UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN TUOMIA MUUTOKSIA
Tässä artikkelissa tuon esille tärkeimpiä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin tehtyjä muutoksia, jotka astuivat voimaan syksyllä 2016. Ensin esittelen aiheita, jotka koskettavat koko koulun toimintatapoja oppiaineeseen katsomatta ja lopuksi nostan esiin muutamia oppiainekohtaisia muutoksia.
Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet
Vuoden 2014 opetussuunnitelmassa painotetaan aikaisempaa enemmän eheän oppimiskokemuksen rakentamiseen. Tuomalla rinnalle useampia oppiaineita samaa teemaa käsitellessä oppilas näkee, että opetettava ilmiö ulottuu yhden oppiaineen ulkopuolellekin. Tähän sopivat erinomaisesti myös erilaiset aktiviteetit kuten teemapäivät kouluissa tai opintokäyntien järjestäminen. Luomalla yhteyksiä eri oppiaineiden välille sekä koulun ulkopuoliseen maailmaan oppilas kykenee muodostamaan aiempaa laaja-alaisemman käsityksen maailmasta yksittäisten tiedonrippeiden sijaan.
Tieto- ja viestintäteknologia mukaan opiskeluun
Tieto- ja viestintäteknologia, tai tvt, on osa edellä mainittuja monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja jo itsessäänkin tärkeä kansalaistaito. Uusi opetussuunnitelma pitää huolen siitä, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus kehittää tvttaitojaan vuosiluokasta tai oppiaineesta riippumatta. Se ei ole oma erillinen oppiaineensa, vaan se tuodaan osaksi muita, jo olemassa olevia oppiaineita. Tieto- ja viestintäteknologian taidot eivät ole vain oppimisen uusi väline, vaan sen käyttömahdollisuudet ulottuvat niin arjen toimintoihin kuin myös tulevaan työelämään.
Tieto- ja viestintäteknologian kehittäminen voidaan jakaa neljään osa-alueeseen. Ensinnäkin tarjotaan käytännön osaaminen ja ymmärrys tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja toimintaperiaatteista. Toiseksi painotetaan käytettävien välineiden vastuullisuudesta ja turvallisuudesta. Kolmanneksi opastetaan oppilaita käyttämään kyseisiä taitoja tiedonhankinnassa ja lopuksi tuodaan vuorovaikutuksen ja verkostoitumisen mahdollisuudet.