelijk om te weten te komen of de gebruiker de materie heeft begrepen .
Dit alles is bepalend voor het scenario van de opnames van de 360 ° -foto ’ s en / of -video ’ s .
Opnames
Binnen Hogeschool PXL werd er gekozen om de virtuele wereld te creëren met realistische 360 ° -foto ’ s of -video ’ s , niet met computergetekende ( CAD- ) modellen . Deze aanpak zorgt ervoor dat de virtuele wereld sneller , eenvoudig en gemakkelijk opgebouwd kan worden . De bedoeling is dat iedereen - van lector of leerkracht tot student of ( laatstejaars ) leerling - een eigen VRleermodule kan maken .
Om 360 ° -foto ’ s of -video ’ s te verkrijgen , maakt men gebruik van een 360 ° -camera .
Deze camera beschikt over minstens 2 lenzen , waardoor de beeldhoek van de camera 360 graden is . Deze camera legt hierdoor de hele omgeving in één keer vast . Als resultaat krijg je een 360 ° -foto of panoramafoto . Er zijn twee varianten van dit type foto ' s , een gewone 360 ° - panoramafoto en een volledige 360 ° -foto . Bij deze laatste kan men behalve linksom en rechtsom ook omhoog en omlaag kijken ( 360 x 180 ). Dit formaat heeft men nodig voor de VR-leermodules .
De resolutie van de camera is een belangrijke parameter . De resolutie geeft aan hoeveel pixels er in een beeld zitten . Hoe hoger de resolutie , hoe meer details het beeld bevat . De huidige 360 ° -camera ’ s beschikken over voldoende resolutie om een VR-leermodule te kunnen opbouwen , namelijk 4K tot 8K voor consumentencamera ’ s , tot nog veel hoger voor professionele camera ’ s . De beeldkwaliteit van een beeld met een resolutie van 5K is tot 2 keer zo scherp als een 4K-beeldkwaliteit .
Binnen het project werden twee 360 ° -camera ’ s gebruikt , de Samsung Gear 360 en de GoPro Fusion 360 ( figuur 2 ).
FIGUUR 2 . SAMSUNG GEAR 360 ( LINKS ) EN GOPRO FUSION 360 ( RECHTS ).
De Samsung Gear 360 bevat een dubbele camera , die zowel enkel , voor gewone foto ’ s of videobeelden , als
7