ABD İçİn Rusya İle İşbİrlİğİ yapmak akılsızcadır
Bu makale 22.12.2016 tarihinde Foreign Affairs tarafından "Putin Is No Partner on Terrorism" başlığı ile yayınlanmıştır.
Belki de, Rusya'nın terörizmle savaşta ABD'nin müttefiki olamayacağının en önemli nedeni, jeopolitik hedeflerinin ABD'ninkilerden temelde farklı; çoğunlukla bunlara karşı olmasıdır. Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunu istilası, desteklediği bir rejimi deviren Ukrayna'daki Euromeydan isyanına Rusya'nın cevaplarıydı. Putin, askeri saldırganlığın yardımıyla, halkı milliyetçilik üzerinden liderliğinin etrafında toplamak için hamleler yaptı. Bu süreçte, savaş sonrası tüm uluslararası düzeni baltalayarak ve şu ana kadar 10.000 kişinin hayatını mal olan bir savaş başlattı.
Batılı liderler, Ukrayna'daki Rus maceracılığına itiraz edince, Rus liderler onları bir nükleer saldırıyla tehdit etmeye başladı. Putin, Kırım'ın ilhakının ilk yıl dönümünde Rusya'da yayınlanan bir belgeselde, 'Kırım'ın ele geçirilmesi sırasında Rusya'nın nükleer stratejik güçlerini alarma geçirmeye hazırdım' dedi. Mart 2015'te, emekli ABD ve Rus generallerinin bir toplantısında Rus delegeleri, NATO tarafından yapılacak, Kırım'ı Ukrayna için geri kazanma girişiminin nükleer bir tepkiye yol açacağını ve "ABD'nin de risk altında olacağını anlaması gerektiğini" söylediler. 21 Mart'ta Rusya'nın Danimarka büyük elçisi Mikhail Vanin, Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesine verdiği demeçte, Danimarka NATO'nun füze savunma kalkanına katılmaya kalkarsa, Danimarka gemilerinin Rusya'nın nükleer füzeleri için hedef olabileceğini söyledi.
Putin rejiminin gereksinimleri Batı için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Rusya, bir topyekün savaşta ABD veya NATO'yu yenemez, ancak bir provokasyon yapıp ardından nükleer silah kullanma tehdidinde bulunarak, NATO'yu krizi tırmandırma veya geri adım atma seçenekleriyle baş başa bırakabileceği Baltık ülkelerinde stratejik üstünlüğe sahiptir.
ABD'nin terörle mücadelede Rusya'yı bir ortak olarak kullanmayı denemesi akılsızcadır. Bu tür bir işbirliği, Orta Doğu'da Rus hegemonyasını kabul etmek, eski Sovyet alanındaki ABD dost ve müttefiklerinden vazgeçmek olacaktır. Bu aynı zamanda, Rusya'nın Polonya ve Litvanya'ya bitişik Kaliningrad bölgesine nükleer yetenekli İskender füzeleri yerleştirme kararı ile zaten karşılık verilmiş olan ABD'nin stratejik füze savunma planlarında Rus müdahalesine izin vermek anlamına gelecektir. ABD'nin Rusya politikası caydırıcılık üzerine kurulmalıdır.
"Rusya ile işbirliği yapmak, Orta Doğu'da Rus hegemonyasını kabul etmek demektir."
www.tercumeodasi.org