Trump'ın ekibinde Rusya krizi
Tercüme Odası Ocak 2017 13
Trump Putin’e övgüler dizerken, ekibine seçtiği bazı isimler Moskova’yı, Amerika’ya karşı siber savaş yürüten tehlikeli bir rakip olarak görüyor.
Trump’ın danışmanları arasında, Rusya ve Putin’e karşı nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiği konusunda derin ayrılıklar gittikçe belirginleşirken, yeni başkanın ekibi bu durumun açığa çıkmaması için çabalıyor.
Trump ekibinin, Kongre'deki onay görüşmeleriyle doğrudan ilgilenen iki üyesine göre, yeni başkanın üst düzey ulusal güvenlik görevleri için seçtiği adaylar önümüzdeki hafta başlayacak Kongre onay görüşmelerine hazırlık yaparken, Rusya’nın teşkil ettiği tehdit konusundaki derin görüş ayrılıklarının alenen kamuoyu önünde tartışılmasını önlemenin yolları aranıyor.
Trump’ın Dışişleri, Pentagon, CIA ve İç Güvenlik yönetimi için seçtiği adaylar, yürütecekleri politikalara dair önemli açıklamalar yapmaktan kaçınmaları, mümkün olduğunca genel söylemlerde bulunmaları için hazırlanıyorlar.
Öte yandan, Rusya’nın Amerikan çıkarlarına müdahalesine Trump'ın kayıtsız kalmasından dolayı endişeli olan Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin, Putin ile yakınlaşma çabalarında ve Kremlin’in saldırgan davranışlarını mazur görme konusunda Trump’la hemfikir olup olmadıklarını anlamak için adayları terletecekleri öngörülüyor. Savunma bakanı adayı General James Mattis’in Rusya’dan ABD’nin "en tehlikeli" rakibi olarak bahsetmesi de dahil olmak üzere kullanabilecekleri çok sayıda malzeme mevcut.
Mattis, 2015 yılında düzenlenen bir Heritage Foundation etkinliğinde, en ciddi yakın dönem güvenlik tehdidinin ne olduğu sorusuna "Rusya" cevabını vermişti.
Trump'ın yardımcı ulusal güvenlik danışmanı olarak seçtiği, Reagan yönetimininde görev almış K.T. McFarland, "Rusya ile siber savaştayız" dediği açıklamasında sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer Rusya'nın seçimlerimizi etkilemeye çalıştığı doğruysa bu bir savaş eylemidir."
Trump'ın CIA başkanlığı için seçimi Mike Pompeo, Rusya'nın 2014 yılında Ukrayna'ya müdahale etmesine ABD'nin verdiği yanıtın "çok zayıf" olduğunu söyledi. Bu, Exxon Mobil'in CEO'su olarak Rusya'ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımları sert bir şekilde eleştiren Dışişleri Bakanı adayı Rex Tillerson'ın yaklaşımıyla büyük bir tezat oluşturuyor.
Trump'a seçim kampanyasında danışmanlık yapan ve Senato İstihbarat Komitesi'yle görüşmesine hazırlanan CIA başkan adayı Pompeo ile son günlerde birkaç kez bir araya gelen CIA eski başkanı Jim Woolsey, "Vladimir Putin'e güzel sözler söyleyerek hiçbir yere varamazsınız. Kayaya çarpana kadar ilerlemeye devam edecektir. Kayaya çarptığından emin olmalıyız." görüşünde.
1960'lı yıllarda nükleer silahlarla ilgili olarak Ruslarla yapılan ilk görüşmelerde bulunan Woolsey, Roosevelt'in "Yumuşak konuşun ve elinizde büyük bir sopa olsun" yaklaşımına inanıyor: "Putin ile dostça bir ilişki kurabilmeniz için çetin ceviz olduğunuzdan emin olması şart."
Bu makale 05.01.2017 tarihinde POLITICO tarafından "Trump's team tries to stifle rift on Russia" başlığı ile yayınlanmıştır.