tercumeodasi.org Şubat 2017 | Page 13

Tercüme Odası Şubat 2017 13

nükleer savaşta ise kesinlikle hedef olurlar.

Hükümet merkezleri. Bunların sınırlı bir nükleer saldırıda bile hedef olması mümkün, bir topyekün nükleer savaşta ise kesinlikle hedef olurlar.

Büyük sanayi kentleri ve büyük nüfuslu şehirler. Bunların bir topyekün nükleer savaş olması durumunda saldırıya uğraması muhtemeldir.

1.8 Farklı nükleer silah türleri hakkında bilgi edinin:

Fisyon bombası (Atom bombası) en temel nükleer silahtır. Bu bombanın gücü, ağır çekirdeklerin (plütonyum ve uranyum) nötronlarla parçalanmasından gelir; Uranyum veya plütonyum parçalanırken her bir atom büyük miktarda enerji ve daha çok nötron açığa çıkarır. Açığa çıkan nötronlar son derece hızlı bir nükleer zincirleme reaksiyona neden olurlar. Bugüne kadar savaşta kullanılan tek nükleer bomba tipi fisyon bombalarıdır. Teröristlerin kullanabileceği en muhtemel bomba türüdür.

Füzyon bombası (Hidrojen bombası) bir fisyon bombasının ateşleyici olarak inanılmaz ısısını kullanarak hidrojen izotopları döteryum ve trityumu sıkıştırıp ısıtarak kaynaştırır ve büyük miktarda enerjiyi serbest bırakır. Füzyon bombaları termonükleer silahlar olarak da bilinirler, çünkü döteryum ve trityumu kaynaştırmak için yüksek sıcaklıklar gerekir. Bu bombalar genellikle Nagazaki ve Hiroşima'yı yok eden bombalardan yüzlerce kat daha güçlüdür. ABD ve Rusya'nın stratejik cephaneliğinin büyük kısmı bu tür bombalardan oluşur.

2. Eli kulağında bir nükleer saldırı ve sonrası için

2.1. Hemen sığınacak bir yer bulun. Yakın bir nükleer saldırının işareti, derinleşen bir krizin jeopolitik uyarı işaretlerinin yanı sıra bir alarm veya uyarı, bunlar da olmazsa nükleer patlamanın kendisi olacaktır. Patlama sonucu ortaya çıkan parlak ışık, sıfır noktasından onlarca kilometre uzakta görülebilir. Patlama alanında (veya sıfır noktasında), çok çok iyi bir koruma sağlayan bir sığınakta değilseniz, hayatta kalma şansınız neredeyse yoktur. Patlama alanının birkaç kilometre uzağındaysanız, ısı dalgasının size ulaşması yaklaşık 10-15 saniye, şok dalgasının ulaşması yaklaşık 20-30 saniye alacaktır. Hiçbir koşulda ateş topuna doğrudan bakmamalısınız. Bu, çok uzak mesafelerde dahi geçici körlüğe neden olabilir. Son tahlilde, nükleer bir bombanın etkisi, bomba boyutuna, hangi yükseklikte patlatıldığına ve hatta patlama anındaki hava şartlarına bağlı olarak oldukça değişkendir.

Sığınak bulamazsanız, yakınınızda çukur bir alan bulun ve cildinizi mümkün olduğunca az açıkta bırakacak şekilde yüz üstü yatın. Patlama, sıfır noktasından 8 kilometre kadar uzakta bile 3. derece termal yanıklara neden olabilir, 32 kilometrede mesafede bile ısı cildinizi yakabilir. Rüzgarın hızı saatte yaklaşık 960 kilometreye kadar ulaşacak ve açık alanlardaki her şeyi yerle bir edecektir.

Daha güvenilir bir seçeneğiniz yoksa, patlama ve yüksek ısıdan ciddi bir hasar görmeyeceğine emin olabildiğiniz kapalı mekanlara girin. Bu, en azından radyasyona karşı bir miktar koruma sağlayacaktır. Bunun geçerli bir seçenek olup olmayacağı, binanın yapısına ve bir nükleer saldırının muhtemel sıfır noktasına ne kadar yakın olduğuna bağlıdır. Pencerelerden uzak durun, tercihen penceresiz bir odada kalın; bina önemli bir hasar görmese bile, nükleer patlama oldukça uzak mesafelerdeki pencereleri patlatacaktır. Örneğin, Rusya'daki Novaya Zemlya takımadalarındaki nükleer denemenin Finlandiya ve İsveç'teki pencereleri patlattığı biliniyor.

Etrafınızda yanıcı, kolay alev alabilir maddeler olmadığından emin olun.

2.2. Radyasyona maruz kalmanın ölümle sonuçlanabileceğini unutmayın.

İlk (patlama anındaki) radyasyon. Bu, patlama anında açığa çıkan radyasyondur ve kısa ömürlüdür ve kısa mesafelerde etkilidir.

Kalıntı radyasyon. Radyoaktif serpinti olarak bilinir. Nükleer bomba yüzeyde patlarsa (havada değil de yerde patlarsa) veya oluşturduğu ateş topu yeryüzüne vurursa, büyük miktarda serpinti meydana gelir. Atmosfere yolladığı toz ve moloz parçaları, yeryüzüne tehlikeli miktarda radyasyonla birlikte iner. Serpinti, ölümcül ve aşırı sıcak olabilen, 'kara yağmur' denilen, siyah bir is şeklinde olabilir. Serpinti temas ettiği her şeye radyasyon bulaştıracaktır.

Patlamadan ve ilk radyasyondan kurtulduktan sonra (ya da kurtulduğunuzu sandığınızda; radyasyon belirtilerinin bir kuluçka dönemi vardır) nükleer serpintiye karşı önlem almalısınız.

Nükleer bir saldırıda ne yapmalı? - 2