3 . Bedömning i årskurs 6
Det här kapitlet lyfter fram hur verksamma lärare har bedömt elevarbeten i ämnet svenska och svenska som andraspråk utifrån kunskapskraven för årskurs 6 . Materialet diskuterar hur man kan skilja enkla resonemang från mer utvecklade och kommenterar de delar av kunskapskravet i årskurs 6 som är kopplade till den ämnesspecifika förmågan att analysera skönlitteratur för olika syften .
Inledningsvis i kapitlet presenteras vilka förmågor i kunskapskraven och vilka arbetsområden som lärarna har baserat bedömningarna på . Därefter görs en analys av olika bedömningsaspekter på de olika förmågorna och värdeorden . Vilka aspekter kan man till exempel lägga på förmågan att föra resonemang ? Hur kan man vidare förstå vad det innebär att föra utvecklade resonemang jämfört med att föra välutvecklade och nyanserade resonemang ?
Sedan presenteras de konkreta elevarbetena . I anslutning till dessa förs ett resonemang om hur lärarna har bedömt dessa arbeten utifrån kunskapskraven .
Kommentarerna till elevernas resonemang berör enbart de angivna delarna av kunskapskravet och inte språkets form eller hur texterna är strukturerade om inte dessa aspekter påverkar möjligheten att följa med i elevens resonemang .
Att föra resonemang
Kommentarerna i det här avsnittet avser den del av kunskapskraven som utgår från förmågan att analysera skönlitteratur … för olika syften .
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Dessutom kan eleven , utifrån egna erfarenheter , tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk .
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Dessutom kan eleven , utifrån egna erfarenheter , tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk .
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Dessutom kan eleven , utifrån egna erfarenheter , tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk .
Uppgiften som ligger till grund för elevexemplen För att få fram lämpliga elevexempel har lärarna i undervisningen behandlat bland annat följande delar ur ämnets centrala innehåll
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap , både de uttalade och sådant som står mellan raderna
samt
Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider , från Sverige , Norden och övriga världen . Texter i form av skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor .
8 Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk