tercumeodasi.org Şubat 2017 | Page 14

Bu makale International Crisis Group tarafından hazırlanan "2017 Küresel Öngörüler" kapsamında "Can America still rely on its allies?" başlığı ile yayınlanmıştır.

2.2. Radyasyona maruz kalmanın ölümle sonuçlanabileceğini unutmayın.

İlk (patlama anındaki) radyasyon. Bu, patlama anında açığa çıkan radyasyondur ve kısa ömürlüdür ve kısa mesafelerde etkilidir.

Kalıntı radyasyon. Radyoaktif serpinti olarak bilinir. Nükleer bomba yüzeyde patlarsa (havada değil de yerde patlarsa) veya oluşturduğu ateş topu yeryüzüne vurursa, büyük miktarda serpinti meydana gelir. Atmosfere yolladığı toz ve moloz parçaları, yeryüzüne tehlikeli miktarda radyasyonla birlikte iner. Serpinti, ölümcül ve aşırı sıcak olabilen, 'kara yağmur' denilen, siyah bir is şeklinde olabilir. Serpinti temas ettiği her şeye radyasyon bulaştıracaktır.

Patlamadan ve ilk radyasyondan kurtulduktan sonra (ya da kurtulduğunuzu sandığınızda; radyasyon belirtilerinin bir kuluçka dönemi vardır) nükleer serpintiye karşı önlem almalısınız.

2.3. Radyasyon ışınları hakkında bilgi edinin. Devam etmeden önce üç farklı ışın (parçacık) türünden biraz bahsetmeliyiz:

Alfa ışınları: Bunlar en zayıf ve bir nükleer saldırıda neredeyse tehdit oluşturmayan ışınlardır. Alfa parçacıkları, atmosfer tarafından emilmeden önce havada sadece birkaç santim ilerleyebilirler. Temas durumunda çok küçük bir tehdit oluşturular ancak, yutulur veya solunursa ölümcül olurlar. Standart kıyafetler Alfa parçacıklarından korunmanız için yeterli olacaktır.

Beta ışınları: Bunlar Alfa ışınlarından daha hızlıdır ve daha nüfuz edicidir. Atmosferde emilmeden önce 10 metreye kadar ilerleyebilirler. Uzun süre devam etmedikçe Beta ışınlarına maruz kalma ölümcül değildir. Ağrılı güneş yanığına benzeyen "Beta yanıkları"na neden olabilir. Bununla birlikte, gözlerin uzun süre Beta ışınlarına maruz kalmaları tehlikelidir. Bu tür ışınların da yutulması veya solunması zararlıdır. Standart kıyafetler Beta yanıklarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Gama ışınları: Gama ışınları en tehlikeli olanlardır. Havada yaklaşık bir kilometre gidebilirler ve neredeyse her tür korumaya rağmen nüfuz edebilirler. Dolayısıyla gama ışınları, cilde temas halinde dahi, iç organlara ciddi zarar verebilirler.

Gamma ışınlarına 5 dakikadan fazla maruz kalmamaya çalışın. Nükleer serpinti bölgesindeki nüfusun Gama ışınlarına karşı korunması, can kayıplarının artmasını önlemek için, nükleer patlamayı takip eden ilk saat içinde yapılabilecek belki de en etkili eylemdir.

2.4. Bulabildiğin her şeyi duvarlara yaslayarak sığındığın yeri güçlendir.

Profesyonel olmayan, temel seviyede gündelik imkanlarla radyasyondan tamamen kurtulmak imkansızdır ancak radyasyonu tolere edilebilir bir seviyeye düşürmek mümkündür.

Siper gibi çukur bir alandaysanız üzerini yakınınızdaki bir malzemeyle kapatın. Bu koruma Gama ışınlarını durdurmayacak olsa da radyasyonlu toz ve moloz parçalarının üstünüze düşmesini engelleyecektir.

Radyasyon nüfuzunu 1000'de 1 oranında azaltan miktarlarıyla bazı maddeler şunlardır:

Çelik: 21 cm

Kaya: 70-100 cm

Beton: 66 cm

Ahşap: 2,6 m

Toprak: 1 m

Buz: 2 m

Kar: 6 m

2.5. Sığınağınızda en az 200 saat (8-9 gün) kalacak şekilde planlamanızı yapın. Hiçbir koşulda sığındığınız yeri ilk 48 saat içinde terk etmemelisiniz. Bunun nedeni, nükleer patlamayla oluşan "fisyon ürünler"den kaçınmaktır. Bunların en ölümcül olanı radyoaktif iyottur. Neyse ki, radyo-iyotun sekiz günlük nispeten kısa bir yarılanma süresi (yarısının daha güvenli izotoplara dönüşmesi için geçen süre) vardır. 8-9 gün sonra bile hala çok miktarda radyo-iyot olacağını aklınızda tutun ve cildinizi açıkta bırakmayacak şekilde giyinin.

Fisyon ürünler, canlılar tarafından absorbe edilir ve nüfuz ettikleri gıda ürünlerini 10 yıllarca tehlikeli hale getirebilirler. Rüzgar fisyon ürünleri binlerce kilometre uzağa taşıyabilir. Uzak bir bölgede güvende olduğunuzu düşünüyorsanız bilin ki güvende değilsiniz.

www.tercumeodasi.org