Den här diskussionen om värdeord bygger vidare på Skolverkets kommentarmaterial till grundskolans kursplaner . Där förs en generell diskussion om hur man kan tolka några vanligt förekommande värdeord i kunskapskraven . Den diskussionen fördjupas och blir ämnesspecifik i det här materialet .
Sammanhanget bestämmer hur orden ska tolkas
I det här materialet diskuteras hur man kan tolka och förstå kunskapskraven . Vad innebär det till exempel att föra ett enkelt respektive ett utvecklat resonemang och hur kan man urskilja och bedöma detta i en undervisningssituation ?
Hur man tolkar ett värdeord måste nästan alltid avgöras av sammanhanget . Det här materialet lyfter fram hur några av orden kan tolkas och användas i en konkret undervisningssituation , till exempel hur en lärare använder begreppet enkelt resonemang när läraren bedömer en elevs arbete med att föra ett skriftligt resonemang kring en skönlitterär novell . Vid bedömningen av ett annat arbetsområde skulle läraren behöva tolka samma ord på ett annat sätt . Detta innebär att det ofta är svårt att slå fast en tolkning av ett enskilt värdeord en gång för alla . Vissa aspekter av värdeorden kan vara unika för ett visst ämne eller centralt innehåll , men det kan även finnas andra aspekter som är mer eller mindre desamma oavsett sammanhanget .
Det finns en del skillnader mellan ämnena svenska och svenska som andraspråk samtidigt som det finns stora likheter mellan de båda ämnenas kursplaner . Skillnaderna innebär till exempel att man i svenska som andraspråk inte ska ställa för tidiga krav på språklig korrekthet . Lärare som undervisar i svenska som andraspråk behöver därför se till att eleverna i undervisningen får rika möjligheter att uttrycka sig med hjälp av språket , att våga använda språket på alla möjliga sätt eftersom det är det som krävs för att de ska utveckla sitt språk . I kunskapskraven finns också vissa skillnader men värdeorden som kommenteras i detta material är identiskt formulerade . Det är viktigt att eleverna innan de genomför en uppgift får möjligheter att förstå vad de kommer att bli bedömda på under arbetet med uppgiften ( formativt ) såväl som efter att arbetet avslutats ( summativt ). Om bedömningen bara gäller kvaliteten på resonemangen , som i detta material , är det viktigt att läraren inte låter språkliga fel eller andra formaspekter påverka bedömningen .
Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk 7